Vanmorgen om 8.30 uur was ome Jan er alweer. Eerst even een bakkie koffie met de jongens. Een praatje, een grap, het laatste voetbalnieuws en dan aan de slag. Het weekend staat voor de deur en dan moet het sportcomplex weer spic en span zijn voor de leden, de gastclubs en de supporters. 

Afremmen

Bart Slokker, beheerder van het sportcomplex, heeft vrijwel dagelijks met Jan te maken. "Jan is niet te stoppen. Voor zijn eigen bestwil remmen we hem wel eens af. Dan zetten we hem tussendoor even op een stoel om wat uit te rusten, maar voor je het weet staat hij weer met een bezem in zijn hand." Hij denkt wel te weten wat er - naast liefde voor de club - achter die tomeloze inzet zit: "Sinds de dood van zijn vrouw is FC Weesp nog belangrijker voor Jan. De club is zijn alles." 

'Het was aanpoten in de bakkerij, maar voor het voetbal liet zijn vader hem gaan'

"Klopt", zegt Jan. "Als ik de hele dag alleen thuis zit, word ik gek. Mijn vrijwilligerswerk bij FC Weesp geeft me een sociaal leven. Ik steek graag mijn handen uit de mouwen, maar kijk ook graag naar het voetbal. Als het eerste speelt, sta ik langs de lijn - ook bij de uitwedstrijden." Hij heeft zelf ook gevoetbald. "Zijn ouders hadden een bakkerij in de Nieuwstraat waarin Jan meehielp en die hij later ook heeft overgenomen", weet Slokker. "Het was aanpoten, maar voor de voetbaltrainingen - en wedstrijden liet zijn vader hem gaan." 

Lid van Verdienste

Slokker had de radio aanstaan toen Jan op Radio Weesp vertelde dat hij ging stoppen met de bakkerij en als vrijetijdsbesteding overwoog vrijwilligerswerk voor FC Weesp te gaan doen. "Ik heb hem direct gebeld", blikt Slokker terug. "Je moet het ijzer smeden als het heet is. Hij is toen begonnen als jeugdleider en nam gaandeweg steeds meer op zich." Vorig jaar benoemde de voetbalclub ome Jan tot Lid van Verdienste. Vijf jaar eerder kreeg de Weesper ook al een lintje voor zijn inzet bij het Weesper Mannenkoor en de voormalige voetbalclub WFC Rapiditas. Bakken doet Jan soms nog. Slokker: "Dan komt hij met zelfgebakken speculaasjes aanzetten en op Oudjaarsdag bakt hij voor ons oliebollen." 


In 2012 kreeg ome Jan voor zijn vrijwilligerswerk een lintje. 
 

'Op mijn leeftijd kan je niet ver vooruit kijken, maar ik ga door zolang het kan'

Als Jan op een dag niet zou komen opdagen, gaan binnen de club meteen alle alarmbellen rinkelen. "Dan gaan we poolshoogte nemen", weet Slokker zeker. "Hij is ons dierbaar, dus we houden hem in de gaten. Als ik overdag merk dat hem iets dwarszit, ga ik later even bij hem thuis langs. Dan drinken we een biertje en praten we erover." Jan is vereerd met de 211 stemmen die hij heeft gekregen, maar zegt ook: "Ik doe het niet alleen. De groep die de club netjes houdt, bestaat uit een man of tien. Waarom juist ik genomineerd ben? Omdat ik de oudste van het stel ben, vermoed ik." Jan hoopt nog lang actief te blijven voor de club. "Op mijn leeftijd kan je niet meer ver vooruit kijken, maar ik ga door zolang het kan." 

Filmploeg

Woensdag is ome Jan tijdens zijn werkzaamheden voor FC Weesp gevolgd door een filmploeg van Omroep Max. Deze reportage wordt vanavond in het kader van Nationale Vrijwilligersdag uitgezonden in het actualiteitenprogramma Hallo Nederland (18.25 uur, NPO 2) .