De bouwvakkers zijn in het nog lege nieuwe medisch centrum nog bezig met de laatste werkzaamheden. Eén spreekkamer is al gevuld: sinds 1 maart houden huisartsen Digna Gooiker en Joost Clemens hier spreekuur in hun nieuwe praktijk Vechtrijk.

'Aan de rand van Weespersluis'

Het is nog even improviseren in de tijdelijke spreekkamer. "Ik moet gewoon een beetje flexibel zijn", vertelt Gooiker. "Ik heb de eerste patiënten hier al op het spreekuur gehad en andere keren ga ik op huisvisite." Hun eigen praktijkruimte moet nog verbouwd worden. Toch houden de twee artsen al een maand spreekuur in Weesp, als eerste zorgverleners van het nieuwe Regionale Medisch Centrum vlak naast de Bouhuystunnel. Of 'Aan de rand van de nieuwe wijk Weespersluis', zoals ze zelf zeggen. "Voor ons is dit een A-locatie", zegt Clemens.

Die nieuwe wijk, en dan vooral de vele nieuwe Weespers die daar komen wonen, is dan ook precies de reden dat ze de sprong wagen en een nieuwe huisartsenpraktijk openen in Weesp. De 55-jarige Clemens heeft al een praktijk, in Ouderkerk aan de Amstel. Gooiker werkt daar nu een jaar of drie als waarnemend arts.

Het is niet de bedoeling om patiënten van andere artsen 'weg te kapen'

"Ik zag dat verschillende praktijken in Weesp al een stop hebben voor nieuwe patiënten", vertelt Clemens. "Het is ook uitdrukkelijk niet onze bedoeling om patiënten 'weg te kapen' bij andere praktijken, maar al die nieuwe inwoners, en hun kinderen, zullen ook een huisarts zoeken." Gooiker was direct enthousiast. Daar had Clemens ook wel op gerekend toen hij haar zijn plannen voorlegde. "Zelf vind ik het vak van huisarts heel erg leuk, maar ik houd er ook van om te ondernemen en een nieuwe praktijk helemaal van het begin af aan op te bouwen. Ik werk nu drie jaar samen met Digna en weet dat ze een goede arts is, maar ook ondernemend en dat ze plezier heeft in nieuwe dingen."

Regionaal Medisch Centrum

In Weesp kwamen de twee artsen al snel uit bij het nieuwe medisch centrum dat Tergooi hier wilde openen. Ze hoorden dat de andere huisartsen in Weesp niet in het centrum zouden komen, dus er was ruimte. Het begin is er: een tijdelijke spreekkamer en de eerste patiënten zijn ingeschreven. Het spreekuur, vijf dagen per week tussen 8.00 en 18.00 uur, zit nog lang niet vol, maar de agenda van de twee artsen wel. Gooiker: "Het geeft ons de tijd om allerlei praktische zaken te regelen, zoals de verbouwing die eraan komt en de ICT. De praktijk is nu nog heel klein, we hebben ook nog geen assistente, dus de telefoon beantwoorden en afspraken maken doen we ook zelf. Dat komt wel, als de praktijk groeit." Clemens verwacht dat dat tegen het eind van het jaar wel zover kan zijn. Hij heeft er veel vertrouwen in dat het lukt om hier een gezonde praktijk op te bouwen. "Gespannen vertrouwen", verwoordt Gooiker haar verwachtingen. "Wij richten ons op de nieuwe bewoners in Weespersluis en ik denk dat de praktijk in stappen mee zal groeien als er weer nieuwe huizen worden opgeleverd. We merken nu al dat mensen ons weten te vinden. Vaak online, maar ook via-via. Dan schrijven buren van patiënten zich in."


Patiëntenpopulatie

Mensen hoeven niet te wachten met inschrijven totdat ze de huisarts  een keer echt nodig hebben. "Dat vinden wij juist prettig, dan kunnen we vast zorgen dat alles op orde is: de dossiers opgevraagd van de vorige huisarts en de overschrijving bij de verzekering van de patiënt", vertelt Clemens. "Mensen zijn bij ons welkom voor een kennismakingsconsult, in de praktijk of aan huis. Maar ook als het er niet van gekomen is voordat iemand een bezoek aan de dokter nodig heeft, is dat geen probleem."

'We verwachten vooral veel jonge gezinnen in onze praktijk'

Met patiënten die voornamelijk uit de nieuwbouwwijken zullen komen, hebben Clemens en Gooiker wel een idee hoe hun patiëntenpopulatie eruit zal zien. Dat zullen vooral relatief jonge mensen zijn met kinderen, denken ze. Ze zullen hun praktijk daar ook op inrichten. "We verwachten niet dat we al snel praktijkondersteuning nodig zullen hebben voor chronische aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk of COPD. Wel bijvoorbeeld een praktijkpsycholoog. Mensen met twee banen, jonge kinderen, een hypotheek, dat levert nog wel eens stress op. Maar we wachten af waar behoefte aan is en spelen daar in de toekomst op in. Het voordeel van dit centrum is, dat mensen ook meteen terecht kunnen voor bloedonderzoek en röntgenfoto's." Nog een voordeel van deze locatie: de specialisten van Tergooi gaan hier spreekuur houden. "Dat zal het overleg over patiënten makkelijker maken, het helpt ook als je elkaar van gezicht kent." 

Kennismaking

Daarover gesproken, hebben ze al kennisgemaakt met de andere huisartsen in Weesp? " We zijn daarmee begonnen en willen gaan kennismaken met de lokale huisartsengroep van Weesp en hebben ons aangesloten bij de regionale huisartsenvereniging GHO-GO Weesp. De reacties? Bij sommige huisartsen worden we met uitgestoken hand ontvangen, anderen zijn wat afwachtender. We willen in ieder geval de huisartsen, maar ook de andere zorgverleners zoals de apotheker en wijkverpleging in Weesp goed leren kennen de komende tijd." Gooiker draait ook al mee op de huisartsenpost bij Tergooi. "En nogmaals: het is niet onze intentie om patiënten van andere huisartsen over te nemen. Wij staan open voor iedereen die geen huisarts heeft, en ik denk dat dat vooral nieuwe inwoners van Weesp en wellicht ook uit Muiden zullen zijn."

Inrichting

Over de inrichting van hun nieuwe praktijkruimte moeten de twee nog goed nadenken. Een professionele, maar warme omgeving moet het worden. Over de manier van praktijkvoeren is wel al uitgebreid nagedacht. Clemens: "Dat is het voordeel als je een nieuwe praktijk start, dan kun je het helemaal maken zoals je zelf wilt."

Terug naar de 'ouderwetse' huisartsenpraktijk

"De basis is eigenlijk terug naar de 'ouderwetse' huisartsenpraktijk: patiënten hebben zoveel mogelijk hun vaste huisarts", legt Gooiker uit. "Wij kunnen beiden ook kleine chirurgische ingrepen verrichten en spiraaltjes plaatsen. Verder willen we laagdrempelig zijn, en juist voor die drukke jonge gezinnen zullen we als het nodig blijkt onze openingstijden nog wat verruimen. Digitaal zijn we ook goed bereikbaar. Mensen kunnen online een afspraak maken en een herhaalrecept aanvragen. En we werken met e-mailconsulten." "Onze ervaring in Ouderkerk aan de Amstel is dat het heel goed werkt", vertelt Clemens. "Mensen gebruiken het vaak voor de vraag 'Moet ik hiervoor komen?' Met een foto erbij soms. Maar iedereen mag altijd langskomen, ook ter geruststelling, dat is een deel van onze taak als huisarts, vinden wij." Gooiker: "De basis is dat we laagdrempelig willen zijn en dat de patiënten zich welkom voelen. We hebben er zin in!"