Martin en Frank Haring uit Driemond zijn de eerste. Ze zitten buiten in het donker op de vensterbank blauwbekkend te wachten, terwijl achter hen de medewerkers de schappen aan het vullen zijn. De broers pakken hun bonnen erbij en nemen de bestelling nog eens door. Samen hebben ze voor ruim 450 euro aan vuurwerk uitgekozen, vooral potten met siervuurwerk. 

Potten hier, pijlen daar

Waarom ze hun bestelling niet pas 's middags of zaterdag ophalen? Martin: "Om zeker te weten dat ik echt heb wat ik wilde. Straks klopt er iets niet en kan ik dat nog omwisselen of bijkopen. Als ik misgrijp zou ik enorm balen, dat verpest voor mij echt de jaarwisseling." Er druppelen nog wat mensen bij. De 17-jarige Tirian van Klaveren uit Diemen vertelt dat het voor hem nog een heel logistiek gebeuren is om zijn vuurwerkwensen bij elkaar te krijgen. De ene winkel heeft mooiere potten, de andere winkel heeft betere pijlen. Zijn moeder is ook vroeg opgestaan en rijdt hem overal naar toe. Ook Tirian heeft ruim van te voren besteld, maar wil er net als de gebroeders Haring verzekerd van zijn dat hij alles in goede orde en op tijd in huis heeft. 

'Een vrachtwagen vol, we hebben het al weken in huis' 

Dan is het zover, Cor van Driel doet de deur open. Hij is normaal in zijn ijzerwarenzaak Enorm van Driel om de hoek te vinden, maar de komende dagen draait zijn leven om vuurwerkverkoop. Hij neemt de eerste bestellingen in ontvangst en loopt naar achteren om de spullen te halen. Het duurt even voor hij terug is. Er staat ook nogal wat. "Het was een vrachtwagen vol. Zes hoge pallets om precies te zijn. We hebben het al weken in huis, en die tijd hebben we ook nodig. Dit vergt best wel wat voorbereidingen. Het scheelt dat we een nieuwe leverancier hebben waarmee het heel goed samenwerken is, ook op het gebied van promotie."


Hij overhandigt de eerste tassen en dozen én de gratis vuurwerkbril aan Martin Haring. "Is dat ook nog voor mij?" vraagt de Driemonder bij de laatste tas. "Help eens tillen Frank." De potten en pijlen gaan thuis de kast in, tot maandagavond. "Nee, we steken niks eerder af. Pas om 00.00 uur." De jongens lopen glunderend de deur uit. 

Weetjes
Vuurwerk afsteken mag op oudjaarsdag vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Voor veel pijlen is een lanceerstandaard dit jaar verplicht. De binnenstad van Weesp is een vuurwerkvrije zone. Welke straten hieronder vallen is te zien op de flyer die in de vuurwerkwinkel op de balie ligt. De openingstijden van de vuurwerkwinkel: vrijdag 28 december van 08.30 tot 20.00 uur, zaterdag 29 december van 08.30 tot 17.00 uur, zondag 30 december gesloten en maandag 31 december van 08.30 tot 17.00 uur. De tijdelijke winkel zit aan Hoogstraat 10 (de Firma Stek).