Al wekenlang trekt de Weesper herfstbladerenbrigade van straat tot straat. Het zijn medewerkers van Tomin. Je hoort ze al van verre, want de bladblazer is hun voornaamste handwapen. Uit goten, van stoepen en onder auto's blazen ze de bladeren naar het midden van de straat, waarna de veegmachine of de bladerenzuiger er wel raad mee weet.

Het gaat in heel Weesp om een enorme hoeveelheid aan afgedankt loof en lommer: volgens de gemeente gaat het bij elkaar om - hou je vast - 110.000 kilo. Waarvan er op dit moment al een slordige 90 ton is bijeengeveegd. Uiteindelijk wordt het allemaal verwerkt tot compost.

Valpartijen

Dat opruimen is in het stedelijk gebied van groot belang, zegt een woordvoerder van de gemeente.Verstoppingen waar Fransen met gele hesjes van dromen Als het regent, wordt zo'n herfstbladerentapijt een rode loper voor valpartijen. Nog veel erger wordt het als de herfstbladeren massaal naar de afvoerputten drijven en daar voor verstoppingen zorgen waar Franse hesjes nog een puntje aan kunnen zuigen. Bij een stevige bui zou de halve stad blank komen te staan, omdat het regenwater niet snel genoeg de ondergrondse regenafvoer kan bereiken. 


Hoogstraat

De platanen verliezen eerder hun blad dan de elsen. Dat geeft een beetje houvast bij het inplannen van de bladblaasbrigade. Maar dan nog heeft de operatie veel weg van dweilen met de kraan open. De Tominners doen hun best en komen uiteindelijk overal langs.


Kruisland, Aetsveld

Later dan anders

Dit jaar overigens drie à vier weken later dan gewoonlijk. Want de warme nazomer heeft het bioritme van de bomen in de war gegooid. Midden in de zomer, toen het zo droog was, zagen we de bladeren aan de bomen al verkleuren. Maar in de lange nazomer is er veel nieuw schot aangemaakt. Het gevolg: het vallen van de blaadjes loopt achter.

Nu zal de bladblazer ook na de jaarwisseling nog bulderen De blazers en vegers werken van grof naar fijn. Het grove werk duurt meestal van begin november tot aan de kerstdagen. Daarna volgt het fijnere opruimwerk. Nu zal de bladblazer ook na de jaarwisseling nog bulderen.

Nee, dat kan niet anders. In je eigen tuin is het wat anders, maar op de schaal van een middelgroot stadje in het midden des lands is het ondoenlijk om de herfst met een hark te lijf te gaan. "Het is inderdaad een bak herrie. Des te meer respect voor de mensen die daar de hele dag mee in de weer moeten zijn", zo stipt de woordvoerder van de gemeente terecht aan. 


Mooi, onze vestingstad in herfsttooi.