Voorzitter/sopraan Machteld van der Ploeg en secretaris/bas Wim Pardon kijken met de nodige weemoed naar een foto uit 1980. Destijds bestond De Stem des Volks uit honderd leden. "Het was een grote familie, er was een goed bestuur en er waren allerlei activiteiten. En daar keek je echt naar uit."

Geldschieter

Tijdens het gesprek met de 56-jarige Van der Ploeg en de 73-jarige Pardon, in de aanloop richting het afscheidsconcert van komende dinsdagmorgen in de Morgenster, zeggen beiden meerdere malen te hopen op een geldschieter zodat het koor gewoon wekelijks bijeen kan blijven komen. Maar voorlopig zit dat er niet in. Sommige leden zingen al hun hele leven "Tijdens de voorjaarsvergadering hebben we het besluit moeten nemen", aldus Van der Ploeg. "En nee, dat was zeker niet makkelijk. Voor veel leden is dit het enige uitje in de week." Pardon vult aan: "Er is een heel stel ruim van tevoren aanwezig om bij te praten. Het is dus ook een sociaal gebeuren. Sommige leden zingen al hun hele leven."

Socialistische strijdliederen

De Stem des Volks in Hilversum bestaat al 108 jaar en heeft een repertoire dat deels uit socialistische strijdliederen bestaat. In de jaren na de oprichting waren er vele optredens tijdens partijbijeenkomsten van de SDAP en (later) PvdA. Alleen tijdens de oorlogsjaren werd De Stem des Volks opgeheven, maar na de bevrijding weer snel opgestart. Overigens had de vereniging altijd veel Joodse leden en mede daarom waren er optredens in Israël. En eind jaren 90 trad het gezelschap op in 'Traumhochzeit', een Duitse televisieshow met Linda de Mol.

Steeds minder leden

Maar de afgelopen jaren werd het allemaal minder. Het aantal leden nam - vanwege ouderdom - af. Nieuwe, jonge leden kwamen daar niet voor in de plaats. Het is een trend waar veel verenigingen mee kampen, erkennen Van der Ploeg en Pardon. Om die reden wilde het toenmalige bestuur anderhalf jaar geleden al stoppen met de arbeiderszangvereniging, maar een aantal leden was het daar niet mee eens.

'Om door te gaan hadden we de contributie moeten verdubbelen'

Er kwam een nieuw bestuur en met Stephan Pas werd een nieuwe en goede dirigent gevonden. Nieuwe leden bleven echter weg en dus is het nu einde verhaal. "Iedere hobby kost geld", weet secretaris Pardon. "En ook een goede dirigent, de zaal. We hadden door kunnen gaan, maar dan hadden we de contributie moeten verdubbelen. Dat is buiten proporties."


Laatste optreden in Morgenster

En dus treedt de vereniging komende dinsdag om 10.30 uur voor de laatste keer op in De Morgenster. De toegang is gratis. Uiteraard komen klassiekers als 'Morgenrood' en 'De Internationale' ook voorbij. Maar ook andere nummers - licht klassieke bijvoorbeeld - brengt het gezelschap ten gehore. "Natuurlijk is er bij sommige leden nog 'die strijd'. Voor elkaar en door elkaar", vertelt Pardon, al is het allemaal wat minder fel 'op de barricades' dan voorheen. De belangstellenden voor het concert van dinsdag krijgen daarom ook een gevarieerd programma voorgeschoteld, weet Van der Ploeg. Zij hoopt op een goedgevulde zaal. "Dit koor verdient een waardig afscheid."