Het zal nog een beetje dringen worden, het gerenommeerde jeugdorkest telt ruim 80 leden. Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) speelt wel vaker op podia in de buitenlucht - tijdens het jaarlijkse havenfestival in thuisstad Almere bijvoorbeeld - maar een podium van pontons, dat is wel nieuw.

Musikverein

Het AJSO is geen kinderachtig orkest, niet qua omvang of repertoire en ook niet qua leeftijd. Het jongste orkestlid is 13 jaar, de gemiddelde leeftijd is 21. "Sommige orkestleden blijven lang bij ons, we hanteren ook geen maximumleeftijd, het is fijn om er ook ervaren orkestleden bij te hebben natuurlijk", vertelt dirigent Hans Welle. Het AJSO treedt vaak op in Nederland, maar ook in het buitenland. Iedere twee jaar gaan zij op tournee en zo stonden de jonge musici de afgelopen jaren al op podia in Praag, Barcelona, Parijs en Wenen. "Daar speelden we in de beroemde Musikverein, heel bijzonder."

Concertgebouw

Vorig jaar werd het 30-jarig jubileum van het AJSO gevierd met een concert in een uitverkocht Concertgebouw. "We dachten toen dat dat iets eenmaligs zou zijn, maar inmiddels hebben we er al weer twee keer gespeeld", zegt Welle. Enthousiast vertelt de orkestleider over het laatste concertgebouwoptreden afgelopen zaterdag. 'Inmiddels hebben we al drie keer in het Concertgebouw gestaan' "We waren uitgenodigd door de Cystics Fybrosis stichting om te komen spelen voor hún jubileum. En weet je wat dan zo leuk is? Mensen in de zaal die ons niet kenden, waren erg verrast door de kwaliteit van ons orkest en de toegankelijkheid van de muziek die we spelen."


Weesp

Toegankelijk, dat is wat het orkest ook in Weesp wil zijn. Dan gaat het om de muziekkeuze, maar ook een stapje verder. "Wij geven kinderen uit Weesp die een muziekinstrument bespelen de kans om met ons mee te spelen. En dat is echt niet te moeilijk of spannend. We hebben een niet te ingewikkeld liedjes gekozen, waarvan de kinderen ook de muziek al krijgen om thuis vast te oefenen. Bovendien repeteren we op de dag zelf nog een keer samen en ieder kind krijgt een muzikant van ons naast zich. Ik hoop echt dat veel jonge musici uit Weesp meedoen volgende week, dan kunnen ze meteen eens ervaren hoe leuk het is om bij ons te spelen. Wie weet, zo ver is Almere niet. Er spelen nu ook al jongeren uit Weesp in ons orkest, die zijn er volgende week ook bij."

Meespelen
Kinderen en jongeren uit Weesp krijgen de kans om met het orkest mee te spelen. Als je minimaal 1,5 à 2 jaar les hebt gevolgd op saxofoon, bariton/euphonium, bassoon, bas, cello, viool, klarinet, hobo, fluit, trompet, hoorn of trombone kun je je aanmelden. Dat kan door een mail sturen naar Marco de Jong, marco@degooischemuziekschool.nl, en daarin melden wie je bent en hoe lang je al les hebt. Je krijgt dan het liedje 'Hoppa' om thuis vast goed te oefenen.

Grachtenconcert

Weesp is voor Welle zelf geen onbekende plek om te spelen. "In het verleden heb ik hier een paar keer gespeeld tijdens het Sluis en Bruggenfeest met het White House Orchestra. Toen was dat mooie witte bruggetje tussen Nieuwstad en Oudegracht ons podium." Dat zal nu niet passen, met 80 musici en een dirigent. Een soort concert op de Amstel, maar dan in Weesper formaat"Nee, deze keer spelen we op pontons in het water, een primeur voor ons. Een deel van het orkest speelt trouwens op het gras aan de wal, anders lukt het nog niet. En we hopen natuurlijk op veel publiek op de andere wal, aan de Nieuwstad. En misschien een paar bootjes, al is er niet veel ruimte." Een soort van concert op de Amstel dus, maar dan in Weesper formaat. "Dat is voor het geluid juist gunstig, met de huizen die relatief dicht op elkaar staan. We hebben immers geen versterking. Al geeft een 80-koppig orkest wel het nodige volume."

Van klassiek tot pop

Op het programma in Weesp een mix van klassieke muziek en film-, musical- en popmuziek. Welle: "We spelen bijvoorbeeld de Overture Nabucco van Giuseppe Verdi, met het beroemde slavenkoor, dat veel mensen zullen herkennen. Maar ook Game of Thrones, en Harry's Wondrous World uit de Harry Potterfilm, met de muziek van John Willams zelf. Het publiek op de kant kan vijf kwartier genieten van een leuk, afwisselend concert met toegankelijke, herkenbare muziek. Ook de klassieke muziek is zeker niet zwaar. Lichte muziek dus, maar wel gespeeld door een symfonie-orkest met de energie van jongeren. Dus ik zou zeker komen, krukje mee en genieten maar."

Weesp Gastvrij
Zaterdag 29 juni is alweer de vijfde editie van het culturele en culinaire shoppingsfestival van Weesp. Veel winkeliers hebben speciale aanbiedingen en de horeca laat lekkere hapjes en drankjes proeven die speciaal voor deze dag zijn gemaakt. Op het kerkplein bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat kun je kennismaken met drankjes en hapjes uit diverse culturen. Overal op straat kom je straatmuzikanten en straattheater tegen. Voor kinderen is er onder meer een theatrale speurtocht door Weesp van de City Speelt, poppentheater van Fatsnerran en kindercircus Snor. Het museum is open, en in de City of Wesopa, de Van Houtenkerk, de Synagoge en de Grote Kerk zijn veel voorstellingen te zien. Het AJSO speelt vanaf 17.00 uur. Het hele programma is te vinden op de website van Weesp Gastvrij.Weesper winkeliers, horeca en cultuurinstellingen laten zien wat ze in huis hebben.