Het is alweer bijna vijf jaar terug dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, boven het oosten van Oekraïne getroffen door een luchtdoelraket. Alle 298 inzittenden, waaronder vijftien Hilversummers, kwamen om het leven. Een onbeschrijflijke ramp voor alle dierbaren waarvan velen enkele uren daarvoor de slachtoffers op Schiphol hadden uitgezwaaid.

Herdenkingslint

Maar ook een kras in de ziel  van de Nederlandse samenleving, die massaal haar medeleven betuigde op de dagen dat de stoffelijke resten terugkwamen. In 2015 kozen de nabestaanden voor de oprichting van een nationaal monument bij Vijfhuizen, in de onmiddellijke nabijheid van Schiphol. Een monument in de vorm van een herdenkingslint, met daarop 298 bomen die de herinnering aan de slachtoffers van deze vreselijke gebeurtenis levend houden.

Foto's

De Stichting Nationaal Monument MH17, de drijvende kracht achter de opzet van dit monument, heeft de Vijfhuizense fotografen Philip P. Kruijer en Richard Maertens (Maeric Photography) gevraagd om de realisatie van dit nationale monument van begin tot eind in foto's vast te leggen. Dit resulteerde in ruim 7.000 foto's. 

(Tekst gaat verder onder foto) 

Philip P. Kruijer en Richard Maertens.

Het verhaal achter het monument

Bezoekers van de expositie laten zich meenemen naar de metamorfose die park Vijfhuizen onderging van braakliggend grasveld naar een Nationaal Monument ter nagedachtenis aan de grootste na-oorlogse aanslag op Nederlandse staatsburgers. Een plek waar bomen groeien, bloemen bloeien en mensen troost vinden en respect kunnen betuigen. Een plek voor bezinning en samenkomst, samengebracht in circa 70 foto's, die het verhaal vertellen achter het Nationaal Monument MH17.

Vaak onder grote druk

Te zien is hoe in slechts zeven maanden tijd 30.000 ton aarde werd aangevoerd, 3 kilometer wandelpad werd aangelegd, in 2 dagen 298 bomen werden geplant, een gedenkteken van 16 ton staal werd gewalst en geplaatst, de namen van de slachtoffers werden gegraveerd.

Bezoekers van de expositie zien de metamorfose van braakliggend grasveld naar een Nationaal Monument

Hoe met grote bouwkranen talloze betonelementen werden neergezet, 170.714 bollen werden geplant en door meer dan 50 vrijwilligers 20.000 zonnebloemen met de hand werden geplant. Vaak onder grote druk en moeilijke omstandigheden. Alles maar met één doel: zorgen dat op 17-7-17 de herdenking van deze ramp hier kon plaatsvinden, samen met de nabestaanden, het Koninklijk echtpaar, het kabinet en vertegenwoordigers van de elf landen waar slachtoffers te betreuren zijn.

In de komende maanden zal de expositie op verschillende plaatsen rondom de luchthaven Schiphol te zien zijn. De data en de locaties zullen worden aangegeven op de website van het Nationaal Monument MH17 (www.monumentmh17.nl). De foto's van deze tentoonstelling zijn ook te koop. De opbrengst komt ten goede aan het Nationaal Monument MH17. Voor meer informatie en bestellen kijk op: www.maeric-photography.nl