De papieren zijn nog niet getekend, maar het besluit is wel genomen, zegt directeur Patrick Soester van Knipidee. "Het liefst was ik in Weesp gebleven, maar er is gewoon geen ruimte."

'Het liefst was ik in Weesp gebleven, maar er is gewoon geen ruimte' Knipidee heeft niet minder dan zeven miljoen strekkende meter stof op voorraad en daar is een enorme hal voor nodig. De bedrijfsruimte aan de Flevolaan in Weesp is bij lange na niet voldoende. Op bedrijventerrein Noord heeft Soester in de loop der jaren unit na unit moeten bijhuren, zodat hij nu 18 overheaddeursleutels aan zijn bos heeft hangen. "Daar worden we gek van." 

Om een einde te maken aan deze structurele inefficiëntie is lang gezocht naar een plek voor uitbreiding. Die is gevonden, maar niet in Weesp. Het bedrijf dat in 2017 prijkte op de lijst van 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland, opereert vanaf december (en mogelijk al vanaf juli) vanuit Almere. In een hal van 20.000 vierkante meter, die overigens al twee jaar leeg stond. De zestig medewerkers verhuizen mee.

Walhalla stoffenwereld

Ruim dertig jaar geleden was de komst van Knipidee naar Weesp ook het gevolg van ruimtegebrek, maar dan in Amsterdam. In navolging van zijn vader begon Soester zijn loopbaan op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Al gauw bestierde hij met zijn zwager tien winkels in de hoofdstad. Ruimtegebrek bracht Knipidee in 1987 naar Weesp. Het werd een pand aan de Gouwzeestraat.

Soester herinnert Weesp in die tijd als het walhalla in de stoffenwereld. Zeker dertig groothandels hadden zich hier gevestigd en van over de hele wereld kwamen stofhandelaren hier naartoe voor 'een rondje Weesp'. Het aantal stofwinkels in Nederland nam af en de groothandels in Weesp verdwenen of gingen samen. Zo nam Knipidee in 2004 Singels Stoffen aan de Flevolaan over.

Showroom blijft nog even

Weer vijftien jaar later blijkt het groeiende Knipidee simpelweg te groot voor Weesp geworden. "De ruimte die wij nodig hebben, vind je in Weesp alleen bij Denso. Maar die gaat niet weg. We overwegen overigens om de komende één à twee jaar de showroom in Weesp aan te houden. Een overgangsperiode voor onze klanten. Al die andere bedrijfsruimten die we nu benutten komen vrij." 

Van over de hele wereld kwamen stofhandelaren naar hier voor 'een rondje Weesp' Wethouder Heijstee van Economische Zaken vindt het jammer dat Knipidee Weesp moet verlaten. Maar het hoeft ook weer geen ramp te zijn. De panden die vrijkomen kunnen kansen bieden aan Weesper bedrijven die graag willen uitbreiden. Of aan ondernemers die zich in Weesp willen vestigen.

"De behoefte om te vestigen in Weesp neemt toe, vooral uit Amsterdam", zo is de cirkel weer rond.