De zaak komt aan het rollen als een bezorgde buurtbewoner zijn beklag doet bij de redactie van het WeesperNieuws. De bewoner, die zich 'Weespenaar' noemt en om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, vertelt het schrijnende verhaal van hoe bewoners last hebben van het illegale bordeel in één van de appartementen in de flat waarvan hij ons het adres geeft. "Dagelijks van 's ochtends vroeg tot soms diep in de nacht lopen er allerlei vreemde kerels over de galerij, komt er harde muziek uit patserige auto's terwijl de kinderen uit de buurt spelen op straat of op de galerij. Ook wordt er middenin de nacht op de deuren gebonkt door mannen onder invloed van god mag weten wat", vertelt deze bewoner. Het bordeel blijkt te worden bevolkt door verschillende dames. Om de paar weken komen er een paar nieuwe Oost-Europese dames naar de Heemraadweg. 

De bewoner krijgt al snel argwaan en meldt zijn vermoedens aan de politie. Om wat voor reden dan ook wordt hierop niet meteen actie ondernomen. De bewoner besluit daarom zelf op onderzoek uit te gaan. Na wat zoeken stuit hij (of zij) op www.kinky.nl, een website die zich 'de prostitutie marktplaats van de Benelux' noemt. Dan gaat het gemakkelijk. "Ik zocht op 'Weesp' en voilà, daar stonden ze, onze buurvrouwen." 

Ik zocht op 'Weesp' en voilà, daar stonden ze, onze buurvrouwen Weespenaar benadert de redactie omdat hij hoopt dat media-aandacht helpt 'zijn nachtrust weer terug te vinden'. De namen van de prostituees noemt hij nog niet. 

Prostitutie marktplaats met Weesper advertenties

Na de opvallende tip besluiten we zelf onderzoek te doen naar het beoogde bordeel. We volgen dezelfde weg als onze tipgever. Op de 'prostitutie marktplaats' stuitten we op meerdere adverteerders. Een Nederlandstalige en twee Engelstalige. Omdat de tipgever het heeft over Oost-Europese dames gaan we af op de twee Engelstalige advertenties. Het gaat om Amale en Monique. De twee dames adverteren met meerdere soft-erotische foto's van zichzelf en bieden de meest uiteenlopende diensten aan. Kosten: honderd euro voor een half uur of honderdvijftig euro voor een uur. Ze adverteren met Weesp als locatie en opvallend: er staan 06-nummers bij.

We besluiten contact op te nemen met Amale. Dat doen we onder een schuilnaam, Casper. We maken een WhatsApp-account aan, met profielfoto en al. We doen ons voor als potentiële klant en proberen een afspraak met haar te maken voor een gezellige avond samen. Er volgt een kort chatgesprek met Amale, waarbij we proberen erachter te komen of ze echt in Weesp opereert. Dat bevestigt ze al snel, maar het exacte adres wil ze (nog) niet geven. 


Screenshots van het Whatsapp-gesprek met Amale.

Nadat onze 'afspraak' gemaakt is, laat Amale niets meer van zich horen. Een adres geeft ze niet door, maar dat er vanuit Weesp geprostitueerd wordt, is wel duidelijk. Alleen of het ook daadwerkelijk om de Heemraadweg gaat, weten we niet. 

Ik herken deze vrouwen van de spaarzame keren dat ze zelf het appartement verlaten om boodschappen te doenWe besluiten onze tipgever nog wat vragen te stellen en ons de advertenties van zijn buurvrouwen door te sturen. Hij stuurt ons exact dezelfde dames door. "Maar het wisselt nogal eens", zo vertelt hij. "Ik herken deze vrouwen van de spaarzame keren dat ze zelf het appartement verlaten om boodschappen te doen."

Belletjes naar de buren 

Nadat we de zaak heel even laten rusten gaan we verder op onderzoek. Als we navraag doen bij wijkagent Walter Langendorff van de wijk Hogewey krijgen we nul op het rekest. Hij ontkent niet meteen, maar zegt dat als hij het al weet hij er niks over mag zeggen. Burgemeester Bas Jan van Bochove, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, vragen we terloops ook naar de zaak. Hij geeft aan van niks te weten. 

We besluiten het verhaal van de tipgever te checken in de flat zelf. Dat proberen we te doen zonder dat de prostituees of eventuele pooiers ons door hebben. Simpelweg aanbellen bij verschillende buren en navraag doen is dus geen optie. We rijden langs de bewuste flat en kijken even rond. Bij het vermeende bordeel zit alles potdicht. We maken beneden een foto van het deurpaneel met alle naambordjes en zoeken terug op de redactie de telefoonnummers op in het telefoonboek.

Huis met een geschiedenis

Al na enkele belletjes hebben we beet. Een van de naaste buren vertellen we, zonder een adres te noemen, dat er een bordeel zou zitten in de flat en we vragen of ze daar wel iets van gemerkt heeft. Ze vraagt meteen of het gaat om het huis naast haar, exact het adres waar het sekshuis zou zitten. "Een paar jaar geleden werd hier een hele grote wietplantage opgerold. Daar hebben we toen veel overlast van gehad en eigenlijk is er altijd wel iets mis. Heel even hebben er nog vrienden van ons gewoond, toen was er niets aan de hand. Nu heeft het weer een andere eigenaar, maar die woont hier niet. Hij heeft het onderverhuurd. Onze buurvrouw is volgens mij een Tsjechische vrouw, ze gaat om met een Nederlandse man. Maar veel weten we niet van ze", vertelt de buurvrouw. Verbaasd over de mogelijke aanwezigheid van een bordeel is ze niet. "Het zou zo maar kunnen. Ik moet zeggen dat ikzelf geen geluidsoverlast heb van ze. Er lopen wel veel vreemde mensen langs, dat wel. Maar als je het zeker wil weten zou je even de buurvrouw verderop op de galerij moeten bellen. Die weet alles van wat zich in deze flat afspeelt."

Eigenlijk is er altijd wel iets mis met dit bewuste huisAls we contact opnemen met de andere buurvrouw en navraag doen naar het mogelijk bordeel, krijgen we een geschrokken reactie. Niet geschrokken over de aanwezigheid van de sekswerkers, maar over het feit dat de krant op de hoogte is. "Ik wil er niks over zeggen", zegt ze een beetje boos. Aan haar reactie merken we dat ze het verhaal wel bevestigt. "Ik heb dit al meerdere keren aan de politie gemeld en ze zijn er volop mee bezig. Ook de burgemeester weet het. Ik heb de politie beloofd er verder tegen niemand wat over te zeggen. Dus ik kan je niet helpen", zegt ze. Als we aangeven dat we zelf weer verder gaan speuren, is ze daar niet blij mee. 

Een stroomversnelling

Nu we het verhaal bevestigd hebben, besluiten we zowel de politie als de gemeente om een reactie te vragen. Zowel de woordvoerder van de politie als van de gemeente neemt uitgebreid de tijd om ons verhaal uit te zoeken. Achter de schermen op het gemeentehuis blijkt de zaak ondertussen in een stroomversnelling te raken. Er is wel degelijk meer aan de hand. 's Avonds stuurt de woordvoerder van de gemeente een appje. "Ik kon even niet reageren vanwege de ontwikkelingen vandaag. De gemeente is vanmiddag ter plaatse geweest bij het pand. In overleg met de eigenaar is het pand gesloten", vertelt ze. Wat geschrokken buurtbewoners lange tijd niet lukte, blijkt nu in één middag geregeld: het bordeel is weg. 

De twee prostituees en in ieder geval één pooier hebben razendsnel hun biezen gepakt. De twee advertenties op de 'prostitutie marktplaats' zijn verdwenen. Het enige wat rest zijn enkele recensies van klanten van Amale. "Er werd weinig gesproken en van liefde en passie was geen sprake. Aan het eind was ik blij om weg te kunnen gaan", zo schrijft een van de klanten na een bezoekje op 30 april. Niets aan gemist dus.