De vrouw stak afgelopen 19 augustus haar vriend meerdere keren met een mes, na een ruzie. De aanleiding: de man mishandelde haar voortdurend en ze hadden vaker ruzie. Toch besloot de vrouw niet weg te gaan bij hem. "Ik wil een beetje warmte. In mijn eentje zou ik heel bang zijn", zo antwoordde ze op de vraag waarom niet. Het ging echter mis.

Dit keer kreeg het stel, dat elkaar anderhalf jaar kent, onder invloed van drank een ruzie die zodanig uit de hand liep dat de vrouw een mes pakte en de man in het gezicht borst en zij stak. Eerst zou hij haar geslagen hebben. Ze stopte met steken toen de man hevig bloedde en belde direct 112. Uit psychiatrisch onderzoek zou blijken dat de vrouw tijdens de steekpartij verminderd toerekeningsvatbaar is geweest. De officier van justitie eiste een celstraf van twee jaar en een TBS met dwangverpleging wegens poging doodslag.

De vrouw kreeg zo nu en dan klappen

De vrouw heeft meerdere gewelddadige relaties achter de rug en ook nu krijgt ze zo nu en dan klappen van haar vriend. Waarom ze dit keer op hem instak weet ze zelf niet goed. Enerzijds wilde ze haar kind dat in hetzelfde huis lag te slapen beschermen. Maar ook wilde ze niet dat haar kind zou zien dat zij werd geslagen. Tijdens de gesprekken bij de psychiater zei ze ook: "Ik wil me niet meer laten mishandelen." Maar ook: "Ik hoop soms dat ze me doodslaan. Dan is dit rotleven achter de rug." De rechtbank was er stil van.

Ik hoop soms dat ze me doodslaan. Dan is dit rotleven achter de rug

De vrouw heeft een alcoholprobleem. Met een drankje op voelt ze zich zekerder en durft ze meer terug te zeggen, maar ze wordt er ook agressief van. De officier van justitie verwijt de vrouw dat ze te veel had gedronken die avond: "U weet dat u dan agressief kunt worden. U nam die avond willens en wetens het risico dat het uit de hand kon lopen." De officier stelt dat de messteken dodelijk hadden kunnen zijn.

Het mes lag in bed

Het mes dat de verdachte gebruikte lag in bed waar ook de vechtpartij plaatsvond. Ze zei dat ze het er niet had neergelegd maar dat het was blijven liggen na het schillen van fruit. Dat geloofde de officier niet. "U had het daar liggen ter bescherming", stelde de officier. Haar vriend zou het bed regelmatig controleren op een steekwapen omdat hij al eens eerder een mes in hun bed vond. De verdachte zei daarop dat ze dat alleen in het begin van de relatie had gedaan.

De rechtbank doet op 2 januari uitspraak in de zaak.