Het gaat om de winkelpanden op de hoek van de Kerkstraat, bij vele Weespers beter bekend als de voormalige winkel van de firma Ruitenbeek (gesloten in 2005), nu de Wijnoutlet. Met het naastgelegen winkelpand (voorheen Hebbes - daarvoor Diels) gaat het om vier panden: Nieuwstraat 33, 35 en 37 en Kerkstraat 29.

Drie van de vier panden zijn Rijksmonument, het vierde is een gemeentelijk monument. Bovendien liggen de panden in het beschermd stadsgezicht.

De staat van de panden is ronduit slecht. De gevel van nummer 37 is dichtgetimmerd nadat er op 6 oktober een auto naar binnen reed (hier ons bericht daarover)

Het bouwplan voorziet in een verbouwing en restauratie, waarbij er aan de Nieuwstraatzijde drie relatief kleine winkels ontstaan, erboven en erachter vier woningen.

De Welstand - en Monumentencommissie heeft zich in december gebogen over het bouwplan, maar is er nog niet mee akkoord.  De architect wil het middelste pand graag voorzien van een klokgevel, maar de welstandcommissie vindt die wijziging te ingrijpend. Het behoud van de huidige vroeg negentiende gevel zou uitgangspunt moeten zijn. Verder is de beoogde dakkapel voor Nieuwstraat 35 niet in de haak.

Architect Bouke Albrecht schat in dat aan de opmerkingen over de klokgevel en de dakkapel tegemoet kan worden gekomen.

Met indeling ingestemd

Het belangrijkste nieuws is echter dat de Welstand- en Monumentencommissie in principe wél kan instemmen met de beoogde indeling van de panden. Dat is een belangrijke stap in dit proces, want daarmee kan (na die gevel- en dakaanpassingen dus) een kansrijke aanvraag voor de bouwvergunning worden gedaan.

Dan zijn we er nog niet, waarschuwt Albrecht. De monumentale panden zullen van binnen eerst voorzichtig gestript moeten worden. Pas dan wordt duidelijk welke originele elementen er nog zijn en hoe die geconsolideerd moeten worden.

De economische crisis heeft voor vertraging gezorgd Op de vraag wanneer de drie winkels en de vier appartementen klaar zijn, volgt dan ook een grote zucht. "Dat hangt nog van zoveel factoren af", zegt Albrecht.

Beren op de weg

De winkelpanden zijn al meer dan tien jaar eigendom van Robert van Munster, onder meer de ondernemer van de Hema aan de Breedstraat. Hij liet vorig jaar aan onze redactie weten al jarenlang bezig te zijn om er iets moois van te maken, maar dat het allemaal nogal tegen zat. De economische crisis heeft voor vertraging gezorgd en er moesten problemen met vergunningen en bezwaren van omwonenden worden overwonnen. Toen Van Munster een jaar geleden dacht de zaak voor de bakker te hebben, schoot er een nieuwe beer op de weg. De gemeente besloot voor het voormalige Dielspand een aanvraag voor de gemeentelijke monumentenstatus in te dienen.

Verkrotting voorkomen

Intussen volgt de Historische Kring Weesp (HKW) de ontwikkelingen met argusogen. Het bestuur van de vereniging heeft al twee keer bij de gemeente een verzoek ingediend om verdere verkrotting te voorkomen.  

HKW: 'De panden al jaren verwaarloosd, het houtwerk in erbarmelijke staat, is het wel lekvrij?' "Aangezien het Rijksmonumenten betreft,  heeft de Historische Kring op 24 november 2017 al een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Weesp gestuurd waarin zij haar groeiende bezorgdheid uitspreekt over de toestand waarin het Ruitenbeek-pand en het pand in de Kerkstraat zich bevinden. Wij schrijven daarin dat de panden al jaren worden verwaarloosd, het houtwerk in erbarmelijke staat verkeert en de toestand van het dak zo slecht is dat we ons afvragen of het pand wel lekvrij is. In de brief wijzen we het college er op dat het op grond van artikel 11 van de Monumentenwet verboden is om een Rijksmonument te vernielen of te beschadigen. Als dat toch gebeurt, is de gemeente waarin het pand ligt, op grond van artikel 63 van de Monumentenwet verplicht om handhavend op te treden en desnoods op kosten van de eigenaar maatregelen te treffen", zo doet het bestuur van de HKW verslag aan haar leden.

En verder: "Omdat we op die brief nooit een antwoord hebben ontvangen, heeft de HKW vervolgens op 30 oktober opnieuw een brief aan het college gestuurd. Deze keer - omdat er immers sprake is van een strafbaar feit - met een officieel verzoek tot handhaving met een last onder dwangsom zoals geregeld in het overgangsrecht van de Erfgoedwet 9.1 eerste lid. We zijn nu bijna twee maanden verder en opnieuw hebben we geen officiële reactie van de gemeente gekregen. Terwijl het toch simpel is: elke eigenaar van een Rijksmonument is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat zijn monument in goede staat verkeert. Dat is hier duidelijk niet het geval."

Het stadsbestuur vindt dat de eigenaar op dit moment voldoende in het werk stelt om verval tegen te gaan - en legt dus geen dwangsom op. Wel houdt ook het stadsbestuur de ontwikkeling scherp in de gaten.

Hema

Als het allemaal goed afloopt, staan er ergens in 2020/2021 (?) drie fraai opgeknapte winkelpandjes op deze prominente plek in de oude binnenstad. Volgens Van Munster zou er ook nog twee winkelruimtes samengetrokken kunnen worden. "We zijn met makelaars de markt aan het verkennen: ik denk wel dat er belangstelling voor is." De Hema kan er niet in, daarvoor is het veel te klein.