In de Albert Heijn bijvoorbeeld. Bezoekers van de vestiging aan de Achtergracht warmen zich dezer dagen niet alleen aan allerhande aanbiedingen voor kerst en oud en nieuw, maar ook aan de Scan & Go. "Lekker makkelijk en snel weg", meldt Albert Heijn op het reclamebord op de stoep. Met voor de buitenlandse bezoeker de toevoeging "On your way in no-time".

Het is de zelfscankassa. Je bliept zelf je boodschapjes, daarna bliep je je pinpas en met het kassabonnetje blieb je vervolgens het poortje naar de uitgang open.

Ik weet het, in Muiden is dit oud nieuws - daar scannen ze al veel langer zelf. Maar aan de Achtergracht is dit een noviteit. Er zijn er liefst drie naast elkaar! Een fantastische uitvinding voor haastige redacteuren van het WeesperNieuws die tussen de middag even snel een stukje lunch willen bekomen.

Mueslibolletjes

Zakje met mueslibolletjes bij de scanner, druk op betalen, contactloos pinnen, poortje open en doorrrr... We klieven door de supermarkt als Ranomi Kromowidjojo door een zwembad.

Kortom: een kind kan de was doen. Ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen En dat is dan weer een groot nadeel van het systeem. De zelfscankassa heeft namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen. En dan gaat de snelheid er snel uit. Hoe dapper is de moeder die met haar enthousiast winkeltje-spelende zoontje de tassen vol boodschappen laat scannen - en ondertussen de priemende blikken van de gestaag groeiende rij wachtende zelfscanners in haar rug voelt prikken.

Ik moest er maar om lachen. Want het gebeurde terwijl zelfkassa 2 werd opgehouden door een mevrouw die worstelde met een artikel dat ze per ongeluk twee keer had aangeslagen en moest wachten op de AH-medewerkster die op dat moment net bij zelfkassa 3 langdurig stond in te grijpen bij een onwillige Bonuskaart. Zucht… "Lekker makkelijk en snel weg" ging eventjes niet op.

Gelukkig was het bij de ouderwetse kassa niet druk.

In deze redactieblog schrijven we over wat we meemaken op de redactie van het WeesperNieuws en wat ons verder nog opvalt in de stad.