Het is tot nu toe hun grootste opdracht. "Het is een hoop werk", zegt Stein (34). "In het begin was het zoeken naar een 'trucje', want met zo'n gigantisch oppervlak duurt het even om in het proces te komen, maar we zijn goed bezig en schieten op!"

We treffen de Amsterdammers op een zonnige dag met Hollandse luchten. Ze staan met hun keet verdekt opgesteld tussen de geluidswal en de A27. Alleen als ze met de lift - tot tien meter - de hoogte in gaan, kunnen voorbijgangers hen aan het werk zien. De broers kregen de opdracht van de gemeente Blaricum en Rijkswaterstaat. Tijdens hun pitch wisten zij hun plannen vol overtuiging te brengen. Daar zijn ze trots op.

Echt fantastisch
Hun achtergrond is graffiti. Als jonge jongens was de spuitbus hun beste vriend. Toen ze op de Spaklerweg in Amsterdam tijdens een van hun baldadige optredens werden opgepakt, besloten ze niet veel later van hun hobby hun beroep te maken. Ze versierden talloze kinderkamers: van Winnie de Poeh tot aan de kindernamen met een gek poppetje erbij. Wessel (37): "Echt fantastisch, want zo creëerden we voor deze kinderen hun eigen leefwereld."

Rode wal
En nu dan die prachtige opdracht van de overheid, waarbij ze - verrassend genoeg - voornamelijk met de verfroller in de weer zijn in plaats van spuitbussen met verf. "Het is voor ons een ontdekkingsreis om met natte verf te werken", vertelt Wessel. Met een tekening op zak worden de verschillende kleurvlakken uit de losse pols op het betonnen scherm neergezet. Op die manier ontstaat een mozaïek dat perfect aansluit bij de bestaande omgeving. Het kunstwerk wordt op het eind 'strak' gemaakt door met spuitbusverf lijnen tussen de vlakken te trekken. Bij de opdracht hoort ook de rode wal die een stukje verderop staat. "Dat wordt ons proeflaboratorium, omdat de wand poreus is." Daar nemen ze wel de spuitbus ter hand. Volgende maand is het werk af.

Foto: Bob Awick
Foto: Foto: Bob Awick
Het oppervlak is gigantisch.
Foto: Bob Awick
Foto: Foto: Bob Awick
Prachtig beeld vanuit het liftje.