Kinderen (en volwassenen) kunnen tijdens het Weesp Chamber Music Festival in maart kennismaken met de componist Modeste Petrovitsj Moessorgski en zijn muziek in 'Schilderijen van een tentoonstelling'. Aan de hand van Edwin Rutten lopen we langs de 'schilderijen van noten'. En de kinderen uit Weesp kunnen zich ook weer laten inspireren door de muziek en er zelf tekeningen bij maken. 

Kamermuziek van topniveau

Het Weesp Chamber Music Festival wordt dit jaar alweer voor de zesde keer georganiseerd. De organisatoren van het  kamermuziekfestival willen ons laten kennismaken en genieten van kamermuziek op topniveau. En niet alleen volwassenen. Zoveel mogelijk en vooral jonge mensen is het doel. Dat levert ieder jaar weer een bijzonder programma op waarin ook voor de jeugd genoeg te beleven valt.

In het programma valt ook voor de jeugd genoeg te beleven

Zo begint het festival voor de jonge muziekliefhebbers al een dag eerder met een speciale voorstelling voor scholen: Be Bach. Over Bach's muziek en over zijn leven. Ook Johann was ooit kind, haalde kattenkwaad uit en zat zelfs een tijdje in de cel. Verder nog 'Muziek op schoot' voor de allerkleinsten in de bibliotheek, een Open Podium van Muziekschool Globe in het Fort, zelf muziekinstrumenten uitproberen én een tekenwedstrijd.

Niet kinderachtig

En dan is er het Familieconcert in de Grote Kerk, waarvoor Edwin Rutten naar Weesp komt, samen met de Russische pianist Misha Fomin. Rutten schreef daarvoor het verhaal bij  'Schilderijen van een tentoonstelling' van Modeste Moessorgski. En hoewel het een voorstelling speciaal voor kinderen is, is het beslist geen kinderachtige voorstelling, vertelt Rutten. "Dat is één van mijn motto's: maak het nooit kinderachtig, dat is een ramp voor grote én kleine mensen." De voorstelling is dan ook voor jong en oud, of zoals een ander motto van Rutten luidt: 'Voor volwassenen en andere kinderen." Laten we dan meteen zijn andere motto's ook maar even meepakken: "Verander niets aan de muziek zelf en zorg dat je voor de gaapgrens blijft."

Schilderijen van een Tentoonstelling


Modeste Moessorgski was een Russische componist die leefde in de 19e eeuw. Voor deze serie pianostukken liet hij zich inspireren door schilderijen van Viktor Hartmann, zoals:
- Gnomus, een strompelende mismaakte dwerg
- Het oude kasteel, een minstreel die 's nachts een lied zingt in een oud mysterieus kasteel
- Bydlo, de zware krakende wielen van een Poolse ossenwagen
- Ballet van kuikens, je hoort ze een ballet uitvoeren in hun eierschalen

Ambassadeur

Rutten werpt zich al 30 jaar op als ambassadeur van de klassieke (en jazz-) muziek, ook voor kinderen. Hij schrijft verhalen bij stukken als de Mattheus Passie en vertelt die bij de muziek tijdens voorstellingen.

'Ik zorg dat ik vóór de gaapgrens blijf

"De Mattheus is natuurlijk erg lang, die hebben we ingekort. Maar let op! Zonder de muziek geweld aan te doen. En wat denk je? Het gaf geen problemen bij de Bach-kenners en ook niet bij de bijbelkenners. En wat zo leuk is: voor veel mensen was dit een opstapje om daarna eens naar de 'echte' Mattheus Passie te gaan luisteren."

Tussen 0-12 begint het

Inkorten was bij 'Schilderijen van een tentoonstelling' niet nodig. Dat stuk is met ongeveer 40 minuten niet te lang, ook niet voor de jongere concertgangers, heeft Rutten ondervonden. "De voorstelling duurt een uur en is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes, zeven. Ik zorg dat ze lekker veel mee kunnen doen. Ik vind het ook helemaal niet erg als een ouder even met een kind naar buiten loopt als de aandacht  op is. Ik ging zelf met met mijn eigen kinderen bij concerten voor de zekerheid ook altijd op een hoekplaats zitten. Het ligt nooit aan de kinderen! Dat is die gaapgrens, die moet ik voor blijven." Tamelijk jonge kinderen kunnen dus al mee naar de voorstelling. "Ik zeg altijd: tussen 0 en 12 begint het, de liefde voor muziek. Dan leg je de basis."

Schilderijen van muzieknoten

Het concert is opgebouwd uit 16 korte stukken muziek die ieder over een schilderij gaan en daartussen 'promenades'. "Dat is steeds hetzelfde themaatje in variaties en dat verbeeldt eigenlijk het lopen van het ene schilderij naar het andere. Aan het begin van de voorstelling zeg ik dan ook: We gaan naar een fantasiemuseum met schilderijen gemaakt van muzieknoten. Iedereen heeft een fantasieknopje op zijn hoofd, draai het allemaal maar om. En dat doen ze dan ook allemaal, dat is zo leuk!" Naast de verhalen van Rutten en het pianospel van Fomin is er ook genoeg te zien. "Bij enkele verhaaltjes wordt een filmpje vertoond die Misha live meespeelt. Enig zijn die!" 

Entertainment

Klassieke muziek is entertainment volgens Rutten, maar stiekem stopt hij ook wat muziekeducatie in de voorstelling.

'Hé Edwin Rutten, was dit nou klassieke muziek? Best leuk eigenlijk' "Na afloop weten ze toch hoeveel toetsen de piano heeft en wat forte en piano en staccato en legato betekent en...we doen een klein kwisje aan het slot. Mij gaat het erom dat als ze weggaan na de voorstelling er toch een heel klein muziekhaakje in hun hoofd blijft. Het maakt voor kinderen ook niet uit wat voor soort muziek dat is. Na een schoolvoorstelling zei zo'n jochie eens tegen me: 'He Edwin Rutten, was dit nou klassieke muziek? Best leuk eigenlijk.' Dat is wat ik wil, ze nieuwsgierig maken en het vooroordeel dat klassieke muziek saai is wegnemen. Ook misschien bij hun ouders."

Potje drummen

Die ouders mogen dus zeker mee naar het Familieconcert, ook grote mensen zonder kinderen trouwens. Die kennen Edwin Rutten vast ook nog als Ome Willem. Hij wordt er nog vrijwel dagelijks over aangesproken. Leuk vindt Rutten dat. Na de voorstelling gaat hij niet meteen weg. "Wie denk je dat de meeste schik heeft? Ik! Na de voorstelling blijf ik ook altijd om nog na te praten en met wie dat wil op de foto te gaan." In Weesp kan hij dan meteen zien hoe de kinderen met leraren van de Gooische Muziekschool een muziekinstrument uitproberen. Zelf zal Ome Willem dan ook nog even een potje drummen. Lachend: "Dan kunnen ze zien dat zij veel beter zijn dan ik!"

Het Weesp Chamber Music Festival is van 20 tot en met 24 maart. Het uitgebreide programma is te vinden op www.wcmf.eu.
De Familievoorstelling met Edwin Rutten in de Grote Kerk is zaterdagmiddag 23 maart. Na afloop is er een High Tea. Dan liggen ook papier en potloden klaar en kunnen de kinderen een tekening maken van wat ze gezien en gehoord hebben. De tekening mag thuis worden afgemaakt en moet uiterlijk de volgende dag, zondag 24 maart, vóór 14.00 uur in de Raadszaal van het Stadhuis worden ingeleverd.  Een jury van beeldend kunstenaars kiest drie prijswinnaars. Eén van de prijzen is een gratis proefles bij de Gooische Muziekschool.