Twee keer per jaar en dat al een kleine tien jaar achtereen. Ongeveer zo vaak rijdt er een grote truck vol hulpgoederen van Wim Bos Transport richting Gherla in Roemenië. Maar dat is niet het enige dat het bekende Weesper transportbedrijf voor de stichting Humanitarian Resources International Foundation (HRIF) doet. Lang niet zelfs. Met de regelmaat van regenspetters worden door het transportbedrijf 'om niet' goederen vervoerd uit een land ergens in Europa naar de loods van HRIF in Nederland.

Alles gebruiken

De ene keer is het een lading kleding, dan weer gaat het om bijvoorbeeld de boedel van een failliet ziekenhuis en weer een andere keer zijn het rollators, of voeding, of wat dan ook. HRIF kan namelijk alles gebruiken, want dat is wat HRIF doet: (nood)hulpgoederen inzamelen, deze sorteren, verpakken en laden van vrachtauto's en met vrijwilligers verzenden naar projecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Rijnkade

De loods van HRIF staat op de Rijnkade, waarmee de link met Wim Bos Transport snel is gelegd. En binnenkort rijdt er dus weer een vuurrode truck vol hulpgoederen naar Gherla in Roemenië. Deze zijn voor kinderkampen, maar ook voor projecten rond ouderen, de Roma's en gedetineerden.

Voor ouderen hebben het zwaar in RoemeniëHet is allemaal heel hard nodig. Roemenië is namelijk weliswaar onderdeel van de EU, maar is één van de armste landen. Vooral veel ouderen in Roemenië hebben het zwaar. Zij leven vaak ver onder de armoedegrens en hulp is er weinig tot niet. Ze overleven meer dan dat ze leven, vooral tijdens de steevast barre winters. De meeste ouderen wonen in slecht geïsoleerde huisjes, appartementjes of hutjes en zitten in de kou, want verwarming is er niet. En ook hebben zij geen mogelijkheden om elke dag een warme maaltijd op tafel te zetten. "Daarom hebben wij besloten om daar hulp te gaan bieden", laat HRIF monter weten en Wim Bos Transport helpt daar graag bij.


In de loods van HRIF worden elke week hulpgoederen gesorteerd. 

Hard nodig

Wim Bos sr. is binnen het transportbedrijf de man die dit allemaal in gang heeft gezet en er elke keer weer vol voor gaat. Hij is namelijk oprecht begaan met het lot van deze mensen, ook al omdat hij met eigen ogen heeft gezien dat dit hard nodig is. Hij is ook een van de chauffeurs van de volgeladen truck die op 4 maart de ongeveer 26 uur durende reis naar Roemenië begint. Wat er in de truck zit? Hij heeft nog geen idee, maar dat doet er ook niet toe, want werkelijk alles is hard nodig.

We moeten de naakten kleden en hongerigen voeden'

"Je weet niet wat je daar ziet", zegt hij. "Het is de EU, maar daar wonen mensen in lemen hutjes en ze hebben echt helemaal niets. Elke keer dat ik daar ben, besef ik hoe waanzinnig goed wij het hier hebben en realiseer ik me dat ik daar moet helpen. In de Bijbel staat dat de mens er is om de naakten te kleden en hongerigen te voeden en dat is wat hier gebeurt."


Plaatselijke stichting

De goederen worden in Roemenië verzameld en vervolgens verdeeld door een plaatselijke stichting. Deze stichting heeft (eigenlijk altijd) geld nodig en daarvoor is Wim Bos Transport een crowdfunding begonnen. Wim Bos: "Deze stichting is echt hard nodig, want er moet toezicht op zijn dat de goederen terechtkomen waar ze terecht moeten komen. Dat is uitermate belangrijk."

Hier vindt u meer informatie over deze actie en kunt u geld doneren.