Zaterdag zet het zorglandgoed de poorten open. Dan laten de verschillende organisaties die hier samenwerken zien wat er allemaal al gebeurd is en wat er nog op stapel staat.

Voorbeeldstal

Wie over de Weesperweg rijdt, heeft vast het enorme ei zien staan bij het zorglandgoed. 'Kom kippen kijken' staat erop. Dat kan in de nieuwe rondeelstal bij de boerderij, waarin ook de boerderijwinkel gevestigd is. De bijzondere minirondeelstal verhuisde vorig jaar van Amsterdam naar Muiden. "Uit binnen- en buitenland komen mensen kijken hoe wij de kippen hier verzorgen", vertelt Marijke Schwirtz van de zorgboerderij. Van wat tot 2006 een proefboerderij van Philips Duphar was, maakten André van der Galiën en Marijke Schwirtz in 2009 een zorglocatie. Inmiddels wordt hier nu iedere week voor ongeveer 63 mensen met een zorgindicatie dagbesteding geboden. "Wij laten graag zien hoe we de zorg voor mensen combineren", zegt Schwirtz.De nieuwe Rondeelstal is een voorbeeldstal.

Tuintjes

Het complex is al uitgebreid met volkstuintjes. De tuinders van volkstuinvereniging de Vechtoever verhuisden vorig jaar van de Westbatterij naar hun nieuwe plek.

Pippi Langkoushuis

Het zorglandgoed wordt komend jaar nog verder uitgebreid. Op het terrein staat ook de Vechthoeve. Rond dit 'Pippi Langkoushuis' bleef het lange tijd stil na de spectaculaire verhuizing van het hele pand over de Vecht in 2013. Eigenaar KNSF Vastgoed wil hier een restaurant openen. De afgelopen tijd is hier al het nodige werk verricht. De buitenkant is helemaal opnieuw in de verf gezet, de glas-in-loodramen zijn terug en houtsnijwerk is waar nodig gerepareerd. Binnen wordt nog hard gewerkt, maar de buitenkant is zeker al een bezoekje waard.

Over de plannen voor het restaurant schreven we eerder Vanaf eind dit jaar kunnen we een hapje eten in het Pippi LangkoushuisIn het Pippi Langkoushuis komt een restaurant

Wonen bij September

Op de plek naast het Pippi Langkoushuis, waar twee grote schuren stonden, komen twee boerderijgebouwen met ieder 20 appartementen voor mensen met dementie. Een project van Wonen bij September. September biedt in kleinschalige woonhuizen een plek voor mensen met dementie die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Zij doen dat al op acht plaatsen in Nederland en daar komen er voor eind 2020, naast Hoogerlust, nog eens negen bij.Foto: Iowah Foto-Grafish

'De mensen die hier komen wonen, doen zoveel mogelijk mee in het dagelijks leven'

"Onze woonhuizen staan altijd middenin de maatschappij en zijn zoveel mogelijk in de stijl van die omgeving," vertelt Cristel van der Veen van September. "Soms verbouwen we daarvoor een pand, in Heerenveen maken we bijvoorbeeld van een kerk een woonhuis. Op Hoogerlust bouwen we twee nieuwe woonhuizen in plaats van de stallen die op deze plek stonden. Qua bouwstijl zullen ze hier goed passen."

De mensen die er straks komen wonen, kunnen zoveel mogelijk meedoen in het dagelijks leven op het landgoed. "Samen koken, werken in de tuin, zorgen voor dieren, naar een sportclub of de kerk of het centrum in. Als mensen dat zelf willen natuurlijk. Er is veel mogelijk, mensen mogen ook hun huisdieren meenemen. De deur zit bij ons niet op slot. Er is wel altijd iemand aanwezig en we werken ook veel met vrijwilligers. Bovendien worden buurten zelf ook steeds meer dementievriendelijk. Andersom zit de deur ook niet op slot. Bezoek is altijd welkom en familie kan ook mee-eten."Een impressie van een van de woonhuizen van September op Hoogerlust.

Interesse

De eerste geïnteresseerden voor een plek in het woonhuis van September op Hoogerlust hebben zich al gemeld. "Dat zijn toekomstige bewoners én mensen die hier graag willen komen werken", zegt Van der Veen. Ze zullen nog even geduld moeten hebben. Als alles volgens plan verloopt kunnen in de zomer van 2020 hier de eerste bewoners intrekken. Dan is naar verwachting ook het restaurant in het Pippi Langkoushuis klaar.

Vaker open dagen

Zaterdag kunnen de bezoekers overal op het zorglandgoed rondkijken en worden er ook rondleidingen gegeven. Tot het Pippi Langkoushuis en de zorgwoningen opengaan, zullen de organisaties die op het zorglandgoed samenwerken vaker de deuren openen voor belangstellenden om de vorderingen te volgen.

Het zorglandgoed opent zaterdag 20 april de poorten tussen 10.00 en 16.00 uur. Er zijn versnaperingen verkrijgbaar, de boerderijwinkel is open en er zijn kinderactiviteiten en een kleine markt. Parkeren kan op het terrein bij de kantine van de tuindersvereniging aan de Weesperweg.