Nu eens geen vragen van toeristen over waar het Van Goghmuseum is. Vorige week donderdag kregen de Amsterdamse gastvrouwen en -heren zelf een rondleiding, in Weesp. De reacties: Fantastisch, schattig, Ik wist niet dat Weesp zo mooi was. Eén middagje Weesp en ze zijn verkocht.

"Ik ga een groep vrijwilligers van het Welkom Team Amsterdam laten zien hoe leuk Weesp is. Misschien sturen ze de toeristen dan voortaan ook wat vaker onze kant op. Heb je zin om mee te gaan?",  schrijft Cora Sloot van Mooi Weesp. Zij gidst vaker groepen door Weesp en neemt de schone taak op zich om haar Amsterdamse collega's te overtuigen van de charme van ons stadje. Zo komt het dat ik me op een druilerige donderdagmiddag op het station meld. Daar kijken de veertien net gearriveerde gasten uit Amsterdam eens rond. Zelf staan ze anders bij het Centraal Station in de hoofdstad om toeristen de weg te wijzen naar de Dam en het Rijksmuseum. Oké, het stationsplein is nou niet het mooiste stukje Weesp, dus Cora houdt het hier kort. "Nu gaan we naar het moois."

Iedereen werkt mee

Het weer werkt dan wel niet mee om Weesp van zijn mooiste kant te laten zien, maar verder doet Weesp deze middag zijn best om de gasten uit Amsterdam te overtuigen. Cora heeft een interessante rondleiding voorbereid, Weespers groeten ons, Pieter Kors van 't Helletje komt even naar buiten om ze een fijne dag te wensen en diverse ondernemers hebben zich door Cora laten strikken om iets uit te delen.


Het Welkom Team Amsterdam
Ongeveer 35 vrijwilligers zijn iedere vrijdag en zaterdag op het stationsplein bij het Amsterdamse Centraal Station te vinden om toeristen welkom te heten. Zij beantwoorden vragen over onder andere horeca, musea, attracties, winkels en winkelstraten, parken en openbaar vervoer. Ook geven ze adviezen ter voorkoming van zakkenrollerij. Omdat het steeds vaker druk is in de Amsterdamse binnenstad, proberen de gastvrouwen- en heren toeristen ook te interesseren voor attracties en bezienswaardigheden buiten de binnenstad en buiten Amsterdam. "Als toeristen wat langer te besteden hebben dan een paar uur, wijzen wij ze op plaatsen als de Zaande Schans, Edam of Haarlem", vertelt oprichter Guido Frankfurther. "Weesp zou een mooie aanvulling zijn." Informatie: www.welkomteam.amsterdam.

Ook in Weesp

Er zijn best overeenkomsten tussen Amsterdam en Weesp, blijkt. Na de Amsterdamse huizen op het Herensingel zien de Amsterdammers aan de overkant van de Vecht Welkom-in-Weespboot de Vuurlinie liggen. Net als de Small Tours leuk voor rondvaarten, die hebben we ook in Weesp. Bij 't Helletje worden nog even folders gehaald voor de fluisterbootjes die daar te huur zijn. "Deze kerk lijkt wel op de Oude Kerk in Amsterdam", hoor ik een ander later zeggen bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat.

Aan het Achterom staat Cora even stil bij het 'smalste huis van Weesp'. Ja, dat hebben wij hier dus ook. "Die kerk aan de overkant, dat is nou de kerk die na een brand vorig jaar weer een torenspits kreeg",  vertel ik een van de Amsterdamse gastheren. Ongemerkt word ik tijdens de rondleiding ook een beetje de hulpgids van Cora. 'Is Weesp echt een stad?' De mensen in de groep die Weesp wel al kenden, kenden het vooral van een fietstochtje en een ijsje bij Nelis, het lekkerste ijs volgens veel Weespers. Na een ijsje bij de ijssalon weet iedereen in de groep het. Even later deelt Maarten van Donk plakjes worst uit, terwijl de groep de ogen uitkijkt in de mooie winkel met zoveel originele details.


Marianne van der Vlies van het Welkom Team Amsterdam, zelf Weespse, zegt al vaker tegen toeristen op het Amsterdamse Centraal Station: "Ga ook eens naar mijn stadje." "Is Weesp echt een stad?", vraagt een andere gastvrouw me. Zij heeft een Engels accent, net als enkele andere mensen in de groep. Zij zijn korter of langer geleden in Amsterdam komen wonen en wijzen nu toeristen de weg in hun woonplaats. "Het heeft hier zo'n leuk dorpsgevoel. Ah, stadsrechten. Oké, maar jullie hebben geen high-rises."

Meer dan het Rijksmuseum

Van ons stadhuis zijn de Amsterdammers onder de indruk. "Ik wist niet dat Weesp zo mooi was", horen we. Met moeite weet Cora ze los te rukken van het 'poppen-stadhuis' beneden in de hal en mee de trap op naar het museum. Daar wordt de groep verwelkomd door conservator Lisette Zijp die de grote trots van het museum laat zien: de collectie Weesper porselein. "In het Rijksmuseum is ook wel wat Weesper porselein te vinden, maar wij hebben de grootste collectie", vertelt ze.

(Foto: Guido Frankfurther)
Volgende stop: het automatenkabinet in de Middenstraat. Helaas alleen nog open op afspraak, maar dat heeft Cora vandaag geregeld. Het is een schot in de roos, en hebbes! "Dit hebben wij in Amsterdam niet", zegt Guido Frankfurther. "Wat is dit bijzonder, alleen deze plek is al een bezoek aan Weesp waard."  Alweer is het voor Cora nog een hele toer om iedereen mee te lokken, er wacht nog meer Weesper moois.

Ambachtelijk

Via het Grote Plein, waar de bank horecagelegenheid werd en we vanaf de brug een stukje geschiedenis horen over de Van Houtenkerk verderop op de gracht, gaat het naar bakkerij Wesselman. Een echte Weespermop kan natuurlijk niet missen vandaag. 'Dit hebben wij in Amsterdam niet' "Wat is uw geheim", vraagt een Amsterdamse gids. "Wij werken ambachtelijk", zegt de verkoopster. Een woord trouwens dat vaker is gevallen deze middag.(Foto: Guido Frankfurther)
Wij hebben dan wel geen Anne Frankuis of Rijksmuseum, maar ook in Weesp is genoeg te zien. De anderhalf uur die voor deze rondleiding is uitgetrokken, blijkt dan ook te kort. Dat er bij bakkerij Boom nog een lekkere Weesper bonbon voor ze klaar lag, weten de deelnemers niet. Ook die mooie molens langs de Vecht, Fort Ossenmarkt, de Theetuin en nog veel meer, ze moeten maar van ons aannemen dat ook die een bezoekje waard zijn. Of nog eens terugkomen natuurlijk.

Missie geslaagd

Bij een laatste drankje in hotel Hart van Weesp namens Weesp Marketing, heel toepasselijk op de tribune waar de wedstrijden van Ajax tegen Tottenham Hotspur gevolgd kunnen worden, worden nog wat laatste vragen op Cora afgevuurd. "Waar kun je hier fietsen huren? Zie je hier wel vaker buitenlandse toeristen? Kun je de forten ook bezichtigen?" Dan is het klaar, de Wispe wacht. Cora krijgt applaus. Haar missie is dan ook zeker geslaagd. Alle deelnemers roepen dat ze zeker nog eens terugkomen. Zelf, ja. En Weesp komt in het rijtje Zaanse Schans, Muiderslot en Haarlem als tip voor toeristen. En als het genoeg is, als het hier wat al te druk wordt met al die toeristen, dan mogen we Guido Frankfurther bellen. Want het moet ook weer niet te gek worden natuurlijk.