Femmie en Henk Rommers wonen aan de Papelaan. In de woning waar in de voortuin altijd wel wat te zien is. Niet altijd even uitbundig, maar wanneer bijvoorbeeld het Nederlands elftal weer eens aan een EK of WK meedoet of, zoals nu, rond kerst, dan gaan ze all the way. Vooral Henk vindt het prachtig allemaal, maar Femmie zal hem gen strobreed in de weg leggen, want ook zij is nogal van de versieringen. En van de kerstmannen vooral, maar die zet ze in huis neer. "Ik heb er een stuk of twintig en die kan ik niet allemaal tegelijk kwijt, dus zet ik om de beurt en andere neer." 

Na Sinterklaas

Het feest van het licht begint al begin december te kriebelen, maar ze wachten altijd met versieren keurig tot Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, zoals een soort ongeschreven wet luidt waar trouwens steeds minder mensen zich aan houden. "Het is gewoon gezellig", zeggen ze eendrachtig.

'Na Sinterklaas ga ik de zolder op en zoek de boel weer bij elkaar' 

"Na Sinterklaas ga ik de zolder op en zoek de boel weer bij elkaar", vertelt Henk. "Waarmee het begonnen is? Met de verlichte slee met hert, die hadden we als eerste. Een jaartje later koop je er weer wat bij en zo gaat dat dan door. Mijn laatste aanwinst is de kerstboom met de lampjes. Of was het toch die laserlamp met die groene lampjes, dat kan ook, ik weet het niet meer zo goed. Of we daar trouwens niet tureluurs van worden, van die lampjes  in de huiskamer? Ik heb dat ding op de hoogste stand staan dus niet gedimd, maar daar merk je echt niets van. Of ja, je ziet het wel, maar we worden er niet gek van of zo. Anders had ik 'm meteen weer weggehaald."

Geen kapitalen

Elk jaar puilen de kerstmarkten en tuincentra eerder uit van de meest bonte verlichting, maar de Rommers geven er geen kapitalen aan uit. Henk: "Elk jaar gaat er ook wel iets stuk, maar dat repareer ik dan. Ik vind het ook de sport om een zo leuk mogelijke tuin en gevel te hebben, maar ik heb geen zin om erop leeg te lopen. Ik struin daarom vooral rond op Marktplaats, want daar wordt zo enorm veel aangeboden, niet normaal. Dat begint al in november. Dit jaar heb ik op die manier een hartstikke leuk treintje gekocht dat in de vensterbank staat. Die mensen hadden dat nieuw gekocht, maar waren het na twee jaar helemaal zat en ik kocht het voor weinig. Zo'n treintje zie je nergens. Ik ben het althans nog niet eerder tegengekomen. En door het op de vensterbank te plaatsen, is het ook weer een onderdeel van de tuin geworden."