"De krapte op de woningmarkt houdt aan. Toch neemt de gekte verder af" concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma op basis van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2019. Het aantal verkopen stabiliseert en we bereiken 'het nieuwe normaal'." Wat niet betekent dat de prijzen inzakken. "Prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was", ziet Jaarsma.  

422.000 euro

Bij de NVM valt Weesp onder de afdeling 't Gooi. Alfred De Kleermaeker is voorzitter. Hij signaleerde in zijn rayon een prijsstijging van 9,1 procent en zag de gemiddelde prijs onder de koopcontracten uitkomen op 422.000 euro. Anders dan landelijk, nam in 't Gooi het aantal transacties in het eerste kwartaal juist toe: 7 procent meer dan in het begin van vorig jaar.

Dat in 't Gooi nog altijd bijna een kwart van de woningen van eigenaar voor méér dan de vraagprijs, duidt nog niet echt op het afnemen van de gekte.

Te koop

Als we kijken naar het aanbod, stonden er in 't Gooi het eerste kwartaal 1.017 woningen te koop, een daling van 3,4% ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde vraagprijs, gecorrigeerd per woningtype, bedroeg 696.000 euro. Dat is een prijsstijging van 6,9% terwijl dat in Nederland gemiddeld 10,7 procent is.


Weespersluis (foto) is met Leeuwenveld 2 en 3 en het centrum het meest gewild. 

Verkocht

De bordjes 'verkocht' zien we in 't Gooi het meest op appartementen, terwijl hoekwoningen het meeste in prijs stegen. Niet alleen Weesp, ook Blaricum, Gooise Meren (Muiden), Hilversum en Wijdemeren staat te boek als populaire gemeenten om te wonen. Dat doet verkoopprijzen stijgen.

Starters

Voor starters blijft het onverminderd lastig een woning te vinden. Met de hoger wordende verkoopprijzen, wordt het steeds moeilijker een passende betaalbare woning te vinden, meldt De Kleermaeker. Ook in de huursector is het nagenoeg onmogelijk een woning te vinden met aanvaardbare huurprijzen. Een kwestie van erg weinig aanbod.

Voor starters blijft het lastig een woning te vinden

De makelaars richten zich nu op het tweede kwartaal, bij uitstek geschikt voor verkoop. De zon, het ontluikende groen en de langere dagen zijn van invloed op de woningmarkt. Om de woningmarkt écht tot bedaren te brengen zijn niet alleen meer nieuwbouwwoningen nodig, maar ook een betere doorstroming binnen de bestaande voorraad.

Weesp specifiek

Weesp zou Weesp niet zijn als het naast deze algemene kenmerken die van toepassing zijn, niet ook een aantal specifieke kenmerken zou hebben. Makelaar Barend Treep van Vuurtoren | deMakelaars.nl bevestigt dat de markt het in het eerste kwartaal minder overspannen is geworden, maar dat desalniettemin nog steeds kopers in de rij staan. "Er is nog steeds meer vraag dan aanbod, maar de rijen zijn minder lang dan tot voor kort", typeert hij de actuele markt.

Amsterdam

"Dat Weesp nog steeds heel goed in de markt ligt, heeft alles te maken met Amsterdam. De bereidwilligheid van Amsterdammers om een woning in Weesp te kopen is heel groot en de transactieprijzen liggen daardoor nog steeds op een heel hoog niveau. Iedere verkoper in Weesp die een prijs hanteert die de koper begrijpt, kan zijn huis nog steeds goed verkopen en in diverse gevallen kun je nog steeds je woning voor een hoger bedrag verkopen dan de vraagprijs, zelfs in het hoge segment. En dat heeft echt alles te maken met Amsterdam. Amsterdamse woningzoekenden zijn nog steeds gewend aan een markt die licht overspannen is en zijn het gewend om hoger te bieden dan de vraagprijs."

Eigen geld

Groot voordeel van de hoofdstedelijke woningzoekenden is, zegt Treep, dat veel van hen eigen geld meenemen. Dat werkt wel zo prettig. "In die gevallen kunnen wij als taxateur op een normale manier taxeren in plaats van dat we gevraagd worden om te 'stretchen' wat natuurlijk uit den boze is."

Gat tussen vierkante meterprijs Weesp en Amsterdam wordt kleiner

Ook belangrijk: de gemiddelde vierkante meterprijs voor een koopwoning in Weesp is nog altijd veel lager dan die in Amsterdam. Voor een gewilde woning in Weesp geldt een gemiddelde vierkante meterprijs tussen 3800 en 4200 euro, voor een minder gewilde woning geldt een gemiddelde vierkante meterprijs tussen 3500 en 3800 euro terwijl in het centrum van Weesp de vierkante meterprijs soms boven vijfduizend euro ligt. In Amsterdam zijn gebieden van 6 a 7.000 euro en soms zelfs over 10.000 euro heen. Het gat wordt overigens, zegt Treep, op sommige locaties wel kleiner doordat de prijzen in Weesp sneller stijgen dan die in Amsterdam.

Elke type

Hamvraag is waar de gewilde woningen in Weesp zijn? Treep: "Weespersluis, Leeuwenveld 3 en 2 en het centrum zijn momenteel de meest gewilde locaties. Weespersluis en Leeuwenveld noemen wij hier op kantoor onze ambassadeurswijken, omdat familie, vrienden en kennissen van bewoners vaak zeggen dat ze daar ook graag zouden willen wonen.En dat is meteen ook het antwoord op de vraag welk soort woning populair is, want in Weespersluis en Leeuwenveld 3 staan voor het grote deel uit eengezinswoningen bestaat. Maar eigenlijk is elke type woning gewild."

Onder woningzoekenden heerst een positieve vibe over Weesp

Goed nagedacht

Echt bijzonder is, zegt Treep, dat Amsterdammers die de A1 al zijn afgedaald Weesp volop promoten. "Zij hebben heel goed nagedacht voordat ze de stap namen, maar als ze hier eenmaal wonen zijn ze snel in de ban van onze stad. Het kleinschalige karakter, het oude centrum, de vele verenigingen binnen handbereik, alle primaire voorzieningen, natuur en water binnen handbereik en ook nog eens dichtbij het centrum van Amsterdam – er zijn gebieden in Amsterdam waar het langer duurt voordat je in het centrum bent dan vanaf het station in Weesp – worden door hen zeer gewaardeerd. En die goede ervaringen vertellen ze graag door. Wat dat betreft heerst er onder woningzoekenden alles bij elkaar een enorm positieve vibe over Weesp."