De geschiedenis van Nienaber Makelaars gaat terug tot 1919. De opa van Erik Nienaber richtte het makelaarskantoor op. Inmiddels zijn we honderd jaar verder, neemt Erik afscheid van het kantoor en zetten Ewoud Rehe en Mark Wiegers het kantoor met net zoveel passie voort. Het eeuwfeest wordt bescheiden gevierd, al verschijnt er binnenkort wel een boek over de geschiedenis van het kantoor.

Emotie

Het kantoor kan dus bogen op een lange historie en ondanks dat het makelaarsvak wel wat is veranderd blijft één ding toch hetzelfde volgens Erik en Ewoud. "Het is een peoplesbusiness en het draait om gunning." En ja, mensen vinden het nog steeds fijn om een huis te kopen met een makelaar aan hun zijde. Voor het advies, de diepgaande kennis van de omgeving en buurt en als er over de prijs onderhandeld moet worden.

'Bij een huis kopen komt ook een hoop emotie kijken 'Ewoud: "Een huis kopen is een van de grootste investeringen in je leven en daarbij is goed advies belangrijk, want er komt ook een hoop emotie bij kijken. We zijn dan een soort buffer en tegelijkertijd klankbord." Wat er in die honderd jaar dan wel veranderd is? Erik: "Mijn grootvader is in 1919 begonnen en toen hield je je als makelaar vooral bezig met huur en verhuur. Kopen deden de beleggers en investeerders." Mijn opa haalde mensen op van het station en dan kregen ze een rondleiding. Ze verkenden de buurt en bekeken de huizen samen." Die tijd ligt dus achter ons, maar met mensen 'op stap' gaan, op zoek naar een huis, is nog steeds een van de leuke aspecten van het makelaarsvak, vinden beide makelaars.

Funda

Een van de grootste veranderingen de laatste twintig jaar is de opkomst van Funda en de informatie waarover kopers op voorhand beschikken. Erik: "Vroeger was de makelaar een soort VVV-kantoor. Je trok een laatje open en haalde een lijstje te koop staande huizen tevoorschijn." Ewoud vult hem aan: "De informatie ligt op straat, de koper kan alles opzoeken en soms weet een klant eerder dan wij dat er een huis te koop komt." De beide makelaars zien dat overigens niet als een bedreiging van hun professie. Ze vinden zelfs dat het het vak leuker maakt.

Met de mensen op stap is nog steeds een van de leuke aspecten van het vak

Volgens Ewoud moet je je vooral goed in je klant kunnen verplaatsen en verdiepen. Pas dan weet je wat hij of zij wil. "Foto's kijken op Funda is leuk, maar je moet een huis echt ervaren. En de klant moet kunnen vertrouwen op jouw deskundigheid als makelaar."


100-jarig bestaan

Ondanks dat 100 jaar een flinke mijlpaal is, pakken ze het toch niet groots aan. Erik, die ook nog eens 43 jaar in het vak zit, is begin april wel verrast met een lunch waarbij 48 collega's aanwezig waren. Binnenkort is er ook nog een uitgebreide borrel voor relaties en collega-makelaars en er verschijnt een boek over de geschiedenis van het kantoor.

Wooncarrière

Beide makelaars vinden het feit dat woningcorporaties ook woningen te koop aanbieden een positieve ontwikkeling. Erik: "Zo kun je een wooncarrière maken. Vroeger was het zo dat wanneer je als huurder geboren werd, je bijna altijd huurder bleef. En bovendien hebben jongeren op deze manier ook meer kans op de woningmarkt." En ja, ze kunnen allebei wel tientallen redenen opgeven waarom Bussum en 't Gooi aantrekkelijk zijn als woongebied. Maar de diversiteit aan woningen, zowel qua prijs als stijl, het groen, het grote aanbod aan scholen en sportverenigingen, de verschillende soorten kopers en natuurlijk het station springen er toch wel uit. Ewoud: "Elke buurt hier heeft zijn charme."

Of het nu een appartement of villa is, ze lopen voor elke klant even hard

En of ze nu een appartement van anderhalve ton verkopen of een villa van twee miljoen, ze lopen voor elke klant net zo hard. Erik sluit af met een voorspelling voor de toekomst. Hij is een enorme liefhebber van architectuur en vooroorlogse woningen. Maar hij gelooft dat over niet al te lange tijd ook woningen uit de jaren vijftig en zestig heel gewild zullen zijn. Misschien wel net zo als de huizen van rond 1900 en de jarendertigwoningen nu.