Het zal de slapeloze nachten van haar ouders niet verdrijven, toch brengen de muurschilderingen van Floor Herremans (23) wat vrolijkheid en luchtigheid in hun huis aan de Dr. Schaepmanstraat 6. Ter voorbereiding op de werkzaamheden zijn Theo en Corine alvast begonnen met slopen en inpakken. Zo is de uitbouw al weggehaald, wat de woonkamer een stuk kleiner maakt. Plaats voor een kerstboom is er dit jaar daarom niet. Maar een Kerst zonder kerstboom, dat is voor Floor onverteerbaar. Dus schilderde ze er een op een kale muur. Compleet met piek en echt werkende lampjes. 

Betonrot

Het gezin betrok de woning in 2000. De voormalige huurwoning werd door de inmiddels opgeheven woningbouwvereniging De Woningbouw te koop aangeboden om geld voor investeringen op te brengen. Het gezin wist toen nog niet wat hen boven het hoofd hing. "Daarover hoorden we voor het eerst pas iets in 2013, toen bij een woning hier vlakbij ernstige betonrot werd vastgesteld en er een grootschalig onderzoek werd aangekondigd naar de staat van de huizen in de omgeving."

'Al snel werd duidelijk dat ons torenhoge kosten boven het hoofd hingen' 

Het bleek goed mis. De fundering van tientallen woningen bleek aangetast. Niet alleen betonrot, ook de heipalen hadden hun beste tijd gehad. Om de huizen te redden moesten de funderingen binnen vijf jaar hersteld worden, zo luidde de onverbiddelijke conclusie van het onderzoeksrapport. "Het viel rauw op ons dak", blikt Corina terug. "Ook omdat wij in tegenstelling tot de meeste van onze buren geen huurders zijn, maar eigenaar van de woning. Al snel werd duidelijk dat ons torenhoge kosten boven het hoofd hingen voor iets wat zich onder de vloer afspeelt en waar wij verder geen last van hadden, want ons huis vertoont nog geen enkel zichtbaar teken van verzakking. Geen scheur in de muur, niks."

Aanpak per blok

Het echtpaar ging voortvarend aan de slag, in de hoop de donkere wolk boven hun hoofd enigszins te laten slinken. Dossiers doorspitten, kenniscentra raadplegen, subsidiemogelijkheden uitzoeken, juridisch advies inwinnen... Het leidde tot weinig. Corina: "We stuitten vooral op muren. Alle funderingsherstelfondsen waren op, de gemeente en Ymere (die De Woningbouw heeft overgenomen, red.) konden weinig tot niets voor ons doen." In plaats van verlichting, werd de situatie eigenlijk alleen maar erger. Omdat het funderingsherstel ook voor Ymere een enorme aderlating is, zocht de corporatie naar manieren om de (financiële) schade nog enigszins te beperken. Er is gekozen voor een aanpak in blokken, waarbij de betreffende huishoudens tijdens de werkzaamheden op toerbeurt in wisselwoningen worden gezet. De zes huiseigenaren die verdeeld over die huurblokken wonen, moeten daarin meebewegen en Ymere daarin afwachten. "Dat heeft veel te lang geduurd", zegt Corina. "Als wij als particulier het funderingsherstel vorig jaar al hadden kunnen laten uitvoeren, had ons dat duizenden euro's bespaard. De bouwkosten zijn afgelopen jaar explosief gestegen."


Een woning om de hoek, waar al funderingsherstel gaande is. 

'Er zijn ook mensen die het niet trokken en hierom zijn verhuisd'

Het funderingsherstel kost om en nabij de 50.000 euro. Omdat de benedenverdieping nagenoeg geheel wordt gesloopt komt daar nog eens zo'n 50.000 euro bij voor een nieuwe vloer, een nieuwe keuken, een nieuw toilet etcetera. "Wij doen zoveel mogelijk zelf, om de kosten zo laag mogelijk te houden", vertelt Corina. "Waarbij we het geluk hebben dat ik een heel handige en behulpzame broer heb. Voor het funderingsherstel en bijkomende kosten hebben we een lening kunnen afsluiten. Je moet er niet aan denken aan wat je allemaal voor andere - leuke - dingen met dat geld had kunnen doen. Maar we kunnen hier tenminste blijven. We wonen hier fijn en mijn toch al wat oudere moeder woont bovendien naast ons, wat handig is voor als ze straks meer hulp nodig heeft. Er zijn ook buren die het om wat voor reden dan ook niet trokken, hun huis te koop hebben gezet, en zijn verhuisd." 

Naar de strot

Volgende maand, eind januari, moet het gezin hun huis uit. Omdat ze op eigen verzoek willen wachten tot er een wisselwoning in de buurt vrijkomt, bivakkeren ze de eerste weken bij familie. Corina en Theo bij Corina's broer, Floor bij haar vriend en zijn ouders en zoon Mark (21) trekt tijdelijk bij oma in haar wisselwoning in. "We redden ons wel, maar het zal wel heel gek zijn", verwacht Corina. "In die periode is Floor ook jarig. Waar vieren we dat? We hebben geen huis en wonen allemaal ergens anders..." Zij en Theo hebben er wel eens slapeloze nachten van. "Er komt zoveel op je af. De ene dag gaat het goed, de andere dag vliegt het je allemaal naar de strot en wil je alleen maar janken." Floor heeft er iets minder last van dan haar ouders. "Omdat de praktische en financiële afhandeling toch vooral op mijn vader en moeder neerkomt. Maar ik zie natuurlijk wel wat het met mijn ouders doet en dat is best moeilijk." Corina knikt: "Maar ik heb toch ook veel aan Floor. Ze denkt mee over te maken keuzes en biedt een luisterend oor."

Dochter Floor zorgt met verf en kwasten voor gezelligheid in het steeds kalere huis

Ook zorgt hun dochter voor wat vrolijkheid in huis met verf en kwasten. Toen de uitbouw weg moest en het gat in de buitenmuur werd opgevuld met een lelijk schot, verfde ze daar bloemen op. Toen broerlief Mark 21 werd tekende ze ballonnen en slingers op de muur en toen duidelijk werd dat er dit jaar geen plaats was voor een kerstboom besloot ze er eentje te schilderen. Daar heeft ze zelfs lampjes aan bevestigd, zodat het steeds kaler wordende huis ook deze maand nog een gezellig thuis is. "We proberen er zo positief mogelijk mee om te gaan"  besluit Wil. "Wij grijpen de werkzaamheden aan om tegelijkertijd ook verbeteringen in ons huis door te voeren. Een nieuwe uitbouw, vloerverwarming en eindelijk een nieuwe keuken. De gedachte aan het paleisje dat ons straks wacht, houdt me op de been."