Golfbaan Weesp had, voordat Van Galen en Verhoeve het aankochten, de wind niet in de zeilen. Bepaald niet zelfs. De vorige eigenaar was in 2016 vanwege financiële malheur en ziekte opeens met de noorderzon vertrokken en dat heeft de accommodatie geen goed gedaan. Het is dat een groep actieve leden van de golfvereniging zo goed en zo kwaad als het soms ging de baan heeft onderhouden, anders was het einde oefening geweest.

Unieke ligging

Van Galen en Verhoeve, gepokt en gemazeld in de wereld van de golfbanen, zagen er brood in en kochten Golfbaan Weesp, om een aantal redenen. Vooral de ligging ("Uniek, tussen het Gooi en Amsterdam en met extreem goede verbindingen", zegt Van Galen), een enorm verzorgingsgebied, de omvang (Golfbaan Weesp is een kleine 9 holesbaan waar je als golfer in anderhalf uur overheen loopt en dit staat menig golfer aan) en de mogelijkheden op deze locatie spraken hen aan.

Goed werk gedaan

"De leden van de golfvereniging hebben goed werk gedaan, absoluut, maar de baan lag er niet goed bij", vertelt Van Galen.

'De baan lag er niet goed bij'En dat geldt ook voor het paviljoen. "De meeste waarde zit in het tien jaar oude clubgebouw en daar was het een en ander aan achterstallig onderhoud. Er moest wel wat gebeuren, om het klip-en-klaar te stellen."


Onder water

Groot probleem was dat de baan snel onder water kwam te staan. "Wij hebben zelf een paar rondjes gelopen en vooral in november en december zakten we tot onze enkels in het water." Dit werd de eerste prioriteit. Inmiddels is er het een en ander in de grond gebeurd waardoor het moeraslandschap verleden tijd is en ook zijn de afslagen en greens opgeknapt. Wat het clubhuis betreft: hier volstond, zeg maar, een grondige verfbeurt én er kwam een nieuwe inrichting van de zaal op de eerste verdieping (voor feesten, partijen en vergaderingen). Dit deel is door de twee uitbesteed aan horecaondernemers Natasha en Jos Mooij uit Diemen, zodat Van Galen en Verhoeve zich kunnen toeleggen op de baan zelf. 

Alles op de rit

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en stellen de twee ondernemers vast dat alles op de rit staat voor een mooie toekomst. Niet in de laatste plaats omdat zij golfen toegankelijk willen maken voor iedereen. Ze hebben daarom een mooie aanbieding (drie lessen voor 29,50 euro) om kennis te maken met de golfsport, die hen beiden zo dierbaar is.

Drie keer per week golfen=5 jaar langer leven

"Weet je," zegt Van Galen ter illustratie, "dat bewezen is dat je gemiddeld vijf jaar langer leeft als je drie keer per week golft. Hoe leuk is dat? En hoe leuk is het dan niet dat iedereen kan golfen. Het fenomeen golfvaardigheidsbewijs bestaat namelijk niet meer. Iedereen die aan de golfleraar kan laten zien dat hij kan golfen én dat hij de regels kent zodat er veilig kan worden gegolfd, kan terecht. En gewoon even lekker een paar ballen afslaan vanaf de overdekte drivingrange met leuke targets kan ook altijd."

Businessclub

Hiermee richten zij zich op particulieren en natuurlijk het bedrijfsleven. Inmiddels is de businessclub nieuw leven ingeblazen en meer dan twintig bedrijven doen mee aan de bedrijvencompetitie. "Wat ons betreft kunnen er nog wel een paar bij, graag zelfs. Voor eventuele belangstellenden: een zakelijk pakket is er al vanaf 425 euro. We vertellen graag over alle mogelijkheden."


Creatief

Verder blijken de twee uiterst creatief in het bedenken van nieuwe golfvormen. Je kunt hier voetbalgolf spelen, maar ook tennisgolf en dat hebben ze zelf bedacht. "Veel golfers hebben getennist of tennissen nog en dat hebben wij gecombineerd in tennisgolf. Daarbij sla je de eerste ballen met een tennisracket uit je hand en eenmaal op de green moet je met een golfclub putten", legt Van Galen uit.

Spoorzoeken

Uniek is ook spoorzoeken op de baan, zelfs in het donker. "Dat is ideaal voor een bedrijfsuitje, net als tennisgolf en voetbalgolf natuurlijk", zegt Van Galen. "Je kunt daarnaast ook denken aan een puttingwedstrijd en zo zijn er meer mogelijkheden om een gezellig bedrijfsuitje te houden. In combinatie met de horecafaciliteiten en het feit dat je hier gratis kunt parkeren durf ik te stellen dat er nergens in de buurt een vergelijkbare plek is."

Verdere toekomst

De wat verdere toekomst houdt hen ook bezig. Van Galen en Verhoeve volgen bijvoorbeeld met argusogen de discussie die binnenkort moet leiden tot een nieuwe toeristische nota en ze hopen dat er dan wat mogelijk is.

'We denken er aan iets op te zetten om te overnachten' 

"Onze buren zijn Sauna en Wellness SpaWeesp en heel voorzichtig denken we eraan om samen iets op te zetten om te kunnen overnachten. Maar zover is het nog niet, hoor." Ook wordt, al net zo voorzichtig, aan uitbreiding gedacht. "Abbott is eigenaar van de grond naast Golfbaan Weesp en we hebben gepolst of er mogelijkheden zijn. Die zijn er misschien. In elk geval is er genoeg om naar uit te kijken, zowel dit jaar als in de verdere toekomst."