'Hier heb ik een warm thuis gevonden", zegt Nizar (36). Hij logeert de komende maanden in Weesp bij Annelies Westra. Nizar is de tweede vluchteling die Annelies opvangt via de organisatie takecarebnb. Voor hem logeerde Razmik bij haar. Het logeren geeft mensen als Nizar en Razmik de kans om vast aan hun leven in Nederland te bouwen terwijl ze wachten op een eigen huis. 

Maandenlang een logé in huis. Niet iedereen zal daar de ruimte voor hebben, of zelfs maar aan moeten denken. 'Wie in zijn hart plaats maakt voor anderen zal zelf overal onderdak vinden'. Deze tekst van Inayat Khan gebruikten Annelies en Tamme Westra jaren geleden op hun kerstgroet. Een heel toepasselijke tekst, want het huis van het echtpaar en hun vier kinderen heeft altijd open gestaan voor logés. Zo vingen ze in de loop der jaren twaalf uitwisselingsstudenten op en vond ook al eens een vluchtelinge uit Congo met haar kindje onderdak bij de familie Westra. Dat dat een vluchtelinge was die illegaal in Nederland verbleef, maakte voor Annelies en Tamme niet uit. "Je moet niet leven als slaaf van de regels", zei Tamme altijd. 

Snel thuis

Tot ruim een jaar geleden had Annelies nog nooit van takecarebnb gehoord. "Ik opende een link in de nieuwsbrief van de diaconie en daar stond 'gastgezin gezocht'. Ik was meteen getriggerd." Lang hoefden Tamme en Annelies er niet over na te denken. "We hebben al eens illegaal iemand opgevangen, laten we het nu ook maar eens legaal doen", zei Tamme. En zo kwam Razmik logeren bij haar en haar echtgenoot Tamme, die zeven maanden geleden overleed. Hij was al snel thuis bij de Westra's en hielp ook bij de zorg van Tamme. "Zo thuis, dat Tamme hem vroeg 'Wil je mijn zoon zijn?' Erg belangrijk voor Razmik, wiens eigen vader niet lang ervoor overleden was, ver weg, waar hij dus niet bij kon zijn", vertelt Annelies.  

Sociaal netwerk
Annemeijn Benkirane, coördinator bij takecarebnb. "Wij zijn er voor iedere vluchteling die al een verblijfsstatus heeft en wacht op een huis", vertelt ze. "Meestal zijn dat jongere, alleenstaande vluchtelingen. Zij zitten vol energie en zijn klaar om te beginnen aan een opleiding en hun leven hier in Nederland. Een logeeradres is dan heel waardevol, niet alleen omdat het leven in een AZC vaak veel stress oplevert. Het is echt een kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur en al die ongeschreven regels van hoe we met elkaar omgaan. De grootste meerwaarde is wel dat mensen zo meteen een sociaal netwerk opbouwen."

Nizar

Nizar vluchtte in juli 2015 uit zijn woonplaats nabij Damascus in Syrië. Hij was docent op een middelbare school, werkte voor een telecommunicatiebedrijf en deed als vrijwilliger werk voor kinderen die op straat leven. "Mijn leven was goed. Maar als christen mag je in Syrië alleen maar op bepaalde plekken wonen en bovendien kun je als man tussen de 18 en 45 jaar ieder moment worden opgeroepen om in het leger te gaan. Ik heb zo al veel vrienden verloren. Ook mijn familie is al veel verloren, waaronder ons huis. Dat huis, dat zijn maar stenen, maar ook alle herinneringen van mijn ouders en mij en mijn vijf broers en zussen zijn weg en die zijn onvervangbaar."

Wachten

Nizar moest zijn vrouw en dochtertje, die toen vier jaar was achterlaten. Na een hachelijke reis via Turkije, Griekenland, Macedonië, Servië, Oostenrijk en Duitsland bereikte hij Nederland. "Ik wilde naar Nederland, omdat ik gehoord had dat het leven voor een gezin hier goed is en dat de procedures voor vluchtelingen snel zouden verlopen." Dat laatste blijkt voor Nizar niet op te gaan. Waar veel bekenden uit Syrië hun papieren al lang hebben, wacht hij nog steeds. En dat betekent al drie jaar lang van AZC naar AZC verhuizen, zich door een woud aan bureaucratische regels proberen te werken en wachten. 

Nizar werkt en gaat studeren aan de UvA

Maar lijdzaam wachten, dat doet Nizar niet. Hij heeft net zo lang aangedrongen tot hij, volgens de regels, in Amsterdam in een restaurant kon werken, hij leerde snel Nederlands en heeft kunnen regelen dat hij in februari kan beginnen met een studie telecommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Verademing

Nizar was erbij toen zijn vriend Razmik een jaar geleden door Annelies en Tamme uit het AZC in Luttelgeest werd opgehaald. Nu Razmik een eigen woning heeft, kan Nizar hier zelf terecht. En dat is een verademing. "Ik heb hier een warm thuis gevonden. Annelies is er altijd, ze biedt een luisterend oor." Ook Nizar is deel van de familie geworden. Samen met Annelies' dochter hielp hij eerste kerstdag bij het kerstdiner dat Annelies weer organiseerde in het Lichthuis voor mensen die kerstmis anders alleen moeten vieren. 

Regels

Tamme's  uitspraak 'wees geen slaaf van de regels' geldt ook voor Nizar. Hij heeft nog net geen verblijfsvergunning, maar voor Annelies is dat geen reden om hem geen logeerplek te bieden. "Al die regels, gek word je ervan. Onbegrijpelijk dat Nizar nog geen verblijfsstatus heeft. Je zou eens in een AZC moeten gaan kijken. Ik kan me voorstellen dat mensen daar depressief en passief worden. Nizar werkt er zo hard aan om hier een bestaan op te bouwen. Gelukkig hebben we het goed kunnen regelen met de hulp van takecarebnb."

'Als je geen stabiele plek hebt, kun je niet beginnen aan een nieuw leven'

Ook Nizar hoopt op een eigen plek in Weesp. "Als je geen stabiele plek hebt, kun je niet beginnen aan een nieuw leven. Maar eerst de verblijfspapieren, ik wacht op een oproep van de rechtbank. Pas dan kan mijn gezin naar Nederland komen." Nizar kiest ervoor om het nieuws op de televisie over Syrië niet meer te volgen, dat geeft te veel spanning. Zijn hele familie woont er immers nog en hoe betrouwbaar is de berichtgeving?

Het verrijkt je

Annelies hoort natuurlijk veel moeilijke en nare verhalen. Is dat niet lastig? "Ik kan er alleen maar zijn en luisteren. Meer kun je niet doen. Ik kan dingen niet oplossen. Wel hulp vragen van anderen, bijvoorbeeld bij moeilijke brieven die Nizar krijgt." Een logeeradres bieden voor een inburgeraar, Annelies raadt het iedereen aan. "Het geeft je zoveel, je wordt er zelf ook wijzer van. Het verrijkt je blik. En je vriendenkring, Razmik komt nog bijna iedere dag langs."

Takecarebnb
Takecarebnb brengt statushouders in contact met gastgezinnen die hun huis drie maanden openstellen voor een vluchteling. Vrijwillige 'matchmakers' ondersteunen het logeren. Sinds de oprichting in 2015 heeft takecarebnb zo al bijna 200 matches gemaakt. In Weesp zoekt de organisatie nog een logeeradres voor een statushouder uit Afghanisatan. Benkirane: "Hij start binnenkort met een baan bij Talpa TV, spreekt negen talen en al prima Nederlands. Hij doet ook veel vertaalwerk voor COA. Hij wacht al 5 maanden op een eigen huis en wil dolgraag weg uit het AZC om aan een nieuw leven te beginnen." Informatie over takecarebnb is te vinden op takecarebnb.org.