Voor de zeven miljoen strekkende meter stof die het bedrijf Knipidee International op voorraad heeft liggen, is de grote hal aan de Flevolaan al lang niet meer voldoende. Op 18 locaties huurt Knipidee ruimte bij. Dat is structureel inefficiënt en dus zocht het bedrijf naar ruimte voor uitbreiding. Dat gaat lukken, maar niet in Weesp. Het bedrijf dat in 2004 het Weesper bedrijf Singels Stoffen overnam en in 2017 prijkte op de lijst van 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland, opereert voor het einde van dit jaar vanuit Almere. (Zie ons bericht van donderdag).

Gefeliciteerd

Is dat erg? In de jaren tachtig had toenmalige wethouder Cor van der Poel van Economische Zaken daar al een verhelderende kijk op. In zijn tijd vertrokken ook grote en aansprekende bedrijven naar Almere, waaronder Pioneer en Van Duijnen. Uiteraard probeerde hij ze voor de Vechtstad te behouden, maar toen dat niet bleek te lukken feliciteerde hij deze bedrijven met het feit dat ze in Weesp zo groot hebben kunnen groeien. Hij wenste ze veel succes in Flevoland en vertrouwde erop dat hun plekken in Weesp snel weer zouden worden ingenomen door andere bedrijven, die minstens net zo veel werkgelegenheid zouden meebrengen - en soms zelfs meer.  

Wat voor een bedrijventerrein wil je zijn?  De opmerking die huidige EZ-wethouder Astrid Heijstee maakte in ons B en W-gesprek van vorige week deed daar een beetje aan denken. Ze kondigde aan samen met het bedrijfsleven op zoek te willen naar een toekomstvisie voor de bedrijventerreinen. "Dat moet niet alleen een ruimtelijke visie zijn, maar ook antwoord geven op de vraag: wat een soort bedrijventerrein wil je zijn?" 

Dat zorgt ervoor dat er een  beeld ontstaat over wat voor een bedrijvenstad Weesp is. En dat helpt weer om nieuwe bedrijven aan te trekken; bedrijven die zelf op Weesp afkomen óf die je actief benadert omdat ze goed in dat profiel passen. 

Niet altijd mogelijk

Heijstee gaf een schot voor de boeg. "In Weesp zijn er veel midden- en kleinbedrijven met maximaal 250 werknemers. Sommigen groeien en willen uitbreiden, maar dat is in Weesp niet altijd mogelijk. Misschien moet je zeggen: wij worden vooral die mkb-stad en dat faciliteren we, maar voor hele grote bedrijven is er niet zoveel ruimte in Weesp." 

Werkgelegenheid

Ingrid Kikkert van bedrijfsmakelaar Van Lonkhuizen en bestuurslid van bedrijvenvereniging IVW, kan de gedachte van Heijstee wel volgen. "Je richten op mkb is verstandiger dan op grote distributiebedrijven. Voor hallen van 20.000 vierkante meter is in Weesp niet of nauwelijks plek. Bovendien: een grote distributiehal levert naar verhouding niet altijd veel werkgelegenheid op." 

 

Moeten er dan helemaal geen grote bedrijven in Weesp zijn? Ho, wacht... dat is uiteraard niet gezegd. Een bedrijf als Denso Europe is al jaren een parel aan de bedrijvenkroon van Weesp. In Weesp staat het regionaal hoofdkantoor (lees: Europees hoofdkantoor) van deze internationale leverancier van auto-onderdelen. 232 mensen vinden er werk, waarvan overigens dertig in een kantoor aan de Zuidas. Het enorme distributiecentrum aan de Hogeweijselaan is niet altijd groot genoeg, zodat Denso ook andere ruimtes op het bedrijventerrein betrekt.

Er is gelukkig geen enkel signaal dat Denso Weesp zou willen verlaten, noch dat Weesp van Denso af zou willen.  

Ruimte voor nieuwbouw?

'Misschien moet je zeggen: wij worden mkb-stad, want voor hele grote bedrijven is er niet zoveel ruimte'

Belangrijk voor een vitaal bedrijventerrein is ruimte voor nieuwbouw, stelt Kikkert. Die ruimte is er niet of nauwelijks. Het opknappen of ombouwen van leegstaande panden is vaak te kostbaar. Kikkert is daarom niet blij met de woningbouwplannen aan de Nijverheidslaan. Het ruime braakliggende perceel tegenover de Volvo-dealer is volgens haar een van de zeldzame plekken waar het bedrijfsleven nog kan bouwen. Misschien ontstaan er langs de nieuwe ontsluitingsweg naar de A1 nog wat mogelijkheden, veel meer ruimte om nieuw bedrijventerrein aan te planten heeft Weesp niet.

Tegelijk lijkt de belangstelling voor bedrijfsvestiging in Weesp toe te nemen, vooral vanuit Amsterdam, zegt Heijstee. Vestigingsruimte is schaars, de dit jaar leegkomende Knipidee-locaties bieden wellicht uitkomst.

De een zijn vertrek, is de ander zijn expansie.