Om de ijzers onder te kunnen binden, hoeven we niet te wachten op strenge vorst. In diverse plaatsen wordt gezorgd voor ijs, kou of geen kou. Ook in Weesp komt er een ijsbaan voor de jongste inwoners, maar dat duurt nog wel even: de baan gaat op vrijdag 21 december open. Andere december-feestmaand-uitjes: in Laren is het Lichtjesweekend en in Bussum wordt zondag een kerstmarkt gehouden. Binnen is ook van alles te doen: in de City draait donderdag een mooie film en in de Synagoge kunst uit Rusland. 

Schaatsbaantje

WEESP Leuk nieuws voor de jongste inwoners van Weesp: op het Weesperplein (hoek Slijkstraat / Nieuwstraat) komt een schaatsbaantje. Deze schaatsbaan gaat open op vrijdag 21 december, de dag dat de kerstvakantie van de basisscholen van start gaat en blijft staan tot en met oudejaarsdag, maandag 31 december. Zo komen de kinderen de kerstvakantie wel door. Het schaatsbaantje is niet voor volwassenen, maar echt voor de jongste Weespers. Zij mogen het baantje op met speciale schaatsen die ter plekke te verkrijgen zijn. Voor de ouders zorgt de organisatie dat er rondom het schaatsbaantje elke dag winterse extra's te beleven zijn. Denk hierbij aan een koek-en-zopiekraampje, een kersttrein, een crêpe-express, een poffertjeskraam of een bezoek van de kerstman.

Bussum op IJs


BUSSUM Vrijdag 7 december opent de ijsbaan bij de Brinklaan en tot en met 6 januari blijft de baan open. Na de offiële opening vrijdagmiddag om 17.30 uur kan er meteen geschaatst worden. Naast vele uurtjes vrij schaatsen, zijn er ook schaatslessen voor kinderen van 5-11 jaar, ijshockeyclinics voor kinderen van 8-12 jaar, ijshockeywedstrijden en iedere zaterdagavond discoschaatsen. Alle informatie is te vinden op www.bussumopijs.nl.

Lichtjesweekend


LAREN Zodra vrijdagavond 7 december het duister invalt, gaat de straatverlichting in het centrum van Laren uit en zorgt een lint van duizenden ledlichtjes en de sfeerverlichting in de bomen voor een feeërieke sfeer. Tot en met zondag is er volop muziek. Het programma begint vrijdag om 17.00 uur. Er zijn optredens van onder meer mannenkoor De Speuit, Harmonie St. Jan en MCC Next. De winkels zijn open tot 21.00 uur. Op zaterdag biedt Bijzonder Laren een gratis koffieconcert aan in het theater van het Brinkhuis. Babette van Helsdingen en Geertje Nooitgedacht (piano) treden op om 11.00 uur. De kerstman rijdt met paard en wagen in de rondte en drie lichtdragers wandelen tussen 16.00 en 19.00 uur door het Larense centrum en brengen daarbij non-verbaal beeldend theater.  Bij Singer vindt tussen 15.00 en 18.30 uur een kerstmarkt plaats en in de villa kan genoten worden van een wijn- en kaasproeverij.

Kerstmarkt


BUSSUM Zondag wordt voor de 25 keer een sfeervolle en gezellige kerstmarkt gehouden in de Spiegelstraat. Deze markt is echt een begrip in Bussum en omgeving en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De Spiegelstaat is zondag in kerstsfeer met dertig kramen van de ondernemers en 32 kraamhouders vanuit de regio, zodat er goed gewinkeld kan worden voor de kerstdagen. Ook een levende kerststal met de kameel, ezel en geiten die geaaid kunnen worden en de Kerstman ontbreken niet. Raoul Wijsma, Vocal Group Esperanto en The 3 Angels geven optredens.  De kerstmarkt is op zondag 9 december van 12.00 tot 18.00 uur.

Sergey Glushko in de synagoge


WEESP De Russische kunstenaar Sergey Glushko is terug in Weesp. Komend weekend exposeert hij in de Weesper synagoge met schilderijen en poppen. Vrijdag 7 december van 17.00 tot 20.00 uur, zaterdag 8 en zondag 9 december van 12.00 tot 16.30 uur.

Het Waddengebied zoals je het niet eerder zag

WEESP De film 'WAD; overleven op de grens van water en land' is een ode aan het waddengebied en draait donderdag in de City of Wesopa. WAD brengt de kijker het Waddengebied zoals het nog nooit eerder in beeld is gebracht. Alle dieren, vogels, planten, het zand, het weer en de seizoenen komen samen in één adembenemende film. Aanvang: 20.00 uur. Tickets: € 8,-.