Het eerste wat opvalt als je de wachtkamer binnenstapt is de enorme schaal vol fruit op de leestafel. Die staat symbool voor de huisartsen die Indra en Rebecca willen zijn: aan klakkeloos medicijnen uitschrijven doen ze niet. 

Huisartsenpraktijk Elise is trouwens niet helemaal nieuw. Ze komt voort uit de dokterspraktijk van Ser van Galen en Hanneke Lesterhuis, die eind 2018 met pensioen gingen. Zij droegen hun patiëntenbestand over aan Indra en Rebecca (die al langer meeliepen), met daarbij de afspraak dat de nieuwe dokters de praktijk-aan-huis zouden verlaten en een eigen ruimte zouden zoeken. 

Middenin de samenleving

Die vonden de dames aan Stationsplein 30, in de onderste lagen van een bestaand bedrijfspand tegenover de hoofdingang van station Weesp. Indra: "We willen als huisarts middenin de samenleving staan en met een praktijk op deze plek doen we dat ook nog eens letterlijk." De praktijk is flink groter dan de ruimte aan de Zeeburgstraat. "Die extra vierkante meters hebben we ook nodig", zegt Rebecca. "We willen onze patiënten meer aandacht en tijd geven en om dat te kunnen doen hebben we ook meer ruimte nodig." 

Drukke dag? Je kunt ook chatten of 's avonds langskomen

Indra legt uit: "We hebben hier maar liefst vier behandelruimtes. Hierdoor kunnen de assistentes en praktijkondersteuners ook meer gaan doen. Daar wordt door de medewerkers heel enthousiast op gereageerd, zij pakken de kansen om zichzelf verder te ontwikkelen met beide handen aan. We vragen hierbij ook specifiek naar individuele voorkeuren en ideeën. Hierdoor hebben we straks onder meer een zwachtelexpert, een ouderenzorgexpert en een prikexpert. Doordat we de patiënten -afhankelijk van de zorgvraag - beter over het team kunnen verdelen, ontstaat er meer tijd en meer persoonlijke aandacht."

Moderne oplossingen

Want beide dokters vinden het een slechte zaak dat Nederlandse huisartsen door de jaren heen steeds minder tijd aan patiënten zijn gaan besteden. Aan overheidsbeleid kunnen ze weinig veranderen maar met een frisse praktijkvoering komen ze een heel eind, zo verwachten ze. "Wij willen net als de 'ouderwetse' huisarts weer echt een familiedokter zijn, maar om dat te bereiken maken we gebruik van moderne oplossingen." Naast het slimmer inzetten van het team, gaat de praktijk ook ruimere openingstijden voeren (maandag al vanaf 07.00 uur, dinsdag tot 19.00 uur) en wordt moderne communicatie ingezet. Zo kunnen herhaalrecepten en het maken van een afspraak online geregeld worden, maar ook chatten en - wel bij uitzondering - skypen met de dokters behoren tot de mogelijkheden." 

Klussen 

"Wij willen mensen graag ontzorgen", licht Indra toe. "Het leven is tegenwoordig al zo druk. Als iets eenvoudiger kan, moet je dat doen. Zo blijft er meer tijd over voor wat echt belangrijk is. Dat geldt voor een gezin, maar het sluit ook aan op hoe wij Elise runnen." We krijgen een korte rondleiding door de praktijk. Overal wordt nog hard gewerkt, zodat alles op tijd klaar is voor de eerste werkdag aan het Stationsplein op maandag 4 maart. Bij de achterste behandelkamer vinden we Indra's man gebogen over een gereedschapskist, hij krijgt hierbij assistentie van hun jongste spruit. Verderop staat ook Indra's broer te klussen. "De samenwerking gaat prima", vindt hij. "Alleen vindt Indra het soms lastig om knopen door te hakken." 

'Wij zijn geen dokters die meteen naar hun receptenblok grijpen'Indra knikt lachend: "Het voordeel van een heel nieuwe praktijk is dat je de inrichting en indeling kunt afstemmen op je visie. Nadeel is dat er legio keuzes zijn." De wachtkamer van Elise is heel anders dan gebruikelijk. Zit je bij veel dokterspraktijken ongemakkelijk zwijgend op een rijtje tot je geroepen wordt, in de nieuwe praktijk aan het Stationsoplein komen er in de wachtruimte meerdere zithoekjes, waaronder een leestafel en een bar. Loopt de dokter wat uit, dan kan de tijd worden gedood met speelgoed, leesvoer, water en fruit. "Dat fruit is ook een beetje symbolisch", verklaart Indra. "Wij zijn geen huisartsen die nog tijdens het luisteren naar de klacht al beginnen met het uitschrijven van een pilletje. Liever vragen we langer door: is de klacht wellicht een symptoom van een achterliggende oorzaak? En zou dat ook op een andere manier dan met medicijnen op te lossen zijn, zoals een andere leefstijl."

Verbindende rol

De artsen hebben hierbij bijzondere aandacht voor de psychische gezondheid van patiënten. Rebecca: "We letten niet alleen op stress, maar ook op gevoelens van bijvoorbeeld eenzaamheid. Neem ouderen, die blijven steeds langer thuiswonen. Dat kan heel fijn zijn, maar het kan ook een sociaal isolement met zich meebrengen. Wij zien voor onszelf ook een verbindende rol weggelegd, waarbij we onze patiënten graag de weg wijzen naar activiteiten en organisaties die hun leven fijner kunnen maken." 

Nog even terug naar de naam Elise. De dokters hadden de praktijk ook gewoon Wamelink & Cornelisse kunnen noemen, maar dat hebben ze nadrukkelijk niet gedaan. "Omdat deze praktijk niet om ons draait, maar om de patiënt. Elke patiënt is voor ons een Elise en kan rekenen op persoonlijke aandacht en persoonlijke zorg." 

Open dag


Vrijdag 1 maart is de praktijk aan de Zeeburgstraat gesloten vanwege de verhuizing, zodat de nieuwe praktijk aan het Stationsplein maandag 4 maart klaar is voor gebruik. Vrijdag 8 maart houdt Elise open huis van 15.00 tot 17.00 uur. De twee hopen dat ook mensen die (nu) amper bij de dokter komen, een kijkje komen nemen: "Om kennis te maken met ons team en om op hun gemak rond te kijken." De huisartsenpraktijk heeft ruimte voor nieuwe patiënten.