Melkkoeien, dat is wel de core business op de Groene Griffioen, en dat blijft ook zo. Wendela en Boy combineren dat met een boerderijwinkel, verhuur van een vergaderruimte, rondleidingen en workshops. En daarmee zouden ze eigenlijk nog meer willen doen. Het stel zocht daarom naar een melkveehouder om mee samen te werken en dat leidde tot een verrassende samenwerking: Jurre en Hanna verhuizen met hun drie kinderen uit Drenthe naar het erf van de Groene Griffioen en zo krijgen ze er niet twee maar vier handen bij.

"Wil je ook een stukje proeven?", vraagt Wendela als ze in de winkel stukken kaas afsnijdt. De klant stopt haar kaas in de tas. Voor de kaas - zelfgemaakt van de melk van hun eigen koeien, zelfzuivelen noemen ze dat - en andere producten van de boerderij en van lokale ondernemers kun je op drie dagen per week terecht in de winkel op het erf. "Die beperkte openingstijden, dat is nou iets wat we zouden willen uitbreiden. We zijn al wat lastiger te vinden, dan wil je niet dat mensen voor een dichte deur staan", zegt Boy. Hij is met Jurre aangeschoven in de vergaderruimte in het strobalen huis op het erf. 


In het strobalen huis naast de stal zijn de woning, winkel en vergaderruimte, de Acapellazaal, ondergebracht.

In 2009 namen Boy en Wendela Griffioen de boerderij over van vader Hans Griffioen, die overigens tot heel kort geleden nog dagelijks meewerkte maar het nu wat rustiger aan wil gaan doen. Zij schakelden niet alleen over naar een biologische bedrijfsvoering maar breidden de activiteiten op de boerderij ook flink uit. Op de boerderij worden 55 koeien gehouden, 45 kalfjes en pinken, een stier en wat kippen. Ze bouwden een strobalen huis op het erf. Daarin wonen zij met hun twee zoontjes en is er ruimte voor de winkel, de vergaderruimte, de kaasmakerij en de geluidsstudio van Boy, die naast boer en kaasmaker ook geluidstechnicus is.

Vacature

Boy heeft net de laatste hand gelegd aan de muziek voor een film en met de feestdagen waren er heel wat opnames waar hij als geluidstechnicus aan meewerkte. Best veel zo allemaal bij elkaar, maar Wendela en Boy hebben nog veel meer ideeën voor hun bedrijf. Alleen de tijd ontbreekt. Daarom stelden ze een vacature op voor hulp. "Daarop kregen we veel reacties", vertelt Wendela. "Ook van mensen die nu iets heel anders doen, een kantoorbaan bijvoorbeeld, en het werk op een boerderij wel leuk leek. Maar het boerderijleven is toch wat minder idyllisch dan mensen soms denken. Het gaat altijd door, de koeien moeten altijd gemolken worden, ook als je zelf ziek bent. We wilden niet het risico lopen dat we met iemand in zee zouden gaan en dat op een teleurstelling uit zou lopen."

'Een stel met dezelfde visie en ervaring, dat hadden we niet zien aankomen'

En toen nam Hanna contact op. Zij en haar man Jurre runnen samen met twee anderen een zorgboerderij in Drenthe. "Jurre schreef ons zo'n mooie brief, recht uit zijn hart", vertelt Wendela. "Dit hadden we niet zien aankomen: een stel met dezelfde visie als wij en dezelfde ervaring. Mensen die al weten wat het werk op een boerderij inhoudt en dus niet voor verrassingen zullen komen te staan." De twee stellen spraken af om kennis te maken en dat klikte direct enorm goed. Hanna schreef erover in haar blog op nieuweoogst.nl.

Toffe plek

De twee stellen namen nog een paar weken bedenktijd, voor de vorm lijkt het wel, zo goed klikte het. Maar het is nogal wat natuurlijk. Zo moet er ook een huis komen voor Jurre en Hanna en hun drie kinderen, maar dat is inmiddels al bijna geregeld. "We zijn nu bezig met een vergunning voor een tijdelijke woning op het erf", vertelt Jurre. Om elkaar en het bedrijf vast beter te leren kennen, werkt Jurre vanaf deze week al twee dagen per week mee. "Ach, een koe is een koe", antwoordt hij op de vraag of het nou heel anders is hier. Hij ziet de samenwerking op deze plek helemaal zitten. "In Drenthe hebben we veel ruimte en rust, maar ook deze plek is landelijk en rustig genoeg. Het is echt een toffe plek met heel veel potentie. Als het over klanten gaat voor onze producten, die zijn er hier natuurlijk weer veel meer in de buurt. Hanna en ik zien hier echt veel kansen." En dat onder de rook van Amsterdam, een belangrijke reden voor Hanna, die opgroeide in Eemnes en deze contreien mist, om uit Drenthe deze kant op te willen komen.

Vier kapiteins

'Ach, een koe is een koe' Bang dat er problemen zullen komen als er ineens niet twee, maar vier kapiteins het schip besturen, zijn ze niet. "Daar maken we goede afspraken over. Ik vind het fijn dat ik meer tijd krijg voor mijn andere werk als geluidstechnicus en dan heb ik er geen problemen mee als Jurre de leiding heeft over de koeien", zegt Boy. "En ik kijk ernaar uit om het werk meer te kunnen verdelen en te kunnen sparren over nieuwe ideeën met Hanna", voegt Wendela daaraan toe. "Alles wat we doen is heel leuk en ik ben er best trots op dat we alles zelf doen maar het is wel een beetje veel zo met zijn tweeën."

Zelfzuivelen

En dan zijn er dus nog de nodige nieuwe ideeën. De winkel vaker open. "En meer doen aan publiciteit, zodat mensen ons ook beter weten te vinden en misschien kunnen we dan ook het assortiment uitbreiden met producten van andere lokale ondernemers. En een webshop", zegt Boy. "En dan alleen nog maar zelfzuivelen",  mijmert Wendela. "Hier zal toch ook meer vraag zijn naar groenten dan in Drenthe, daar heeft iedereen zelf genoeg ruimte voor een moestuin", denkt Jurre. "Dan moeten ook die extra kippen en dat varken er maar komen", lacht Boy. Het is een wens die er al wat langer is. "Dat is ook leuk voor bezoekers, die vinden varkens leuk." 

Activiteiten

En dat is dan weer goed voor de andere tak die de ondernemers willen uitbreiden: educatie en activiteiten op de boerderij. Wendela: "We organiseren al cursussen en een paar keer per jaar kunnen mensen komen kijken, bijvoorbeeld bij de 'koeiendans', als de koeien na de winter voor het eerst weer de wei in mogen. Maar dat zou ik wel vaker willen doen, een vaste zaterdag per maand bijvoorbeeld. En de vergaderruimte zouden we ook vaker willen verhuren, dat kan ook makkelijker als we het met elkaar kunnen verdelen."

"Al die dingen waarvan we al tijden denken: daar moeten we iets mee. Dat kan nu."

Weetje
Alle koeien van de Groene Griffioen hebben een naam en daar zitten best aparte namen bij. Zo zijn er Vivians, Tessa's, Sjara's, Rommies en Beppies. Hoe ze aan die namen komen? "Ik was een jaar of vier toen bij wet alle koeien een naam moesten krijgen. We hebben toen maar namen gekozen van alle familie en vrienden die we kenden. Inmiddels zijn het wel de zoveelste nakomelingen van de koeien van toen natuurlijk. Ik denk dat we inmiddels aan Tessa 24 toe zijn", vertelt Boy. Er zijn ook wel Klara's en Bella's, dat zijn vaak de namen die mensen hun adoptiekoe geven. Op de facebookpagina van De Groene Griffioen zijn de ontwikkelingen van het bedrijf en van de koeien te volgen.