Als 'restverdachte', zo typeerde de officier van justitie vrijdagochtend de strafzaak tegen de verdachte die in 2016 als staartje van een grootschalig onderzoek naar acht Gooise verdachten kwam  boven drijven. De acht verdachten uit de buurt van Hilversum en Weesp maakten zich in 2015 schuldig aan het hebben van een criminele organisatie waarbij zij het hadden voorzien op bedrijfs- en woninginbraken in onder meer in Weesp, Bussum, Naarden en Hollandse Rading.

Twee jaar geleden veroordeelde de rechtbank de vier hoofdverdachten tot celstraffen van 30 tot 48 maanden. Volgens het vonnis pleegden de mannen in verschillende samenwerkingsverbanden woning- en bedrijfsinbraken met als doel het binnenhalen van grote hoeveelheden goederen die snel en gemakkelijk verkocht konden worden. Er was sprake van een doordachte planning en werkwijze, met een concrete taakverdeling.

Weesper stond op uitkijk en zette vluchtauto klaar

Vrijdag stond de laatste verdachte terecht, een 33-jarige man. Volgens de officier van justitie zou hij hand- en spandiensten hebben verleend bij onder meer twee woninginbraken in 2015 in Weesp. Op 3 juni zou hij bij een woning aan de Hoogstraat op de uitkijk hebben gestaan, bij een andere woninginbraak op 15 juli aan de C. van Drosthagenstraat zou hij een vluchtauto hebben klaar gezet.

Naast deze woninginbraken verdenkt de officier van justitie de verdachte er ook van in 2016 in Naarden bij twee bejaarden te hebben ingebroken. Zo zou hij op 3 april en op 15 augustus op 2 verschillende adressen in Naarden via slinkse babbeltrucs zich toegang tot de woningen hebben verschaft. Hij bood zich onder meer aan als tuinman die op zoek was naar werk. Eenmaal in de woning zou de man geld en sieraden van de bewoners hebben gestolen.

Bestelen ouderen 'volledige onzin'

Als 'volledige onzin', zo deed de verdachte vrijdag de beschuldigingen van de hand. Hij had niets met de criminele organisatie te maken. Maar bovenal maakte hij zich kwaad over de laatste twee beschuldigen, de woninginbraken in Naarden. "Nooit, maar dan ook nooit zal ik ouderen bestelen", was zijn verweer.

Nooit, maar dan ook nooit zal ik ouderen bestelenDe officier van justitie kon het niet laten hem er op te wijzen dat hij in 2017 in hoger beroep nog veroordeeld is voor babbeltrucs waarmee hij ouderen om de tuin leidde en beroofde. Hij eiste 10 maanden celstraf voor de woninginbraken en deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank doet op 18 januari uitspraak