"Het mooiste moment is als de leerlingen over de rode loper aan komen lopen", steekt Eleonore de Vette van wal. Samen met Kyra van Opijnen organiseert zij voor het vierde achtereenvolgende jaar Het Gooi On Stage. Een evenement waar ruim 800, meest tweede- en derdejaars, vmbo-leerlingen kunnen kennismaken met zo'n 200 ondernemers en werkgevers uit de regio.

Ontplooiing

De vierde editie van Het Gooi On Stage is op dinsdag 19 maart in de Grote Kerk in Naarden. Een belangrijk moment voor de leerlingen tijdens hun opleiding, vinden de beide organisatoren. "We zien echt dat leerlingen zichzelf ontdekken en bezig zijn met hun ontplooiing", aldus Eleonore. Het event staat overigens niet op zichzelf. Er gaat een heel traject aan vooraf. Zo is er loopbaanoriëntatiebegeleiding, zijn er gesprekken met mentoren en moeten de leerlingen een paspoort van zichzelf maken met onder meer hun sterke en zwakke kanten. Daarnaast stellen ze een top vijf samen van ondernemers en werkgevers die ze tijdens Het Gooi On Stage willen spreken en maken ze een visitekaartje.

Het doel is goede keuzes maken voor een vervolgopleiding 

Het doel is uiteindelijk dat de leerlingen beter inzicht krijgen in wat een beroep inhoudt en dat ze een goede keuze kunnen maken ten aanzien van bijvoorbeeld een vervolgopleiding. Kyra, die ook lesgeeft aan het Wellantcollege in Naarden, vertelt dat deze aanpak echt zijn vruchten afwerpt. "De leerlingen moeten in het vierde leerjaar voor 1 april een keuze maken voor een vervolgopleiding. Dat is voor veel van hen lastig. Dit schooljaar hebben de meeste al voor 31 december een keuze gemaakt."

Niet dat de credits hiervoor volledig bij Het Gooi On Stage liggen, maar het is een belangrijk onderdeel, vinden de beide dames. Ze zijn er ook van overtuigd dat al deze maatregelen, dus ook loopbaanoriëntatie, ertoe bijdragen dat er minder voortijdige uitval is bij de vervolgopleiding op het mbo. Kyra: "Het is een geweldige kans voor de leerlingen, ze doen ervaringen op die je niet uit een boekje kunt leren." De meeste leerlingen komen volgens haar dan ook enthousiast terug van zowel het evenement als de doe-dag die een paar weken later op donderdag 11 april plaatsvindt. Dan krijgen de leerlingen een kijkje in de keuken bij een van de door hen zelfgekozen deelnemende werkgevers en ondernemers.

De doe-dag

Het is soms nog een hele toer om een plekje bij de favoriet te bemachtigen op de doe-dag. Vooral bij populaire beroepen als kapper, politie, defensie en brandweer is het maximumaantal deelnemers snel bereikt. Overigens is het niet alleen voor de leerlingen een mooie kans, ook werkgevers en ondernemers hebben er wat aan, stellen Kyra en Eleonore. "Deze leerlingen zijn de werknemers van de toekomst, dus het is een mooi podium voor de werkgevers en ondernemers uit de regio. De meeste van de leerlingen blijven namelijk in de regio wonen en werken. Deelnemende bedrijven en ondernemers krijgen overigens ook hulp bij de voorbereidingen op hun deelname. Er is op 12 maart een informatiebijeenkomst met onder meer tips voor een goede en leuke invulling van de doe-dag."

Werkgevers en ondernemers die mee willen doen aan Het Gooi On Stage kunnen zich aanmelden via hetgooionstage.nl/aanmelden.