Inwoners in met name Loosdrecht maken zich ernstig zorgen over een mogelijke verbreding van de N201 naar vier rijbanen van 100 km per uur. Daarbij wordt de weg ten zuiden van Hilversum, dwars over de Hilversumse Hoorneboegse Hei, doorgetrokken naar de A27.

Bezwaarmakers hopen dat de Tweede Kamer naar hun protest kijkt

Een online petitie tegen deze gedachte was maandag al zo'n 6000 keer ondertekend. Het doel is om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat het onderwerp op de agenda komt te staan van de Tweede Kamer.

Verbreden N201 moet voor betere doorstroming gaan zorgen

De doorstroming vanuit Amsterdam/Schiphol richting 't Gooi en verder staat voor de komende jaren onder druk, zeker doordat het autoverkeer alleen maar toe lijkt te nemen. Voor een betere doorstroming is het verbreden van de N201 één van de vier voorstellen. Op 8 januari wordt duidelijk hoe Gedeputeerde Staten van Utrecht over deze kwestie denken, later volgen nog de provincie Noord-Holland en ook de gemeenten Hilversum en Wijdemeren.

Veel zorgen over invloed op het milieu

Diezelfde initiatiefnemers hebben in een brief aan de Gooise gemeenten, de gemeente Amsterdam, de provincies Utrecht en Noord-Holland en ook het Goois Natuurreservaat hun zorgen geuit. "Het verbreden van wegen, het verhogen van maximumsnelheden heeft een negatieve invloed op het milieu", schrijven zij. "Het kiezen voor een verbrede weg dwars door de natuur veroorzaakt enorm veel schade aan het prachtige natuurgebied."

Overigens is de nog onduidelijk hoe de N201 straks loopt richting de A27. De Hoorneboegse Hei is een optie, maar een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld via de Rading en Noodweg. De petitie is te vinden op www.petities24.com (zoek Hilversum).