De krant wordt in een oplage van 16.500 exemplaren gedrukt bij BDU in Barneveld. Dat gebeurt op dinsdagavond of in de nacht van dinsdag op woensdag.

Onthou dat even.

Hoe goed je de samenstelling van de krant ook probeert te plannen, het betekent altijd een toenemende drukte richting de deadline.

De dinsdag is dan ook de drukste dag. Aan het einde van de middag moeten alle pagina's klaar zijn om naar de drukker verstuurd te worden.

We hebben ineens weer zeeën van tijdDe woensdagochtend is het rustigst. De krant is net uit, de nieuwe week ligt voor ons, we hebben ineens weer zeeën van tijd (wel vijf hele werkdagen) om alle verhalen voor komende week te maken. Wie wil er koffie? 

Hoe anders was dat afgelopen woensdagochtend. Hectiek alom! Wat bleek: de krant was nog niet gedrukt. Een zeldzame storing in een van de elektronische bestanden had tot een vertraging van een paar uur geleid. 

Die paar uur maken best wat uit. Dat zit zo.

16.500 kranten, dat is een grote bestelbus vol Die 16.500 kranten, dat zijn 275 bundels van 60 kranten. Oftewel: een grote bestelbus vol.

Voor de drukpers van BDU is die hoeveelheid een peulenschil: in minder dan een uur rolt is de hele oplage van de pers. Al die kranten moeten dan nog wel naar het depot van onze verspreidorganisatie. Van daaruit worden de krantenbundels vervolgens bij de bezorgers afgeleverd. Dat proces kost ongeveer een halve dag. Kortom: een krant die 's morgens een paar uurtjes later komt, kan later op de dag voor een probleem in de bezorging zorgen.

Volgeboekt

Vandaar de hectiek op woensdagochtend. Vooral bij onze collega's die bij de bezorging betrokken zijn. En bij de drukkerij, waar de pers al weer strak volgeboekt stond met andere titels. Zou het lukken om er - letterlijk en figuurlijk - toch nog een verlate editie van WeesperNieuws tussendoor te… persen? Kon er nog transport georganiseerd worden? En waren de lopers nog op tijd in het bezit van hun kranten om aan hun ronde in de wijk te beginnen?

Ja, dat lukte allemaal. Iedereen die in dit proces betrokken was, heeft hartstikke zijn/haar best gedaan om de krant nog dezelfde dag in de brievenbus te krijgen. 

Zo, wie wil er koffie? 

In deze redactieblog schrijven we over wat we meemaken op de redactie van het WeesperNieuws en wat ons verder nog opvalt in de stad.