Boosdoener: de buxusrusp en -mot. Vorig jaar leken ze de tuin van De Fouw nog over te slaan. Maar een paar weken geleden zag hij ineens de bruine plekken. "Eerst dacht ik nog dat het de droogte was, maar toen zag ik die rupsen in de planten."

Bestrijden

De twee grote buxusbollen in de voortuin van De Fouw zijn niet alleen echte blikvangers, de planten zijn ook nog eens een hoop geld waard, vertelt hij. De Fouw wil ze dan ook heel graag behouden en probeert de rupsen en motten te bestrijden met verschillende middelen. "Vorige week hebben we een mottenval onder de planten geplaatst, die zou niet schadelijk zijn voor de vogels. Ik weet dat andere chemische middelen gevaarlijk kunnen zijn voor andere dieren, maar als ik die bollen weg moet doen, moet ik de hele voortuin opnieuw aanleggen."

'Als de buxusbollen weg moeten, moet ik de hele tuin opnieuw aanleggen'

Goede raad is duur. Het is ook niet dat hij geen oog heeft voor de natuur. "In de achtertuin zijn ook buxusplanten aangevreten, daar bestrijden we de buxusmot niet. Er hangt ook een bijenhotel en we hebben bestrating weggehaald en bijvriendelijke bloeiende planten neergezet."

Niet de enige

Tijdens een rondje door de buurt ontdekte De Fouw dat hij niet de enige is met de ongewenste diertjes in zijn tuin. "Ook bij mijn buren zijn de buxusbollen aangetast en doodgegaan. Zij hebben ze, op advies van een tuinman, vernietigd en weggehaald. Als je goed kijkt in de wijk, zie je dat de busxusmot en -rups overal heeft toegeslagen. Ook in goed onderhouden tuinen. Ik vraag me af of mensen het wel in de gaten hebben. De plaag kan alle buxusbollen en veel hagen vernietigen." 

Zonde, maar ook een probleem bij de bestrijding. "Het heeft geen zin als niet de hele buurt of stad meedoet. Dat is dweilen met de kraan open. Een gezamenlijke actie hebben we nog niet ondernomen. 'Als niet iedereen meedoet heeft bestrijden ook geen zin' Ik zie wel dat een aantal mensen in Aetsveld maatregelen heeft genomen, bijvoorbeeld door de haag tot op het hout kaal te knippen. Wij hebben gehoord van een hovenier dat als het grootste gedeelte van de plant nog groen is, deze met veel buxusvoeding nog te redden is, de voeding maakt de plant blijkbaar weerbaar."


Gebruik geen gif

De Fouw heeft het probleem ook bij de gemeente aangekaart. "Ik realiseer me dat dit over particuliere terreinen en aanplantingen gaat, maar ook de gemeente zou er wel iets aan kunnen doen." De gemeente laat desgevraagd weten dat de buxusmot in heel Weesp voorkomt, dus niet alleen in Aetsveld. Zij doet er niets aan, behalve dode planten weghalen, de gemeente heeft zelf ook bijna geen buxus. Advies: plant niet meer massaal buxus aan Het advies van de gemeente aan bewoners is om de rupsen handmatig te verwijderen en in een kartonnen zak weg te gooien en dode planten te verwijderen. "Bewoners kunnen het beste niet meer massaal buxus aanplanten maar verschillende soorten planten in hun tuin zetten. Er zijn wel middelen in omloop ter bestrijding maar deze zijn schadelijk voor de vogels, dus ons advies is: niet doen", aldus een woordvoerder van de gemeente,.

Buxusmot
De buxusmot is een vlindersoort die van nature voorkomt in Azië, maar als invasieve soort nu ook in Europa voorkomt. In heel Nederland rukt de buxusmot op. Een vrouwtjesmot leeft maar acht dagen, maar kan in die korte tijd wel honderden eitjes leggen. De rups van dit uitheemse vlindertje, met witte vleugels met een donkere rand, kan in korte tijd een plant kaalvreten. De rupsen zijn herkenbaar aan hun groene kleur met zwart/bruine strepen en stippen. Vogels hebben de rups inmiddels ontdekt als voedsel. Als er chemische middelen worden gebruikt om rups en mot te bestrijden, kunnen vogels die de vergiftigde rupsen eten daar ook dood aan gaan.Paul de Fouw ontdekte de buxusrups in zijn voortuin.