Anne-Kathleen Lieftink (33) uit Huizen heeft haar eerste boek uitgegeven: 'Kaffeeklatsch'. Het bevat bakrecepten van haar grootmoeder die in Duitsland woont. De recepten worden afgewisseld met enkele eigenwijze ideeën over het leven. "Op die manier heb ik er ook iets van mijzelf in gestopt", aldus Anne-Kathleen.

"Vanaf dat ik ben opgegroeid heb ik de recepten van mijn moeder geleerd, die ze weer van mijn oma heeft geleerd. Ik heb ze nu op papier gezet." Ze legt uit dat het idee eigenlijk van haar vriend komt: "Hij zei dat als iemand anders het kon ik het zeker ook moest kunnen. Het is een heel project geweest en heeft heel veel tijd gekost, maar ik ben trots op het resultaat."

Haar overgrootmoeder is Duits, net als haar moeder. Die trok voor de liefde naar Nederland en daar werd Anne-Kathleen geboren. Oorspronkelijk komt Anne-Kathleen uit het oosten van Nederland en door de liefde kwam zij in Huizen terecht, bij haar vriend. Inmiddels woont ze hier al een aantal jaren en heeft het naar haar zin.

Met z'n allen aan tafel om koffie te drinken en te kletsen

Anne-Kathleen legt uit dat het in Duitsland heel gebruikelijk is om rond half vier 's middags met zijn allen om tafel te gaan zitten om koffie te drinken en met elkaar te kletsen. Daar horen lekkere baksels bij. "Ik vind die nostalgie belangrijk en wil dat ook in leven houden." Een portret van haar overgrootoma hangt dan ook in haar huis en is terug te vinden in het boek. "Ik weet dat er weleens spanningen zijn tussen Duitsers en Nederlanders, maar dit is het positieve van mijn achtergrond. Eten verbindt mensen en zit echt bij ons in de familie. Mijn oma heeft zelfs een pension gehad."

Ik vind die nostalgie belangrijk en wil dat ook in leven houden

Ze schreef het boek vanuit haar kleine onderneming Oegmoe's Kuchen. "Mijn nichtje kon het woord 'Uhrgrossmutter' niet goed uitspreken, het Duitse woord voor overgrootmoeder. Zij maakte er daarom altijd Oegmoe van. Tegenwoordig wordt mijn oma door haar achterkleinkinderen Oegmoe genoemd. Dat hoort bij de familie en dat wil ik in ere houden met deze onderneming." Daarnaast maakt Anne-Kathleen ook nog sieraden van hout, stof en klei onder de naam Ella L. "Die verkoop ik via Etsy of op markten, waar ik ook honing uit Duitsland verkoop. En ik werk nog twee dagen in de gehandicaptenzorg. Dat vind ik ook heerlijk om te doen. Vooral het contact met mensen."

Het leukste: het delen met anderen

Zelf houdt ze van lekker eten en is, zoals ze zelf zegt, gezegend met een smal lijf. "Maar ik let ook op mijn eten. Voornamelijk doordeweeks probeer ik gezond te eten. Dat werkt voor mij heel goed. Maar af en toe zondigen, moet kunnen." Het leuke aan bakken vindt ze vooral het delen met anderen. "Het is mooi om te zien dan anderen van je baksels genieten." Dat wilde ze ook delen met anderen door middel van haar boek. "Maar dat bleek niet altijd heel eenvoudig hoor. Ik moest goed checken of ik wel alle ingrediënten op had geschreven. Ik heb ook regelmatig met mijn oma gebeld om aan haar te vragen hoe het ook alweer precies zat."

Mijn vriend is wel blij dat het nu af is, ziet hij me ook weer eens

Daarnaast moesten de baksels natuurlijk ook nog op de foto worden gezet. "Dat heb ik zelf gedaan. Andere foto's in het boek, waar ik op sta, zijn door een vriendin gemaakt." Ook de opmaak van het boek heeft ze zelf gedaan. "Mijn vriend is wel blij dat het nu af is, ziet hij me ook weer eens", zegt ze lachend.

Nu gaat ze zich weer storten op het maken van sieraden, maar ze sluit niet uit dat er in de toekomst nog een boek van haar uitkomt. "Mijn zus kan niet tegen gluten, dus glutenvrije recepten vind ik ook wel wat, of een boek met gezonde recepten."

Het boek is voor 8 euro te koop bij onder andere Bol.com en Etsy. Haar volgen kan via Facebook of Instagram via ella.l.en.oegmoes.kuchen.