In Purmerend streed Egberink, in het dagelijks leven eerstejaars student Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam, zondag samen met zestien andere prachtige meiden uit Noord-Holland voor een plek in de finale. Die is op 30 augustus in Studio 21 op het Media Park in Hilversum.

Gestrest en zenuwachtig

In de weken daarvoor had ze al een fotoshoot, trainingsdagen en lessen social media gehad. En afgelopen zaterdag, een dag voor de eindstrijd, hadden de zeventien provinciale finalisten een yogales om tot rust te komen. "Iedereen was namelijk zo gestrest en zenuwachtig", lacht Egberink maandagmiddag.

Een dag voor de finale hadden de finalisten een yogales om tot rust te komen

En van een echte competitie of felle onderlinge concurrentiestrijd was eigenlijk nauwelijks sprake, kijkt de Hilversumse terug. "Het was zo'n leuke groep meiden, echt een vriendenclubje. Iedereen steunde en stimuleerde elkaar. Ook vanwege het doel om geld in te zamelen voor de Linda Foundation (het goede doel dat is gekoppeld aan de verkiezing, red.)."

Wedstrijdgevoel

Dat wedstrijdgevoel beleefde Egberink dan wel weer zondagmorgen, vlak voor de finale. "Ik was zo zenuwachtig, werd er zelfs een beetje misselijk van. Daarbij kwam dat ik steeds als laatste op het podium moest komen en me daarom steeds als snelste moest omkleden. Maar ook daarbij werd ik door de meiden geholpen. Echt, op dat moment wilde ik dat het voorbij zou zijn, achteraf is het jammer dat het voorbij is."

Hashtagronde

Tijdens de finale moesten de deelnemers zichzelf presenteren tijdens een openingsdans, bikinidans, bikini catwalkronde en hashtagronde.

Iedereen steunde elkaar, ook om geld in te zamelen voor de Linda Foundation

Bij dat laatste onderdeel moesten de meiden grabbelen en iets vertellen over het woord dat op dat getrokken kaartje stond. Egberink trok 'vaccinatie'. Daar kon ze wel wat mee, al had ze liever 'duurzaamheid' of milieu' gehad. Maar er waren ook lastigere thema's, erkent ze.


Miss Beauty of Noord-Holland

Uiteindelijk werd Egberink uitgeroepen tot Miss Beauty of Noord-Holland (Miss Earth) 2019. Wat volgde was een dikke knuffel met haar enig overgebleven 'concurrente' Kaylee. "Ik dacht: 'oh God, wat gebeurt er nu.' Het besef is er al wel, maar ook weer niet. En ja, de reacties stromen binnen. En zo richting de finale komt nog veel leuks aan. Of ik de finale kan winnen? Als dat zou kunnen, zou dat fantastisch zijn."