Het Groene Kwartier. Dat is de voorlopige werktitel van het spiksplinternieuwe bedrijvenpark in wording met een oppervlakte van ruim drie hectare. Of het deze naam ook écht zal krijgen, daar is Van Vliet nog niet uit. Maar hij geeft toe dat de naam prima is, lekker bekt en bovendien - en dat is het belangrijkste - de lading dekt. Want groen moet dit bedrijventerrein worden. Niet dat dit perse hoeft trouwens.

'Wij willen een duurzaam bedrijventerrein, liefst met groene gevels en met het nodige groen.'

"In principe hebben we een welstandsvrij terrein. Dit houdt in dat je mag bouwen wat je wilt, zolang het maar past binnen de richtlijnen die vastgesteld zijn door de gemeente. Deze richtlijnen zijn voor Abbott flexibel vastgesteld, want hier mogen bedrijven komen met de zwaarste milieuvergunning", legt Van Vliet uit.

Geen rokende schoorstenen

Maar dat gaat het zeker niet worden. Welke bedrijven er precies komen en hoe het terrein exact wordt ingevuld is nog niet helder, maar in elk geval komen hier geen rokende schoorstenen. "Wij willen een duurzaam bedrijventerrein, waar mogelijk met groene gevels en ook met het nodige groen tussen de bedrijven. De bedrijven die hier komen moeten deze visie onderschrijven."

Potentie

Van Vliet, die van de transformatie van gebouwen en nu dus ook complete terreinen zijn 'ding' heeft gemaakt', kon de mooie lap grond eind 2017, eigenlijk tot zijn eigen verbazing kopen. Hij woont en werkt er al jaren tegenover en zag natuurlijk wel de potentie. "Maar dat wij ooit eigenaar zouden worden, dat hadden wij niet kunnen bevroeden."

Hier zat immers de 'medicijnfabriek voor dieren' Boehringer Ingelheim, maar dat sloot als gevolg van een aantal overnames begin 2017 plotseling de deuren. Van Vliet dook er niet meteen op, maar toen hij na geruime tijd begreep dat de grond plus opstallen nog steeds in de verkoop stonden, ging hij tot actie over. Maar niet voordat hij bij Abbott langs ging. Hij legt uit: "Het terrein grenst direct aan dat van Abbott. Ik denk dat de meeste Weespers zelfs denken dat het van Abbott is, maar dat is dus niet het geval. Voordat ik het aankocht, ben ik daarom eerst gaan praten met Abbott. Dat is immers de buurman, ik heb goede connecties met Abbott en ik wilde weten of zij het wilden kopen en zo niet, of mijn ideeën daar goed zouden vallen. Anders zouden wij er niet aan beginnen."

Grond en gebouwen

Abbott wilde het terrein niet kopen en had geen problemen met de ideeën van Van Vliet, waarna de koop rond kwam. In maart vorig jaar volgde vervolgens een veiling van alle meer dan 1500 roerende goederen en wat restte zijn de grond en de gebouwen. Een aantal daarvan is bouwvallig.

'Het hoofdgebouw en magazijn blijven staan, de rest wordt gesloopt'

"We kunnen ze  allemaal plat gooien, maar dat gaat niet gebeuren. Ook weer in het kader van de duurzaamheidsgedachte zijn we  eerst gaan kijken welke gebouwen wel en welke geen toekomst hebben. De conclusie is dat eigenlijk alleen het hoofdgebouw en het magazijn van Boehringer een nieuwe functie kunnen krijgen (deze staan op de tweede foto links-red.). De rest (de derde foto-red.) is te slecht en wordt gesloopt."

Fietsverbinding

Het is nog niet duidelijk wat in het voormalige hoofdgebouw Boehringer komt, net zoals lang niet helder is welke bedrijven er verder komen. "Alleen dat het er duurzaam en zo groen mogelijk wordt.  En bedrijven moeten hun energie opwekken met zonnepanelen en zoveel mogelijk gasloos bouwen. Verder willen wij graag een fietsverbinding tussen het Verlengd Buitenveer en dit terrein aanleggen, zodat de mensen die hier komen te werken makkelijk en veilig met de fiets vanuit Weesp hier kunnen komen."

Blikvanger

Er is dus nog niet veel te zeggen over de invulling, maar toch is niet alles nog een witte vlek. Integendeel. Dé blikvanger op het nieuwe terrein wordt het bedrijf dat je direct vanaf de Weesperbrug ziet en uitgerekend die plek is al vergeven. Hier komt dit jaar al het nieuwe hoofdkantoor van ALLSAFE. ALLSAFE is een snel groeiend bedrijf voor opslagruimte met nu nog het hoofdkantoor in 's-Graveland. Daar is het bedrijf uit z'n jas gegroeid, waarna directeur Eric Stubbé ging rondkijken en even aan Hilversum rook. Van Vliet hoorde dit en benaderde hem met als gevolg dat het bedrijf nu naar Weesp komt. Dit jaar moet het gebouw, waar rond honderd mensen zullen werken, gereed zijn.

Laaiend enthousiast

Stubbé is in elk geval laaiend enthousiast over de nieuwe locatie, zo heeft hij inmiddels via LinkedIn de wereld laten weten. Onlangs hief hij samen met zijn medewerkers én burgemeester Van Bochove het glas op de plek waar hij mogelijk al dit jaar zal werken en daar plaatste hij ook een vrolijke foto bij.'Het is de bedoeling dat de auto's vanaf de weg zichtbaar zijn'

In totaal beslaat het nieuwe onderkomen 17.000 m2 voor het hoofdkantoor, een mini opslag en, als nieuwe activiteit, een aantal zogenoemde engine rooms. Dit worden ruimtes waar autoliefhebbers hun mooiste auto's kunnen stallen. Opvallend detail: het is de bedoeling dat deze auto's vanaf de straat zichtbaar worden, zodat er vanuit Amsterdam in Weesp meteen ook wat te zien is.