Op maandag 10 december wordt herdacht dat het 70 jaar geleden is dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties. Sjoerd Huisingh van Stichting Nationale Herdenkingen Weesp: "Amnesty organiseert een grote schrijfactie om autoriteiten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid én om individuele mensenrechtenverdedigers te steunen." Een van die activisten is Atena Daemi op de foto, die zich in Iran verzet tegen de doodstraf. 

Sara Kroos

Stichting Nationale Herdenkingen Weesp maakt het samen met de bibliotheek ook voor Weespers mogelijk om aan Write for Rights mee te doen. Huisingh heeft bekende en minder bekende Weespers benaderd om het goede voorbeeld te geven. Hij heeft al aardig wat toezeggingen binnen. Onder meer cabaretière Sara Kroos, theaterdirecteur Danielle Meijer, FNV-vicevoorzitter Kitty Jong, burgemeester Bas Jan van Bochove en diverse lokale politici hebben toegezegd een brief te komen schrijven.

'Met de komst van de Taliban was het gedaan met vrouwenrechten'

Ook Fahima Popal, voorzitter van stichting Vrouwen van Weesp, zal er zijn. Zij zet zich op lokaal niveau in voor een betere positie van de vrouw binnen de moderne samenleving. Toen de Afghaanse Fahima begin twintig was, lag de wereld aan haar voeten. Met een schooldiploma en een studiebeurs voor een universitaire opleiding in Moskou op zak, zag haar toekomst er goed uit. Maar tijdens haar tijd in Rusland kwamen in haar thuisland de Taliban aan de macht. Toen ze terugkwam was ze in Afghanistan als vrouw vogelvrij. Daarover vertelde ze eerder aan het WeesperNieuws: 

"Met de komst van de Taliban was het gedaan met vrouwenrechten. Het geweld tegen vrouwen nam schrikbarend toe. Vrouwen mochten niet meer alleen over straat. Alleen al voor een simpele boodschap moest je worden begeleid door een man. Toen wist ik: voor een veilige toekomst moet ik het land uit zien te komen. Dat was een zware beslissing, maar eigenlijk had ik geen keus. Ik had als jonge hoogopgeleide vrouw geen leven meer in Afghanistan." Fahima Popal kwam in contact met een mensensmokkelaar, die haar met 22 anderen in 1996 in een vrachtwagen verstopte en via Pakistan en Turkije naar Europa reed.

Vechtstede College

Sjoerd Huisingh heeft ook scholen en organisaties benaderd. "Daar is behoorlijke steun voor, dus we hopen dat het op 10 december een succes wordt. Het Vechtstede College is intern al met de schrijfactie gestart en een groepje leerlingen komt die dag alle handtekeningen en teksten naar de bibliotheek brengen." De bibliotheek is open van 10.00 tot 22.00 uur. 's Avonds wordt de schrijfactie omlijst door live muziek, onder meer door Christiaan de Jong op gitaar. 

Voor wie het moeilijk vindt liggen er voorbeeldbrieven

"Ik roep iedereen op om hieraan mee te doen", benadrukt de voorzitter van het herdenkingscomité. "Het is heel belangrijk. Nog iedere dag worden mensenrechten op grote schaal geschonden. Kom ook als je niet goed weet wat je schrijven moet. We leggen voorbeeldbrieven klaar. Iedere inzending helpt." De organisatie zorgt ervoor dat de brieven bij Amnesty International in Amsterdam belanden. Amnesty draagt vervolgens zorg voor de verspreiding naar de autoriteiten en mensenrechtenverdedigers. 

Write for Rights is maandag 10 december van 10.00 tot 22.00 uur in Bibliotheek Weesp, Oudegracht 67.