Wandelen met mensen die er in hun eentje niet snel op uit trekken, voetballen met jongeren die in de zomer niet op vakantie zijn, toeren met de scootmobiel voor mensen met een beperking, strippenkaarten voor de basisschooljeugd waarmee ze gratis kunnen sporten en ga zo maar door. De eerste Weesper buurtsportcoach Ingmar Kolbrink pakte het vanaf dag één voortvarend aan. En zijn nieuwe collega Bastiaan is al net zo enthousiast. We spraken hem bij jongerencentrum Trainspotting aan de Sportparklaan, waar de buurtsportcoaches voortaan elke woensdag van 16.00 tot 17.00 uur inloopspreekuur houden. 

Dat spreekuur is vers van de pers. Samen met de jongerenwerkers van Trainspotting zet Tuenter nog even snel het stoepbord in elkaar, dat meer zichtbaarheid moet geven aan deze nieuwe ontmoetingsmogelijkheid. Hij vindt het leuk dat er in dit jongerenbuurthuis een ruimte voor de buurtsportcoach beschikbaar is gemaakt.

Voor iedereen

"Ik kan me voorstellen dat we ook op andere vlakken gaan samenwerken om zo meer jongeren aan het sporten te krijgen." Maar het zijn vooralsnog niet zozeer de jongeren waarvoor Tuenter hier nu wekelijks zit. "Wij zijn er voor iedereen die van de bank af wil - of moet - komen. Voor mensen die graag iets met anderen zouden willen ondernemen, maar het moeilijk vinden om daarin zelf de eerste stap te zetten. Voor mensen die van hun dokter te horen hebben gekregen dat ze meer moeten bewegen, maar geen idee hebben hoe ze dat moeten aanpakken. En voor mensen die te vaak alleen zijn en/of teveel binnen zitten." 

Maar ook verenigingen, sportclubs en mensen met goede ideeën zijn welkom om het spreekuur te bezoeken. "Want alles wat wij als buurtsportcoach doen, komt in feite neer op het samenbrengen van partijen, het samenbrengen van vraag en aanbod. En als vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten, dan gaan we kijken wat we daaraan kunnen doen." Een mooi voorbeeld daarvan is walking football, dat nog dit voorjaar bij FC Weesp van start gaat. "Een vorm van voetbal voor - in principe - zestigplussers waarbij niet wordt gerend en waarbij de bal niet boven heuphoogte mag komen. FC Weesp heeft ons gevraagd of wij kunnen helpen bij het opstarten. Nou graag, leuk! Ik ben zelf gek op voetbal. Vrijdag 24 mei hebben we een eerste clinic, zodat de deelnemers kunnen kennismaken met deze vorm van voetbal en de spelregels die daarbij horen. We hopen dat daar een groep van minstens tien man uit voortkomt die elke week samen traint en een partijtje speelt. Deelname aan toernooien van het Ouderenfonds behoort ook tot de mogelijkheden - als het team dat zou willen." 

Walking football bij FC Weesp: niet rennen en de bal niet hoger dan de heup

Arm in arm

Wie het liever wat rustiger aan doet, kan een keertje mee met de wandeling die Tuenter maandelijks verzorgt. Dit is een activiteit die hij heeft overgenomen van Ingmar Kolbrink. De nieuwe buurtsportcoach denkt met een warm gevoel terug aan de meest recente wandeling, waarbij hij onder meer een visueel gehandicapte vrouw begeleide. "We liepen de hele route arm in arm, wat best gek is met iemand die je niet kent. Onderweg vertelde ik haar waar we liepen, hoe de straat heette en waar we langskwamen. En soms zei ze dan: 'hier ben ik nog nooit geweest'. Die mevrouw woont al 15 jaar in Weesp, maar door haar handicap was haar wereld letterlijk klein. Die werd door de wandeling opeens een stuk groter, op een veilige manier. Toen realiseerde ik me hoe fijn het is als je zoiets voor een ander kunt doen." 

Avondvierdaagse

De buurtsportcoaches lopen dit jaar ook mee met de Weesper Avondvierdaagse in mei. Deze vierdaagse is zeker niet alleen voor schoolkinderen en hun begeleiders, iedereen die dat wil kan deelnemen aan dit gezellige en sportieve evenement. Wie daarvoor wel liever bij een groepje aanhaakt, kan zich aansluiten bij Tuenter en Kolbrink. Ook mensen met een beperking zijn welkom. Bij de inschrijfavonden op 9 en 11 april bij FC Weesp (aanvang 19.00 uur) is de buurtsportcoach daarom ook in de kantine aanwezig. Verder werkt Tuenter aan gratis fruit bij de Weesper sportclubs. "De Deen en Albert Heijn zijn enthousiast, ze sponsoren dit soort initiatieven graag. Ik ga nu kijken welke clubs het leuk vinden om zo'n fruitmand te hebben staan, die kunnen daar dan op toerbeurt in meedraaien." Hij moet even lachen: "Ik moet wel bekennen dat dit eigenlijk een ideetje van mijn vriendin was." Dan serieus: "Maar het geeft ook aan dat ik open sta voor goede ideeën en daar dan ook echt vol induik."