eerst wat cijfers. Kille cijfers. In Nederland worden jaarlijks 16.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. De nabijheid van een AED is in al die gevallen van levensbelang. Als iemand binnen 2 minuten wordt gereanimeerd met een AED is de overlevingskans 90 procent en binnen 6 minuten is dat geslonken naar 40 procent.

Vijftig AED's

In Weesp hangen rond de vijftig AED's, waarvan op toen locaties de AED zeven dagen per week 24 uur per dag te gebruiken is.

Nieuwe AED's bij hotel Hart van Weesp en Gebouw Papelaan 99Deze hangen bij Enter Media aan de Fijnvandraatlaan (uitgever van onder andere WeesperNieuws), Rabobank, winkelcentrum Hogeweij, Bakels Senior, stadskantoor, begraafplaats Carspelhof, sporthal Aetsveld, de gemeentewerf en vanaf deze week bij Gebouw Papelaan 99 (op de hoek met de Boternesserstraat) en hotel Hart van Weesp.

Certificaat

Niet iedereen kan een AED bedienen. Er zijn momenteel rond de tweehonderd Weespers met een geldig certificaat om een AED te gebruiken, die via hartslagnu.nl zijn aangesloten bij het netwerk 'AED Burgerhulpverlening Weesp'. Bij een noodoproep naar 112 krijgt een groep AED-deskundigen die op dat moment in de buurt is een sms om naar het slachtoffer te gaan en hulp te verlenen, terwijl een andere groep wordt opgeroepen naar de dichtstbijzijnde AED te gaan en deze naar het slachtoffer te brengen en te gebruiken.


Iedere Weesper moet eigenlijk een reanimatiecursus volgenAED BHV Professionals wil graag dat dit aantal stijgt. Iedere Weesper moet eigenlijk een reanimatiecursus volgen, is hun diepe wens.

Missionarissen

Omdat zij uit ervaring weten hoe geweldig het is om een mensenleven te redden, zijn Vinken en Van Bakel bevlogen missionarissen om de AED naar een hoger niveau te tillen. dat heeft alles te maken met hun achtergrond. Beiden waren hoofdverpleegkundige op respectievelijk Cardiologie en Interne Geneeskunde van het AMC en hebben daar veel ervaring opgedaan met reanimaties en defibrillatie. De naam AED BHV Professionals (sinds 2007) van hun gezamenlijke onderneming, die is gevestigd aan het Stationsplein, is dan ook niet voor niets gekozen. Hun verdienmodel zit vooral in reanimatie- en bedrijfshulpverleningstrainingen (BHV), die ze elk jaar verzorgen voor de gemeente Weesp, instellingen en organisaties, verenigingen, particulieren en ondernemingen, maar de AED is daar een onmisbaar onderdeel van. Bij reanimatie zonder AED is de overlevingskans namelijk slechts 6 procent.

Nooit gevraagd

Daarom moeten er meer komen, maar vooral moeten de AED's die bij met name bedrijven achter de voordeur hangen naar buiten. De reden waarom een AED niet voor 'de grijp' is, is bij hen niet bekend. "Ik denk dat het ze nooit gevraagd is", suggereert Van Bakel. En zij gaan dat dus wél vragen.

'De gemeente is heel voortvarend met de verdere verspreiding van AED's'

"Naar aanleiding van dit artikel gaan we alle bedrijven met een AED benaderen met het verzoek om het apparaat buiten te hangen." Ze hopen onder andere dat de gemeente een bijdrage levert in de vorm van een (bescheiden) subsidie voor een buitenkast (die kost rond zeshonderd euro), maar die aanvraag is nog in behandeling. Even tussendoor en terzijde: Vinken is trots op de gemeente Weesp. "De gemeente is heel voortvarend met de verdere verspreiding van AED's binnen Weesp en dat is lang niet overal zo vanzelfsprekend."

Niets te vroeg

De gerichte vraag aan de bedrijven komt niets te vroeg. Onlangs was er een verschrikkelijk incident dat dit duidelijk maakt. De Weesper Arnoud Vermeer, in bezit van een EHBO-diploma, zocht een paar weken geleden bij een reanimatiepoging in het NS-station naar een AED in de buurt. Op zijn AED-app zag hij dat er één hangt bij het bedrijf Pylades, maar dat bedrijf was op dit moment gesloten. De patiënt overleed. Nooit zullen we weten of een AED dit had voorkomen, maar Vermeer had er een knoop van in zijn maag en startte spontaan een actie voor een BuurtAED. Die is gelukt en binnenkort wordt de AED geïnstalleerd.


Tweehonderd meter

Van Bakel en Vinken zagen het allemaal met lede ogen aan en willen daarom gas op de plank.

'Niemand loopt binnen vijf minuten 1500 meter' 

"Het landelijk streven is om in een gemeente binnen 750 meter een beschikbare AED te hebben, maar dat vinden wij een veel te grote afstand. Elke seconde tijdwinst is bij een reanimatie belangrijk en 750 meter heen en ook weer terug met een AED onder je arm, loopt niemand binnen de vijf minuten, en dat is al razendsnel. Wij vinden tweehonderd meter ideaal en dat kunnen we bereiken als alle AED's die nu binnen hangen, buiten worden opgehangen. Maar met vijfhonderd meter zijn we al heel blij."

Handel

Intussen is er ook iets anders aan de hand. AED's zijn momenteel populair en dus handel en dat leidt ertoe dat er kaf onder het koren zit.

'Op een goedkope AED kun je niet vertrouwen'

Van Bakel: "Een goede AED kost rond de tweeduizend euro, maar er zijn er ook van 1250 euro. Het verschil is onder andere dat je er nooit helemaal op kunt vertrouwen. Bijvoorbeeld: bij een goede AED geldt de garantie dat deze minimaal zeven jaar nadat deze is geïnstalleerd ook nog werkt. Bij een goedkope AED moet je dat maar afwachten." Vinken: "En bij een goede AED wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld het gewicht van een patiënt. Bij iemand die zwaarder is, wordt een zwaardere stroomstoot afgegeven. Een goedkopere AED geeft altijd dezelfde stroomstoot."

AED BHV Professionals levert prima AED's, waarbij een aanvullende training wordt verzorgd. Meer informatie op aed-professionals.nl, e-mail info@aed-professionals.nl, tel: 06-16583668 of 06-53545258.