Er is in ons land een groot tekort aan de anticonceptiepil. Het probleem speelt al langer maar tot dusver konden de apotheken met maatregelen meestal nog wel voorkomen dat ze keihard nee moesten verkopen. Zo kregen klanten afgelopen tijd slechts één strip mee naar huis in plaats van de gebruikelijke drie voor een kwartaal. Andere maatregelen zijn het verstrekken van een ander merk of - in overleg met de huisarts - tijdelijke een lichtere of juist zwaardere pil gebruiken die nog wel op voorraad is. 

Commercieel bedrijf

Er zijn leverproblemen voor de populaire pil Microgynon 30 en de merkloze varianten (generieken) daarvan. Nadat een grote partij werd afgekeurd ontstond er een run op dezelfde pillen van andere leveranciers, waardoor de voorraden razendsnel slonken. "Daar komt bij dat de medicijnprijzen in Nederland laag zijn", legt Katja Kok-van Oirschot van Apotheek Ballintijn uit. "Hierdoor is Nederland geen aantrekkelijke markt voor geneesmiddelenleveranciers. Bayer, die Microgynon maakt, levert het product daarom liever uit aan landen waar meer te verdienen valt." Op de vraag of de overheid niet kan ingrijpen, zegt ze: "Nee, al wordt hier in de Tweede Kamer wel over gesproken. Maar Bayer is gewoon een commercieel bedrijf dat zelf haar eigen afzetmarkt mag bepalen." 

Bijna 500 recepten in 'nazending', veel verhitte discussies aan de balie

Alleen al Apotheek Ballintijn heeft bijna 500 pilrecepten in 'nazending' staan. "We hebben soms echt verhitte discussies aan de balie. Het scheelt wel dat het probleem ook steeds meer landelijk in het nieuws is, waardoor vrouwen weten wat er speelt en snappen dat de Weesper apotheken hier niets aan kunnen doen. Sterker nog, we hebben geluk gehad dat we veel vrouwen in Weesp de afgelopen weken nog wel hebben kunnen helpen. We waren erin geslaagd een partij te bemachtigen, die we in het belang van de inwoners toen hebben verdeeld over Apotheek Ballintijn, Apotheek Veldsema en de Muider Apotheek. Maar die strips zijn nu dus op." 

Onbetrouwbare levertijden

Van Oirschot checkt de huidige levertijd op haar computer: "Microgynon 30 heeft 'onbekend' als levertijd en bij de generieke pil staat nu 10 december. Volgende week maandag dus. Maar die datum is al zo vaak opgeschoven, daar durf ik mijn hand niet meer voor in het vuur te steken. Daarom beloven we de klanten ook niets. We sturen ze - ook met andere medicijnen - een melding via de mail of sms als een recept klaar staat. Eerder komen heeft, hoe begrijpelijk ook, geen zin." 

Nog geen run op condooms

Hoe vrouwen die nu zonder zitten het probleem oplossen weet Van Oirschot niet. "We hebben nu niet opeens een run op het koperspiraaltje of zo... Condooms? Nee ook niet, maar misschien kopen mensen die sneller bij de drogist of online?"