Het was voor de foto bij dit artikel even zoeken naar het pleintje 'De Wipkip', want het speeltoestel waar het binnenplaatsje door de buurt liefkozend naar wordt vernoemd is inmiddels verdwenen. Woningcorporatie Ymere is de binnenplaats van het wooncomplex Julianastraat / Herenstraat namelijk aan het opknappen. Dat is op zich niet verkeerd, alleen vinden veel gezinnen in de buurt het jammer dat de woningcorporatie het pleintje straks ook gaat afsluiten met hekken. 

Hangjongeren en dealers

Het pleintje is voor de jongste buurtbewoners een van de weinige plekken in de drukke wijk waar ze veilig kunnen spelen. Er rijden geen auto's en kinderen kunnen vanaf het pleintje niet de weg op rennen. De binnenplaats wordt echter ook al jaren gebruikt door hangjongeren, die elkaar hier 's avonds graag ontmoeten. Bewoners en aanwonenden hebben last van het lawaai dat zij maken en storen zich aan de rotzooi die de jongeren achterlaten. Ook bestaat het vermoeden dat drugsdealers en helers op het pleintje 'kantoor' houden. 

Het pleintje krijgt hekken, waarvan alleen de direct aanwonenden de sleutels krijgen

Woningcorporatie Ymere grijpt de herinrichting daarom aan als goed moment om de binnenplaats af te sluiten. Het binnenterrein is eigendom van Ymere en geen openbare ruimte, dus de corporatie staat in haar recht. Het pleintje wordt straks afgesloten met hekken, waarvan alleen de direct aanwonenden de sleutel krijgen. Jonge kinderen uit bijvoorbeeld de Kerklaan en de Pastoor Jansenstraat staan straks met hun step of voetbal voor een gesloten hek. Het 5-jarige zoontje van Yvonne van Kuik uit de Pastoor Jansenstraat bijvoorbeeld.

Boze buurtbewoners

"Als hij daar straks niet meer terechtkan, zal hij gewoon in onze drukke straat moeten spelen", schetst ze. "De dichtstbijzijnde speelplaats is in de Jozef Israëlstraat. Om daar te komen moet je de drukke Herensingel oversteken. Dat is voor mijn dochter van 10 niet zo'n probleem, maar mijn zoontje kan dat echt nog niet." Een groter rondje steppen dan maar, lekker veilig op de stoep. Mits ze niet worden weggestuurd door een bewoonster van de Herenstraat even verderop. "Er woont daar een mevrouw die het niet zo opheeft met spelende kinderen. Ze stuurt ze steeds weg, ook als de kinderen gewoon op de openbare weg - de stoep - spelen. 'Niet naar luisteren', zeg ik dan. 'Gewoon lekker weer gaan spelen.' Maar voor de kinderen is het natuurlijk toch heel naar als iemand zo boos tegen je doet."

Van Kuik is samen met een andere buurtbewoonster langs de deuren gegaan. Ruim dertig omwonenden maakten met hun handtekening bezwaar tegen de plannen om het pleintje De Wipkip af te sluiten. De twee hadden misschien nog wel meer handtekeningen kunnen verzamelen, ware het niet dat ze door een boze tegenstander werden tegengewerkt. "Ze was ons al een tijdje aan het begluren, en toen we dichterbij kwamen riep ze tegen de mensen met wie we stonden te praten dingen als 'Niet tekenen hoor!'. We zijn toen naar haar toegelopen om onze situatie uit te leggen, maar we kregen de volle laag."

'Er stond ook een speelhuisje, maar dat werd gewoon gebruikt al wc. Zo smerig'

Betere verlichting

Het ligt blijkbaar nogal gevoelig. Dat is misschien ook niet zo gek als je al jaren overlast hebt van hangjeugd voor je deur of onder je slaapkamerraam. Voor sommige buurtbewoners is de maat nu waarschijnlijk echt vol. "Dat snap ik ook wel", zegt Van Kuik. "Maar waarom zoeken we dan niet een middenweg? Betere verlichting, politiesurveillance, geen bankjes en speeltoestellen die uitnodigen tot hangen...." Dus ook geen wipkip meer? "De kinderen speelden daar toch al niet meer mee. Er stond ook een speelhuisje, maar dat werd gewoon gebruikt als wc, zo smerig. " Het bezwaart Van Kuik ook dat het afsluiten van de binnenplaats waarschijnlijk alleen maar zal leiden tot een verplaatsing van het probleem en dat de hangjongeren zullen verkassen naar poorten en trappenhuizen. 

Ondanks de handtekeningen en de bezwaren van Van Kuik en haar medestanders lijkt Ymere niet van plan om te zwichten. "Er loopt nu een bezwaar tegen de omgevingsvergunning. Hopelijk neemt de gemeente ons wel serieus." En anders zou Van Kuik altijd nog de sleutel kunnen lenen van een lieve overbuurvrouw. Die heeft wel overlast van de hangjongeren, maar spelende kinderen vindt ze juist heel gezellig. "Maar dat is niet de officiële weg, en dat heeft wel mijn voorkeur. Ik wil ook best het plein 's avonds afsluiten als de jongere kinderen naar huis gaan, maar ik krijg de sleutel niet omdat ik a. geen direct aanwonende van het complex en b. geen huurder van Ymere ben."