Weesp is een van de laatste gemeenten in de regio waar een energiecoöperatie wordt opgericht. Het is een particulier initiatief, van harte gesteund door de gemeente. In de B en W-podcast van deze week geeft wethouder Maarten Miner (GroenLinks) tekst en uitleg.

Dak sporthal

De gemeente Weesp wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Inwoners en bedrijven moeten de gemeente daarbij helpen, zei Miner al eens eerder. "Een energiecoöperatie helpt de inwoners om die stappen in te zetten."

Want, hoe werkt dat allemaal precies?

Op zoek naar grote daken in Weesp De Weesper energiecoöperatie gaat zich richten op zonne-energie. "De coöperatie gaat met de organisatie Ecostroom, die ook in Amsterdam en Diemen actief is, op zoek naar grote daken in Weesp. Vervolgens wordt met de eigenaren gesproken over de bereidheid daar zonnepanelen op te leggen. Via een postcoderoos - ja sorry, allemaal nieuwe termen - ga je kijken wie de stroom van die panelen mag afnemen."

Miner geeft een voorbeeld. "Op het dak van Sporthal Aetsveld is nog ruimte voor ongeveer 300 zonnepanelen. Daar kunnen ongeveer dertig huishoudens van afnemen (want de vuistregel is tien panelen per huishouden). Dat kunnen huishoudens zijn die zelf geen geschikt dak hebben, bijvoorbeeld omdat het te klein is, niet geschikt is of omdat het een huurwoning betreft. Met andere woorden: wie het niet zelf kan regelen, kan zich aansluiten bij de coöperatie. Inderdaad: je hebt dan toch je zonnepanelen, maar dan op afstand."

Geen stroomkabels

Overigens gaat de opgewekte energie direct het net in; er komen dus geen stroomkabels te liggen tussen het sporthaldak en de woningen die van de deelnemers. Alle stroom gaat op de grote hoop en dat wordt allemaal netjes met alle verbruikers verrekend.

Beluister ondertussen de podcast | 'Die energiecoöperatie is extreem ontzorgend'

'Jij zegt hoeveel panelen je wil, zij regelen de rest'

Elektrische auto

Deze deal kan ook interessant zijn voor wie zijn eigen dak al vol heeft liggen met zonnepanelen. Om nóg meer zonnestroom af te nemen, bijvoorbeeld om de elektrische auto mee op de laden.

"Het grote voordeel aan deze coöperatie is: het is extreem ontzorgend. Je hoeft maar te zeggen hoeveel panelen je wil, zij regelen de rest." Hoe het met de kosten is gesteld, is nog niet duidelijk. Op 9 april volgt er een informatieavond in de Grote Kerk voor alle belangstellenden. De inwoners van Weesp worden daarvoor binnenkort per brief uitgenodigd.

Behalve inwoners die willen meedoen, heeft de coöperatie dus ook veel daken nodig. De gemeente geeft het goede voorbeeld door het dak van de sporthal in Aetsveld aan te bieden. Maar er is een veelvoud aan dakoppervlakte nodig om het initiatief succesvol te laten zijn.

Bedrijventerrein

Miner: "Ecostroom is er heel bedreven in om die daken te vinden en de eigenaren te verleiden. Je krijgt dan: zon zoekt dak, dak zoekt afnemer. Ik heb al eens eerder gewezen op het grote bedrijventerrein, met veel platte daken. Het is mijn droom dat we in de loop van komende jaren zo veel mogelijk bedrijven verleiden om daar zonnepanelen op aan te brengen. Ik weet dat er allerlei praktische hobbels zijn, maar ik hoop dat we veel van die hobbels kunnen nemen."

Nog even in de herhaling: 
Op 9 april volgt er een informatieavond in de Grote Kerk voor alle belangstellenden. De inwoners van Weesp worden daarvoor binnenkort per brief uitgenodigd.