De idyllische ligging aan de Vecht, inmiddels zien wij Weespers daar zelf ook de enorme toeristische potentie van. Ondernemers als Erik en Suzanne Speckmann uit Weesp haken daarop in met initiatieven als Waterfront. Vorig seizoen al een groot succes bij Pampus, nu ook te boeken op de Vecht bij Fort Uitermeer. 

Wat is het? Een 'floating lodge' oftewel een drijvend logement. "Overnachten op het water. Ontdek, beleef en geniet!", aldus de website. De foto's zeggen meer dan duizend woorden. We zien een drijvende slaapkamer op een prachtige plek. "Precies", zegt Erik Speckmann "Als ik het bijvoorbeeld aan mijn moeder uitleg, zeg ik ook altijd: het is een soort zolderkamer op het water." 

Speckmann richt zich op mensen die samen een comfortabele nacht willen doorbrengen in de natuur. Of in zijn eigen woorden: "Stellen in de dertig die nog hartstikke verliefd zijn en denken: en nu gaan we iets bijzonders doen". De verhuur bij Pampus was vorig jaar een groot succes. "We haalden een bezettingsgraad van 90%. Voor dit seizoen stromen de boekingen al weer binnen." 

Uitermeer

De tweede drijvende zolderkamer komt dit seizoen te liggen bij Fort Uitermeer. Nummer drie is onderweg en is bestemd voor de Spiegelplas bij Nederhorst den Berg. En lodge nummer vier zit ook al in de planning, maar die is afhankelijk van gesprekken met de gemeente Weesp. Daarover later meer.

Allemaal voor het ultieme vroege-vogels-gevoelDe overnachting begint bij 85 euro per nacht. Met een slaapset, schoonmaak en een leuk ontbijtarrangementje ben je voor rond de 127,50 euro per nacht het mannetje. Je hebt dan een dobberende slaapkamer van 16 vierkante meter met twee vaste bedden, stromend water en een toilet. En verder openslaande deuren (nou ja, het is een ritswand) en een kleine veranda. Voor 40 euro huur je er een kano bij. Allemaal voor het ultieme vroege-vogels-gevoel. "Je hoeft alleen een goed humeur en je tandenborstel mee te brengen."

Genieten zonder boot

"De centrale gedachte is om te genieten op het water zonder boot", zo gaat de Weesper enthousiast verder. Belangrijk om te vermelden: het is niet de bedoeling dat de gasten zelf met hun slaapkamer gaan varen. Het gaat om de plek waar je de avond, nacht en ochtend doorbrengt en hoe je die saampjes beleeft. Op een bijzondere plek in onze regio, óp het water, half verscholen in het riet, waar de vogeltjes fluiten, het zonlicht het wateroppervlak streelt en de aalscholver zich onbespied waant. Met uniek uitzicht op fort Uitermeer, eiland Pampus of (binnenkort) een stukje binnenstad van Weesp. 

Want we moeten niet gek opkijken als we deze zomer een drijvende zolderkamer aan de Hoogstraat zien liggen, of bij de sluis. "Ik denk dat er twee of drie geschikte plekjes in het centrum zijn voor onze floating lodge. Daarover zijn we nog met de gemeente in overleg. De beleving in de Kom van Weesp is natuurlijk heel anders dan bij Fort Uitermeer, maar wellicht vindt een buitenlandse toerist het wel hartstikke leuk om in ons levendige stadje wakker te worden."

Weg van de drukte, geen campinggevoel'

Gevaar

Allemaal leuk en aardig, maar loert er door dit soort initiatieven niet het gevaar dat die mooie, bijzondere, stille plekjes aan de Vecht worden verspoeld met toeristen? Speckmann: "Dat wil je zeker niet. Daarom hebben we goed overleg met de gemeente en willen we niet meer dan één lodge per locatie." 

Met het instellen van een minimum leeftijd van 21 jaar en het beschikbaar stellen van slechts twee vaste bedden (er kunnen wel twee opblaasbare bedden worden toegevoegd) houdt Speckmann 'biergroepen' buiten de boot. "Het idee is dat je even weg bent van de drukte en geniet van een mooie plek. Dan willen we geen campinggevoel."

Meer informatie: www.water-front.nl