Het is de afgelopen weken snel gegaan. Dat komt omdat de voorbereidingen in de fabriek hebben plaatsgevonden, legt Niek Roozen van stichting Uiteraard Uitermeer uit. "Dit soort bouwsels kun je heel snel neer zetten. Dat het toch langer geduurd heeft dan we wilden en verwachtten, heeft te maken met alles wat bij de afwikkeling van een brand komt kijken. Daar hebben we ons op verkeken. Maar nu staat er weer wat, en dat is - ook al zijn we er nog niet - heel leuk en fijn om te zien."

Overdracht in januari

Het werk ligt momenteel vanwege de feestdagen even stil, maar begin 2019 pakken de werklui de draad weer op. De stichting gaat er vanuit dat gebouw half januari kan worden overgedragen aan de exploitanten: Marius en Yvonne Heslenfeld. "Die hebben dan nog wel het een en ander te doen", zegt Roozen. "De verwarming, de verlichting, de keuken, de inrichting, noem maar op... Maar als het goed is, kan Uit & Meer nog voor het seizoen begint weer opengaan." Van buiten lijkt het al heel wat, maar binnen moet nog veel gebeuren. 

Het restaurant naast Fort Uitermeer brandde in de nacht van maandag 21 mei op dinsdag 22 mei 2018 tot de grond toe af. De brand begon rond half twee. De vlammen sloegen al snel uit het pand. Meerdere brandweerwagens waren binnen korte tijd na de melding ter plaatse, maar er was geen redden meer aan. Onderzoek wees uit dat kortsluiting waarschijnlijk de oorzaak is geweest. 


Het paviljoen ging in mei in vlammen op. © Bastiaan Miché

Voor het zover is, liggen er ook nog werkzaamheden te wachten voor de stichting zelf. "De brand en de herbouwwerkzaamheden hebben ook hun weerslag gehad op de directe omgeving. Het terras moet opnieuw worden aangelegd, er moeten nieuwe bomen worden geplant en de toegangsweg moet worden hersteld." 

'De brand en de herbouw hebben ook hun weerslag gehad op de directe omgeving'

Ecotoerisme

Restaurant Uit & Meer naast Fort Uitermeer aan de 's-Gravelandseweg opende zeven jaar geleden. Het was een van de eerste resultaten van de herontwikkeling van het terrein rondom het fort, het project 'Uiteraard Uitermeer'. De gelijknamige stichting Uiteraard Uitermeer richt het fortterrein in samenwerking met de provincie in op ecotoerisme. Op het terrein zijn ook al een sloepensteiger en een klein theatertje gerealiseerd. De stichting bestaat uit elf sloeproeivrienden die het fortterrein willen redden van de vergetelheid.