Groep 8 van de Van der Meulen-Vastwijkschool komt toevallig net uit de gymles. Ze hebben trefbal gespeeld. Terwijl het digitale haardvuur op het schoolbord knappert, komen ze op adem met flesjes water. De juf besluit aan de Franse leenwoorden te beginnen, maar halverwege 'cadeau' en 'maillot' vallen buurtsportcoach Ingmar Kolbrink van Versa Welzijn en wethouder Astrid Heijstee van de Gemeente Weesp de klas binnen. Of de kinderen van cadeautjes houden, willen ze weten. Er wordt instemmend geknikt en gemompeld. "Dat komt mooi uit", zegt Kolbrink terwijl hij met een weids gebaar een sportstrippenkaart tevoorschijn tovert. 

Scholentour

Hij heeft dat trucje om de aandacht van de kinderen te vangen al een paar keer eerder toegepast vandaag. "Ik moet even een paar nieuwe manieren verzinnen, want ik begin mezelf te vervelen", lacht hij. De Van der Muelen-Vastwijkschool is namelijk de eerste halte van zijn 'sportstrippenkaartentournee', de andere basisscholen in Weesp volgen later deze maand en begin volgende maand. 

'Sporten is gezond en leuk en je leert hierdoor nieuwe vrienden kennen'

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Astrid Heijstee, wethouder van onder meer gezondheidszorg, sport en onderwijs, roept dit al langer maar voegt met steeds meer samenwerkingsverbanden de daad bij het woord. Ook aan de kinderen laat ze weten hoe ze erover denkt: "Sporten is gezond en leuk en je leert hierdoor nieuwe vrienden kennen. Elk kind moet kunnen sporten, ook als je ouders daar misschien niet zoveel geld of belangstelling voor hebben." Kolbrink legt uit hoe het werkt: "De kaart heeft 15 vakjes met elk een andere sport, allemaal clubs in Weesp. Bij elke club mogen jullie een keertje gratis meedoen. Daar verzamel je stempels mee en bij vijf stempels kun je een cadeautje ophalen bij de Rabobank." 

Ze delen de strippenkaarten uit. Een meisje met een goudkleurige glitterbeugel zegt: "Ik zou zo graag willen paardrijden, maar dat kan niet. Ik ben allergisch voor paarden." Op de vraag of er dan niets anders bijstaat wat ze leuk vindt, antwoordt ze: "Badminton of turnen zou ik wel eens willen uitproberen." Een jongen vertelt dat hij (nog) geen lid is van een sportvereniging, maar wel van voetbal houdt: "Gewoon buiten, met m'n vrienden". Een ander meisje zegt dat ze al op hockey en judo zit, misschien op kunstschaatsen gaat, maar dat ze best ook nog wel proeflessen in andere sporten wil proberen. 

Gezinssport

Kolbrink en Heijstee trekken de deur van het klaslokaal weer achter zich dicht en vertellen in de verder lege aula nog even verder. "Veel kinderen gaan op een sport - hockey of voetbal bijvoorbeeld - omdat hun ouders die sport ook beoefenen. Dat is op zich natuurlijk prima - sporten is altijd goed - maar deze insteek hoeft niet per se te leiden tot een passie voor die sport. Hierdoor stoppen veel kinderen met sporten als ze naar de middelbare school gaan en van hun ouders meer keuzevrijheid krijgen. En dat is natuurlijk heel jammer. Als je kinderen de kans geeft om zelf te ontdekken welke sport ze écht leuk vinden, is de kans dat ze blijven sporten veel groter." 

Een kind mag ook alle 15 sporten gratis uitproberen en het daarbij laten 

De deelnemende sportclubs zijn verenigingen die nog plaats hebben voor nieuwe jeugdleden. De gratis lessen worden verweven in het bestaande lesaanbod of er wordt bij een bepaald aantal aanmeldingen via de sportstrippenkaart een speciale les gepland. De clubs hopen hier natuurlijk hun ledenbestand mee uit te breiden en de gemeente en Versa hopen kinderen langdurig aan het sporten te krijgen. Maar als een kind vijftien verschillende gratis lessen volgt en het daar vervolgens bij laat, is dat ook goed. "Dat kind heeft dan toch maar mooi 15 uur lekker gesport", vindt Kolbrink. 

Erbij horen

"Sporten is heel belangrijk. Niet alleen vanwege het bewegen, maar ook voor je sociale contacten en het gevoel ergens bij te horen", weet wethouder Heijstee. "Toen ik in Weesp kwam wonen, was ik begin dertig en ik kende hier dus echt he-le-maal niemand. Dat veranderde toen ik ging sporten. In de kleedkamer en op het veld zijn vriendschappen ontstaan die nog steeds heel belangrijk voor me zijn." Kolbrink weet ook nog wel wat bijkomende voordelen: "Een wedstrijd winnen, geeft kinderen zelf vertrouwen. Een wedstrijd verliezen, leert kinderen incasseren. Daarnaast leren ze samenwerken en ga zo maar door." 

'Toen ik hier kwam wonen, kende ik hier he-le-maal niemand. Tot ik ging sporten'

Om al die redenen vinden de twee het heel belangrijk dat elk kind de kans krijgt om te sporten. De wethouder: "We hebben het niet op de strippenkaart gezet omdat die kaart echt een cadeautje voor de kinderen is, maar we willen graag dat ouders weten dat er financiële ondersteuning mogelijk is. Weesp is aangesloten bij het Jeugdsportfonds en daaruit kan de contributie worden betaald voor kinderen binnen gezinnen waar er te weinig geld is voor sport. De scholen en de sportclubs zijn op de hoogte hiervan. Wij hopen dat zij de ouders hierop willen wijzen als ze denken dat dit speelt." Kolbrink vult aan: "Ik kan ook helpen hierbij. Met de formulieren invullen en dergelijke, ik doe het graag. Ook kan ik soms nog wel eens iets regelen met een vereniging. Ik heb veel contacten, de lijntjes zijn kort." 


Versterking

Welzijnswerker Ingmar Kolbrink is in dienstverband bij Versa Welzijn, maar zijn salaris wordt betaald uit de financiële ondersteuning van de Gemeente Weesp. Wethouder Heijstee wilde graag een buurtsportcoach om elke Weesper - jong of oud, gezond of lichamelijk beperkt, arm of rijk - van de bank af te krijgen. Die taak heeft Kolbrink vertaalt naar diverse initiatieven zoals buurtwandelingen, scootmobieltochten, zomervakantieactiviteiten voor de jeugd en ontmoetingen waarbij jonge kinderen en bewoners van zorgcentra samen een spel spelen. De gemeente is erg tevreden over hoe dit allemaal uitpakt en heeft geld vrijgemaakt voor een tweede buurtsportcoach, die begin januari begint.

Dat geeft Kolbrink meer lucht voor het ontplooien en begeleiden van nog meer activiteiten, zoals deze sportstrippenkaart die hij nog aan honderden andere kinderen in de groepen 5 tot en met 8 moet uitdelen en toelichten. Mocht de strippenkaart per ongeluk tussen de broodtrommelresten bij het afval belanden: er ligt ook nog een stapeltje op school. Deelname is gratis en zonder enige verplichting.