Om Alexander te vinden gaan we naar binnen bij de nieuwe fietsenmaker Vestingfiets in Bastion Nieuw Molen. We lopen door de gang van de fietsenmaker naar buiten. Aan het einde van het grasveld is het bastion gelegen waarin het Comeniusbier in Vesting Brouwerij Comenius wordt gebrouwen.

Brouwer Alexander Plas voelde vanaf het eerste moment dat hij hier binnenliep: dit is het. "Het is een heel sfeervolle setting die perfect bij het oude ambacht van brouwen past." Het bastion is groot en heeft onder andere vijf kleinere kelders waar ooit de kanonnen stonden en een donkere luistergang van 70 meter lang. Het gevoel voor historie is hetgeen de Naarder direct aanspraak. En na goed overleg met de eigenaar, Stichting Monumenten Bezit, was de deal beklonken. "Wij vinden het allemaal zonde als al dit erfgoed niet gebruikt wordt en in verval raakt. Hoe mooi is het dat dit complex uit 1672 opnieuw in gebruik wordt genomen?", zegt hij enthousiast.

Begonnen als hobby, nu naar hoger niveau

Wat ooit begon als een hobby heeft de brouwer naar een hoger niveau getild. "Ik brouwde eerst wat in een pand in Blaricum en inmiddels heb ik het onder de knie. Wat ik hier ga doen is het brouwen van pils. Dat zie je niet veel, omdat het een uitermate ingewikkeld proces is. Het brouwen moet heel hygiënisch verlopen. Bij de kleinste vervuiling moet je het brouwsel al weggooien. Het is ook een heel langzaam proces. Pas na een week of drie, vier weet je of het goed is. Eigenlijk kun je pas brouwen als je een pils kunt maken. Het tegenovergestelde is een speciaalbier. Dat lukt altijd," lacht hij.

Ik wil hier graag het verhaal vertellen van Naarden, pils, Tsjechië en Comenius.

De keuze voor pils lag voor Alexander erg voor de hand. "Ik ben iemand die altijd op zoek is naar verhalen bij bier. Dat deed ik ook jarenlang in mijn functie van erfgoedbeheerder bij Heineken. Heineken is een familiebedrijf en heeft wel 160.000 spullen verzameld. Al die spullen vertellen het verhaal van deze ondernemer. Ik wil hier graag het verhaal vertellen van Naarden, pils, Tsjechië en Comenius. In de toegangshal is genoeg plek voor bijvoorbeeld een expositie."

Een logische naam

Terugkomend op de keuze voor Comeniusbier is Alexander helder. "Pils verwijst naar Tsjechië, het land van pils. Dat past heel goed bij de bijzondere band die de stad Naarden heeft met Tsjechië. Comenius verwijst opnieuw naar Tsjechië. Ik zal op sommige flessen ook nog een Tsjechisch etiket plakken en dan is de cirkel rond." Het Comeniusbier is volgens de brouwer lekker fris. "Het is een hoppiger pils. De grootste smaakmaker is Saazer hop. Maar ik heb net ook een hoop hop geoogst in het Naardermeer. Daar maak ik misschien nog wel een 'special edition' van. Ik maak de pils in een speciale Duitse brouwketel. Het recept flits ik erin met mijn iPad en de ketel doet het werk. Het bier moet in fases koken en de temperatuur luistert heel nauw. Ik denk dat Comeniusbier vanaf januari op de markt kan komen."

Op termijn een bescheiden proeflokaal

Alexander wil flesjes en fusten bier leveren aan de horeca. "Ik wordt zeker geen concurrent van cafés. Zo moet je het niet zien. Ik wil hier primair gaan brouwen en op termijn een bescheiden proeflokaal openen. Je zou hier een teamuitje kunnen houden waarbij de mensen zelf bier brouwen, hun eigen etiket maken en natuurlijk gaan proeven. Lekker kleinschalig, maar wellicht ook in de toekomst met de mogelijkheid voor een terrasje of een openluchtfilmvertoning in samenwerking met het Filmhuis. Je zit hier in ieder geval niemand in de weg omdat je zover van de straat af zit. In de grote donkere gang, die ik niet gebruik, zou ik het leuk vinden om andere ambachten een plek te geven. Je zou hier bijvoorbeeld kazen kunnen laten rijpen. Dat past ook heel goed in de trend van bier-en-spijscombinaties."

Ik wil hier primair gaan brouwen en op termijn een bescheiden proeflokaal openen.

Proeven van zijn bokbier en saison kan op de kerstmarkt in Naarden-Vesting op zaterdag 15 december. Dan staan er proefglaasje klaar op een standje voor Ruijsdael Op 't Hoekje aan het Ruijsdaelplein. Daar zijn is Comeniusbier vanaf 2019 te koop.