Als je ze al niet kende van hun covers op Facebook, Spotify en Youtube: hun nummer 'Als het avond is' hoor je steeds op de radio en de twee waren onder meer te zien bij RTL Late Night, Koffietijd, 5 Uur Live en Tijd voor Max.

De muziekcarrière van Suzan Stortelder (26) en Freek Rikkerink (25) is vorig jaar in een stroomversnelling geraakt. Het duo trad al veel op met hun coverversies van hits van artiesten als Ed Sheeran en BLØF. Die covers plaatsten ze ook een tijdlang iedere week op Facebook onder de noemer 'De Minuut'. Die bleven - zacht gezegd - al niet onopgemerkt, maar toen hun eerste eigen liedje, 'Als het avond is', in november vorig jaar verscheen, bleek dat ze niet alleen succesvol kunnen coveren. 

Zij toetsen, hij gitaar

Suzan en Freek kennen elkaar van de middelbare school in de Achterhoek. Daar speelden ze samen in een bandje. Zij toetsen, hij gitaar. De twee voelden wel meer voor elkaar en werden ook een stel. Als duo traden ze voor het eerst op voor de gasten in het vakantiepark waar Freek een baantje had. Gewoon als Suzan en Freek. "We zagen de muziek toen alleen nog als een hobby en hebben niet zo over onze naam nagedacht. Nu vinden we het gewoon wel bij ons passen", vertelt Suzan.

'Suzan en Freek, die naam past gewoon bij ons'

Daar op het terras van het vakantiepark speelden ze covers en dat gingen ze steeds vaker doen. Eerst in kroegen, later op podia in de buurt, en al snel door het hele land. Suzan: "In het begin vonden we het best spannend om op te treden voor mensen die een kaartje moesten kopen. We dachten: Denk je nou echt dat mensen dat gaan doen? Nou, blijkbaar wel dus!"


Foto: Steve Bolinde

Covers

Bij die optredens ontstond het idee om iedere week een cover op Facebook te plaatsen. Eens kijken of er belangstelling voor was. Nou, dat hebben ze geweten. Miljoenen mensen, ook ver buiten Nederland, bekeken hun covers van Racoon, Kenny B. en Amy Winehouse, om maar eens een paar artiesten te noemen.

De covers werden al miljoenen keren beluisterd

Al op de allereerste cover die ze plaatsten, kregen ze een reactie van de gecoverde artiest zelf, Mr. Probz. The Chainsmokers deelden Suzan en Freeks cover van 'Don't let me down' op hun eigen sociale media en alleen dit nummer kreeg zo al meer dan een miljoen views, tot in de Filipijnen aan toe. Ook op Spotify en Youtube zijn Suzan en Freek te vinden en werden hun nummers al miljoenen keren geluisterd en bekeken. Ze brachten in 2017 hun eerste EP uit, Glasshouse Sessions met covers, stonden in 2018 op diverse festivals en in het voorprogramma van Milow en werden in januari dit jaar zelfs genomineerd voor de 'Talent van het Jaar Award' van 100% NL.

Nu begint het pas echt

"We doen ons eigen ding", zegt Suzan, als we vragen waarom zij denkt dat hun nummers op internet en de podia zo'n succes zijn. "Dat deden we bij de covers al, maar nu begint het pas echt, nu we een eigen liedje hebben uitgebracht. Dit is echt een droom die uitkomt." 'Als het avond is' kwam in november uit en werd heel snel een succes. Radio 2 Topsong, hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 40 en inmiddels staat het nummer stevig op de achtste plek in de hitlijst.

'Ons nummer is wel Nederlands, maar echt popmuziek'

Op de radio wordt het nummer veel gedraaid. "Het nummer spreekt zo aan omdat het weliswaar in het Nederlands is, maar echt popmuziek", denkt Suzan. "Dat het Nederlands is, is min of meer toeval. Het voelt alsof we zo beter ons verhaal kunnen vertellen. Het schrijven doen we echt samen. Tekst en muziek, het ontstaat ongeveer tegelijk. Het moet ook bij elkaar passen natuurlijk."

Fijn in Weesp

Sinds een half jaar wonen Suzan en Freek in Weesp. "Het is voor ons handiger om in de buurt van Amsterdam te wonen. Wij houden allebei erg van Amsterdam, maar naast ons hectische leven is het daar best druk. We zochten een plaats met wat meer rust en een dorpser karakter, zoals we ook gewend waren in de Achterhoek, en dat vonden we in Weesp. We vinden het erg fijn om hier te wonen, mensen groeten elkaar en we voelen ons al behoorlijk thuis. We houden trouwens ook erg van het water en we zoeken nog een goede ligplek voor onze boot", grapt Suzan. Ook die kant van Weesp hebben ze dus al leren kennen.

Droom

Naast alle optredens kregen Suzan en Freek het ook voor elkaar om hun studies af te ronden. Freek studeerde International Music & Entertainment Studies en Suzan Bouwkunde. Op het moment werkt Freek in de muziekindustrie en Suzan als freelance interieurarchitect. Maar voor die carrières is steeds minder tijd. De muziek slokt alles op.

'In de auto stappen en je eigen nummer op de radio horen, dat is zo leuk'

Voor dit jaar staat alweer een tour langs diverse poppodia op het programma. Het eerste concert, in TivoliVredenburg in Utrecht, is al uitverkocht. "Ook voor de andere concerten gaat het heel hard", vertelt Suzan. Daarnaast werkt het duo aan meer nummers voor hun debuutalbum. "In de auto stappen en je eigen nummer op de radio horen, dat is zo leuk. Wat we nu meemaken is echt een droom, muziek maken is toch wel het allerleukst."


Foto: Jim Bakkum