Hoeveel fietszadels er ondertussen precies zijn gestolen is niet bekend, maar een belrondje langs Weesper fietsenmakers leert dat het moet gaan om enkele tientallen zadels. ALF Tweewielers aan het Herensingel was afgelopen week zelfs door de hele voorraad zadels heen. "Normaal gesproken hebben we wel 15 tot 20 zadels van meerdere maten op voorraad, afgelopen week was alles weg. Allemaal verkocht aan mensen die langs kwamen omdat hun zadel gestolen was. We hebben nu helemaal niks, ik was net weer aan het bestellen. Als ik even tel hebben we zeker wel 20 tot 30 zadeldiefstallen gehad de afgelopen week", vertelt Tolga Bozkurt van ALF Tweewielers. 

Gestolen rond het station

Andere fietsenwinkels merken het ook. "Hoeveel mensen we zonder zadel hebben langs gehad afgelopen week durf ik je niet precies te zeggen, maar het waren er opvallend meer dan normaal", vertelt een medewerker van Van der Linden Tweewielers aan de Groeneweg.

Als ik even tel hebben we zeker wel 20 tot 30 zadeldiefstallen gehad de afgelopen weekEen medewerker van Oldenburger naast het station vertelt eenzelfde verhaal. De meeste zadels werden gestolen rond het station, merken de fietsenmakers. "Op een enkele zadel na dan", vertelt Bozkurt. "De meeste werden gestolen rond het station, een enkeling rond het Herensingel en slechts een paar ergens anders."


Alle soorten en maten

Waarom de zadels in trek zijn bij het dievengilde? De fietsenmakers hebben geen enkel idee. "Er is ook totaal geen pijl op te trekken. Het is ook niet één soort zadel dat opvallend vaak gestolen wordt. Ik heb al een zadel van een sportfiets voorbij zien komen, maar ook een zadel van een bakfiets. En dan nog allemaal soorten en maten. Bovendien vraag ik me ook af wat je moet met een zadel. Je hebt natuurlijk wel dure zadels, maar er worden ook simpele zadels gestolen. Die kosten ongeveer twaalf tot vijftien euro. Ik kan me niet voorstellen dat je daar nou een levendige handel mee kunt beginnen", lacht Bozkurt.

Of er echt sprake is van een zadeldief, of dat de vermiste zadels het werk is van een groepje kwajongens, is niet bekend. Wijkagent Walter Langendorff vertelt dat hij nog geen aangiftes voorbij heeft zien komen.

Zet je zadel op slot

Mocht je bang zijn dat je zadel gestolen wordt, dan kun je er wel wat aan doen. Van der Linden Tweewielers: "Je hebt er tegenwoordig wel een oplossing voor. Dan wordt er een staalkabeltje vastgemaakt aan je zadel en je fiets en daar zit dan een klein slotje op. Dan kunnen ze je zadel wel losmaken, maar vervolgens niet meenemen. Niet iedereen vindt het even mooi staan, maar het werkt wel."