Een selectie van jonge en talentvolle voetballers van FC Weesp krijgt vanaf deze week een extra competitie aangeboden. Op initiatief van de Weesper voetbalclub is er samen met NVC, BFC en FC Abcoude een JO-23 competitie opgezet. De eerste wedstrijden worden morgen in Naarden en Bussum gespeeld. 

Voor jongens die meer willen

Twee keer in de week trainen, in het weekend een wedstrijd en daar komt voor zeventien spelers van Weesp nu dus nog extra competitie bij. Wordt dat niet teveel? Oscar Phielix legt uit: "Dit is juist voor de jongens die meer willen en waarvan wij ook zien dat er meer inzit." 

'Als je ze kwijtraakt, ben je ze meestal voorgoed kwijt'

De JO-23 competitie moet de deelnemers uitdagen het beste uit zichzelf te halen, zodat die plek in de basis dichterbij komt. De teams gaan bestaan uit spelers tussen de 15 en 22 jaar vanuit de JO-17, JO19 en de zaterdag- en zondagselectie. Phielix: "Het gaat om jongens die nog net niet het niveau hebben voor een plek in de selectie of de basis, terwijl wij wel de potentie zien. Deze groep willen wij iets moois bieden: de kans om zichzelf te ontwikkelen met speelminuten en voetbal op een hoog niveau. Ze zijn op een leeftijd waarop uitgaan, meiden, studie en werk ook erg belangrijk zijn. Als doorstromen er dan nog net niet inzit, wil je niet dat ze uit teleurstelling of ongeduld stoppen. Want als je ze kwijtraakt, ben je ze meestal voorgoed kwijt." 

Eervol

Met het opzetten van deze nieuwe competitie zegt FC Weesp dus in feite: 'Je bent er nog niet, maar je bent voor ons waardevol genoeg om je deze kans bieden'. "Hiervoor uitgekozen worden is eervol en motiveert de spelers hopelijk extra richting het volgend seizoen." De spelers die voor de JO-23 competitie geselecteerd zijn, zijn inmiddels op de hoogte gebracht. De selectie is gemaakt door de twee coaches van JO-23 Dick Snel en Edwin Lazonder, in overleg met de trainers van de spelers. 

Hoe raken jongens uit al die verschillende elftallen op elkaar ingespeeld?

Het was FC Weesp die NVC, BFC en FC Abcoude met het voorstel benaderde. Phielix: "Ten eerste omdat het mooie clubs zijn met een goede jeugdopleiding, en ook omdat het zo qua reistijden te behappen blijft. De clubs waren meteen enthousiast. Ze liepen tegen hetzelfde aan en zien hier mooie kansen in." De opzet is vier teams met een thuis- en een uitwedstrijd dus in totaal zes wedstrijden per team. "Het moeten ook niet teveel wedstrijden zijn, want de jongens hebben ook hun gewone elftal nog." Daarom komt er ook geen aparte trainingsavond. Hoe raken die jongens uit al die verschillende elftallen dan op elkaar ingespeeld? "De andere teams in de JO-23 competitie kampen met hetzelfde euvel. Het vraagt flexibiliteit van de spelers en ook dat is goed voor hun ontwikkeling."