Om te genieten van een Mattheüs Passion hoeven we Weesp niet uit dit jaar. Vrijdagavond voeren de zangeressen van vocal group Noon en de zangers van Midnight, voor deze keer samen als gemengd koor, de nieuwerwetse Matteüs Passie uit in de Grote Kerk.

Helemaal voor het eerst is dat trouwens niet. Deze Passie, een compositie van Gerard van Amstel en Piet van Midden, werd al één keer eerder opgevoerd in de Grote Kerk, maar dat is meer dan 10 jaar geleden.

Noon en Midnight samen

Bijzonder is het wel, de zanggroepen voeren deze eigentijds passie maar twee keer uit: in Amersfoort (afgelopen zondag) en dus in Weesp. Voor deze uitvoering zingt het vrouwenensemble Noon samen met de mannen van Midnight als een vierstemming gemengd koor. Bootsma: "Zangeressen van Noon wilden heel graag nog eens de Passie uitvoeren. Toen Gerard van Amstel vorig jaar belde met de vraag of we daarvoor voelden, zei ik natuurlijk meteen ja. Het is heel mooi als dat aangeboden wordt."

Dominee Berit Bootsma heeft een dubbelrol

Dominee Bootsma is de voorganger, maar daarvoor moet ze gedurende de dienst wel van rol wisselen. Ze is sinds november namelijk ook één van de twaalf zangeressen van vocal group Noon. "Puur toeval. In mijn vorige woonplaats Den Haag zong ik al in een koor. Dat vind ik erg leuk en het is heerlijk om je hoofd leeg te maken met zingen. Toen wij hier kwamen wonen (in 2017, red.) wilde ik wel weer bij een koor gaan zingen. Tijdens het Korenfestival zag ik Noon en dat vond ik een mooie zanggroep. Maar ja, er waren al twaalf zangeressen, dus geen plek. Ik heb Gerard van Amstel toen wel laten weten dat ik me aanbevolen hield als er eens een plekje vrijkwam en eind vorig jaar was het zover. Na een auditie mocht ik mee gaan zingen, dus het Korenfestival in december 2018 was ik erbij. Ik merkte dat ik het zingen echt gemist had."

Twee rollen dus voor Bootsma vrijdagavond, hoe gaat ze dat doen? "Het is wel een dienst, maar het koor doet het grootste deel, waardoor mijn rol als voorganger wat kleiner is. Op twee momenten is er een gebed, dan stap ik gewoon even uit het koor. Dat past heel goed."

Matteüs Passie
De Matteüs Passie die vrijdag wordt uitgevoerd is een compositie uit 2003 van Weesper componist en dirigent Gerard van Amstel en Piet van Midden die de teksten schreef. Van Amstel: "Piet is theoloog en predikant en wilde graag eens dit verhaal van de laatste dagen van Jezus zo schrijven dat het in een kerkdienst gezongen kan worden. Hij wilde ook graag dat de gemeente mee zou kunnen zingen, en dat kan met de vier koralen van Bach die erin zitten, met Piet's teksten. Daarnaast is het verhaal vervat in stukken met een lichtere, meer musicalachtige muziekstijl. 
Het koor wordt vrijdag begeleid door Gerard van Amstel op piano, Dennis van Amstel op drums en Robbert van 't Veldt op basgitaar.Zondag voerden Noon en Midnight de Matteüs Passie uit in Amersfoort (foto: Gerard van Amstel)

Voor iedereen

De uitvoering wordt ingebed in een liturgische dienst, maar iedereen is welkom om te komen luisteren. "Juist!", benadrukt Bootsma. "Het is een heel lichte liturgische setting en de Matteüs Passie die wij uitvoeren is ook een heel toegankelijke versie, een mix van klassieke koralen van Bach en lichtere muziekstijlen."

'Dit is meer een passie zoals The Passion op televisie dan een klassieke van Bach'

"Je hoeft ook niet zoveel zitvlees te hebben als voor een meer traditionele Matthäus Passion van Bach, onze uitvoering duurt ongeveer een uur. Het is meer zoals The Passion die we van de televisie kennen dan een klassieke uitvoering van Bach. De teksten zijn heel mooi en zetten je aan het denken. Het is echt een verbinding tussen oud en nieuw. We hopen juist dat veel mensen komen, het verhaal is tijdloos, over wezenlijke, menselijke dingen, slachtoffers van de waan van de dag, trouw zijn aan waar je in gelooft en vriendschap en verraad." 


Drie diensten voor Pasen

De Matteüs Passie en de dienst zijn deel van een cyclus van drie diensten zo vlak voor Pasen. Bootsma: "Op Witte Donderdag is er de viering van het Heilig Avondmaal, Goede Vrijdag de verhalen over de laatste uren van het leven van Jezus en zaterdag de Paaswake. Dan wordt het licht binnen gebracht in de kerk. Deze Matteüs Passie eindigt met een prachtig lied van twee Maria's in plaats van met de graflegging van Jezus. Dat legt al een verbinding met het licht dat zaterdag in de viering de kerk binnenkomt. Na de donkerte en de wanhoop gloort er zo al hoop. Heel mooi vind ik dat.'

De Matteüs Passie begint vrijdagavond 19 april om 19.30 uur in de Grote Kerk. De toegang is vrij en van tevoren reserveren is niet nodig.