Het allerleukste nieuws van de avond: er komt een Weesper mascotte tijdens het Sluis-en-Bruggenfeest die in de aanloop naar het Weesper feest der feesten al op diverse plekken te zien zal zijn. Bij de uitwerking wil de stichting Volksfeesten Weesp, die het Sluis-en-Bruggenfeest organiseert, contact leggen met alle vrijwilligers, ondernemers, stichtingen en verenigingen en ook met Weesp Marketing. Want hoe vaker de mascotte te zien is, hoe beter het is.

Feestbeest

Hoe de mascotte eruit ziet en hoe deze gaat heten? Geen idee nog. Er wordt namelijk nog aan gewerkt. Maar heel lang zal het niet duren voordat het vrouwtje, mannetje, diertje of fantasiefiguur zijn neus zal laten zien. In elk geval wordt het een gezellig feestbeest, allicht. "In de aanloop naar de zomer toe willen we hier meer over bekendmaken", zegt 'verbinder' Marlinde van Hedel van de stichting Volksfeesten Weesp.
De komst van dit fuifnummer is een van de tastbare resultaten van de eerste bijeenkomst waar gesproken is over het naderende Sluis-en-Bruggenfeest. Concreet is verder de datum van de 2019-editie. Het volksfeest vindt plaats van donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus en valt dit jaar eens niet samen met de populaire Uitmarkt in Amsterdam. Van die concurrent is Weesp dus af.

'Weet je wat leuk is? dat de groep zo gemengd is'

Het bestuur van de stichting noemde de avond van de feitelijke aftrap een tussenavond, maar brainstormbijeenkomst wordt ook goed gerekend. Want daar ging het onder meer om, dat Weespers met ideeën zouden komen om de eerstkomende editie beter en leuker te maken. Er werd een oproep op Facebook gedaan en er kwamen iets meer dan twintig Weespers om mee te 'denktanken.'

Plezier

"Maar het ging in de eerste plaats eigenlijk om plezier met elkaar te hebben", zegt Marlinde. "De meesten hebben afgelopen jaar meegewerkt als vrijwilliger en hebben er veel zin om ook dit jaar weer wat te doen voor het feest. Maar er waren ook Weespers die vorig jaar niets hebben gedaan, maar die nu wel actief willen zijn. Zoals je weet, zijn we vorig jaar gestart met het concept waarbij iedereen zich voor een taak van minimaal twee uur kon inschrijven en dat slaat goed aan. Er kwam maandag zelfs iemand naar me toe die vroeg of hij ook wat meer uurtjes kon draaien. Natuurlijk kan dat."

Enthousiast

Ze lacht spontaan: "Weet je wat ook heel leuk is? Dat de groep zo gemengd is. De jongste was 18 en de oudste ergens in de zestig. Dat vind ik heel bijzonder. En iedereen is even enthousiast. Wij willen graag dat het feest door Weespers voor Weespers wordt georganiseerd en daarin slagen we tot nu toe goed."

Vier thema's

Het nuttige van de avond zat 'm in samen nadenken over mogelijke verbeteringen en aanvullingen. Er waren vier thema's waar iedereen zich over kon uitspreken: nieuwe wateractiviteiten, een spetterende opening, de mascotte en zo maar wat sprankelende ideeën uit de losse pols.

'De waterspelen worden erg gemist'

Marlinde: "De eerste twee onderwerpen zijn door Weespers aangedragen als kansen. Vooral de waterspelen worden erg gemist en daarvoor hebben we nu een aantal prachtige ideeën. Of die vervolgens haalbaar zijn, gaan we later zien. Bij wateractiviteiten komt er namelijk het nodige kijken wat betreft de veiligheid van de deelnemers en van de burgemeester krijgen we te horen wat wel en wat niet mogelijk is. Maar in principe willen we het water er dus weer bij betrekken."

Ook een openingsact waar liefst heel Weesp over praat, staat hoog op het verlanglijstje. "Wij stellen ons met alles op het standpunt dat we het goed doen of niet doen en dat geldt dus ook voor de opening", legt Marlinde uit. "Omdat we vorig jaar ons eerste jaar hadden en alles nieuw voor ons was, hebben we die voorbij laten gaan. Ook hiervoor hebben we nog geen concrete invulling, maar wel al een aantal ideeën. De behoefte is er in elk geval en daar gaan we aan werken."

Voor alle leeftijden

In de ideeënbus zit ook de wens om alle leeftijden te bedienen. Marlinde: "De kinderspeelstraat op vrijdag en zaterdag is al jaren een grote hit en die komt er natuurlijk  weer, maar we willen ook kijken of we iets voor de oudere jeugd kunnen organiseren. Wellicht ook op het water."

Meer geld

Wat meehelpt is dat er dit jaar meer geld te verteren is en dat is een ideale uitgangspositie, laat voorzitter Pieter Kors weten. Kors kent als zeer ervaren rot het klappen van de zweep en weet dat het jaren sappelen was, maar nu liggen de kaarten er beter bij. Niet dat het geld opeens tegen de plinten klotst, maar hij bevestigt dat er wel wat meer mogelijk is.

Het geld klotst niet tegen de plinten, maar er is meer mogelijk

Zo besloot de gemeente vorige week de subsidie nog in elk geval dit jaar te verlengen én er komt 2.200 euro ter beschikking uit de Rabo Clubkascampagne. In elk geval dit bedrag is bestemd voor leuke dingen. Daarnaast is er een bijdrage uit de Reclamebelasting, maar daarvan ziet de stichting geen concreet bedrag terug. "Dat geldt komt direct ten goede aan de ondernemers in het centrum. Neemt een winkelier een kraam tijdens de braderie, dan krijgt zij of hij een aantrekkelijke korting. Op die manier hopen we dat meer winkeliers aan de braderie zullen deelnemen", aldus Kors.